Atunci când ai un proiect de izolație, vrei să știi ce material de calitate să alegi, fiindcă îți dorești tot ce este mai bun pentru proiectul casei tale. Așa cum știi, scopul izolației termice este acela de a diminua considerabil pierderea căldurii prin pereți, ferestre, podea, plafon, acoperiș sau mansardă. Acest lucru implică eficientizarea energetică și scăderea facturilor de încălzire.
La momentul actual există diferite materiale destinate izolării termice, iar un prim pas important pe care îl poți face este acela de a te informa. În funcție de zona țării în care se află construcția sau de partea casei pe care trebuie să o protejezi, ca de exemplu fundație sau mansardă, vei alege și tipul de izolație. În acest articol ne-am propus să îți vorbim despre vata minerală de sticlă și la ce o poți folosi.
Despre vata minerală de sticlă
Vata minerală este un foarte bun izolator termic și este folosită atât la interiorul, cât și la exteriorul construcției. Trebuie punctat încă de la început că există două tipuri de vată minerală: vată bazaltică și vată de sticlă. Ambele asigură un confort termic sporit și reduc nivelul de zgomot. Cu toate acestea, cele două materiale au și caracteristici diferite.
Despre vata minerală de sticlă trebuie să știi că este fabricată din sticlă reciclată și nisip de cuarț. Procesul de fabricare implică topirea materiei prime la temperaturi foarte mari, aspectul final fiind unul similar cu cel al lânii, lucru datorat liantului care intră în compoziție.
Pentru că este un material flexibil și elastic, se aplică foarte ușor în zone neregulate sau greu accesibile. O găsești ambalată sub formă de plăci sau sub formă de rulouri. Aici găsești vată minerală de sticlă.
Cele mai citite articole
Avantajele vatei minerale din sticlă:
- oferă o izolare termică eficientă;
- prezintă rezistență la foc;
- este un material flexibil, ușor de decupat și de montat în spații strâmte;
- asigură o izolare acustică bună;
- are greutate mică, fiind ușor de manevrat;
- este foarte rezistentă, având o durată lungă de viață.
La ce se folosește vata minerală din sticlă?
Vata minerală din sticlă are densitate mică, este flexibilă și elastică, astfel că va fi folosită pentru aplicații care implică rezistență mecanică redusă. Se utilizează cu succes și în cazul spațiilor cu forme neregulate ori greu accesibile. Astfel, vata minerală din sticlă este utilizată pentru a izola:
- pereți despărțitori;
- tavane suspendate;
- planșee;
- grinzi;
- poduri;
- mansarde
- acoperișuri înclinate;
- fațade interioare;
- fațade ventilate.
De reținut! Vata minerală de sticlă este preferată în izolarea acoperișurilor pe interior sau a pereților despărțitori ridicați prin sistemul profilelor cu plăci de rigips.
Spre deosebire de vata minerală din sticlă, vata bazaltică este un material rigid, care rezistă bine la acțiuni mecanice și se folosește cu precădere pentru izolarea pereților exteriori sau acoperișuri tip terasă.
De știut! În comparație cu polistirenul, vata minerală nu se deformează odată cu trecerea timpului, izolează mai bine din punct de vedere termic, dar și acustic și este rezistentă la foc.
Alege materialul în funcție de proiectul de izolare pe care îl ai în desfășurare. Fiecare tip de material, vata minerală din sticlă sau bazaltică, are performanță termică ridicată, însă date fiind caracteristicile diferite, rezultate pot fi maximizate dacă se aplică corespunzător.