Candidoza este o infectie cauzata de un tip de ciuperca numita Candida. In conditii normale, candida traieste pe piele si in interiorul organismului, in locuri precum gura, gatul, intestinul si vaginul si nu provoaca probleme. In cazuri mai grave, Candida se poate multiplica, provocand o infectie in interiorul gurii, gatului sau esofagului, daca si numai daca aceste medii incurajeaza cresterea fungica (1).
Candidoza prezenta in gura si in gat este numita si candidoza aftoasa sau orofaringiana. Candidoza prezenta in esofag se numeste candidoza esofagiana sau esofagita Candida. Acest tip de candidoza este foarte frecventa la persoanele care traiesc cu HIV/SIDA. (2).
Dar care sunt cauzele si factorii de risc care incurajeaza multiplicarea Candidei in diferite zone din interiorul organismului? Afla in randurile urmatoare.
Candidoza: Cauze si factori de risc
Cauze
Asa cum am amintit la inceput, Candida este o bacterie care face parte din ecosistemul microorganismelor din corpul uman. Dar, uneori, aceasta se poate multiplica si poate provoca o infectie daca mediul in care traieste se schimba intr-un mod care-i incurajeaza cresterea.
Acest lucru se poate intampla cand:
- Sistemul imunitar este slabit;
- Tratamentele medicamentoase prescrise pentru ameliorarea unor afectiuni produce un dezechilibru al microbilor din organism (1).
Factori de risc
Este posibil sa ai un risc crescut de candidoza, daca se aplica oricare dintre aceste scenarii de sanatate (3):
1. Imunitate slabita.
Candidoza este mai susceptibila sa apara in randul sugarilor si adultilor in varsta, din cauza ca imunitatea acestor grupuri este redusa. Unele afectiuni medicale si tratamente pot suprima sistemul imunitar, cum ar fi cancerul si tratamentele specifice, transplantul de organe, alte medicamente uzuale care suprima sistemul imunitar si/sau infectia cu bacterii care provoaca HIV/SIDA.
2. Diabet.
Daca ai diabet identificat (nediagnosticat si netratat) sau ai fost diagnosticat, dar boala nu este bine controlata, saliva poate contine cantitati mari de zahar, ceea ce incurajeaza multiplicarea Candidei.
3. Infectii vaginale.
Cele mai citite articole
Infectiile vaginale produse de o serie de ciuperci pot slabi imunitatea, promovand cresterea candidei. Persoanele insarcinate care au o infectie vaginala pot transmite aceasta infectie copilului.
4. Medicamente.
Anumite tipuri de medicamente cu prescriptie medicala destinate sa trateze alte afectiuni pot perturba echilibrul natural al microorganismelor din corp, crescand riscul aparitiei candidozei.
5. Alte afectiuni orale sau esofaringiene.
Purtarea protezelor dentare, in special a protezelor superioare sau diagnosticarea unor afectiuni care provoaca gura uscata si esofaringe iritat, pot creste riscul de candidoza.
Masuri de preventie
Iata cateva modalitati pentru a ajuta la prevenirea candidozei:
- Incearca sa menti o buna sanatate orala;
- Elimina pe cat posibil cantitatea de alimente care contin zahar din dieta ta. Acestea pot incuraja cresterea Candidei;
- Mentine un nivel optim al zaharului din sange daca ai diabet zaharat. O glicemie bine controlata poate reduce cantitatea de zahar din saliva, descurajand cresterea Candidei;
- Trateaza orice infectie vaginala cat mai repede posibil (3).
Daca tu sau copilul tau dezvoltati leziuni albe vizibile in interiorul gurii, adreseaza-te imediat unui medic specialist sau dentistului.
Candidoza este mai putin frecvente la adolescentii si adultii sanatosi, deci daca aceasta infectie se dezvolta, consulta medicul de familie pentru a determina daca este necesara o evaluare suplimentara pentru a identifica prezenta unei afectiuni medicale subiacente.
Surse de informare:
(1) Center for Disease Control and Prevention. Candida infections of the mouth, throat and esophagus. Candida infections of the mouth, throat, and esophagus | Fungal Diseases | CDC
(2) Buchacz, K. et al. (2016). Incidence of AIDS-defining opportunistic infections in a multicohort analysis of HIV-infected persons in the United States and Canada, 2000 – 2010. Journal of Infectious Diseases. Editor’s choice: Incidence of AIDS-Defining Opportunistic Infections in a Multicohort Analysis of HIV-infected Persons in the United States and Canada, 2000–2010 – PMC (nih.gov)
(3) Mayo Clinic Staff (2021). Oral thrush. Oral thrush – Symptoms and causes – Mayo Clinic