Electroforeza lipoproteinelor reprezintă un test prin care fracțiile lipoproteinelor sunt măsurate cu scopul de a verifica riscul de apariție a unor afecțiuni la nivelul inimii. În acest articol îți prezentăm situațiile în care se recomandă această analiză și detalii despre importanța sa.
Ce presupune electroforeza lipoproteinelor?
Electroforeza lipoproteinelor este o analiză pe care medicul o solicită doar în unele situații, întrucât nu face parte din cele de rutină. Prin intermediul acestui test, fracțiile de lipoproteine LDL, adică ale așa-numitului „colesterol rău”, sunt descompuse în subfracții.
Criteriile de separare ale lipoproteinelor LDL sunt:
- dimensiunea;
- densitatea;
- opțional: sarcina electrică.
Atunci când subfracțiile indică particule dense de mici dimensiuni, pacientul prezintă un risc de trei ori mai crescut de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, decât persoanele care au particule mai mari în subfracții. [1]
Prin intermediul electroforezei lipoproteinelor se pot identifica, în situații rare, și alte subfracții:
- cele ale VLDL – lipoproteine ce au densitate extrem de scăzută și care se găsesc în colesterolul LDL;
- cele ale HDL, cunoscut și drept „colesterolul bun”, care au densitate crescută.
Cum se recoltează?
Procedura de recoltare se efectuează în cabinetul medical și implică prelevarea unei mostre de sânge dintr-o venă care se află la nivelul brațului. Înainte de recoltare, este esențial ca pacientul să respecte următoarele reguli:
- Cu două sau trei săptămâni înainte ca recoltarea să aibă loc, trebuie să nu facă modificări în dietă. Se recomandă un stil alimentar constant, bazat pe alimente sănătoase;
- În cazul în care pacientul se află sub diverse tratamente medicamentoase, trebuie să îi aducă medicului la cunoștință acest lucru. Este important să îi comunice specialistului și dacă se confruntă cu alergii sau cu alte afecțiuni;
- Se recomandă ca pacientul să nu consume alimente cu douăsprezece ore înainte de prelevarea mostrei de sânge.
Medicul va depozita mostra la temperatura de 4 °C. Temperaturile mai ridicate sau mai scăzute duc la rezultate neconcludente.
Ce sunt, mai exact, lipoproteinele?
Cele mai citite articole
Substanțele ce poartă denumirea medicală de „lipoproteine” sunt alcătuite din grăsimi și proteine, ce formează colesterolul. Acestea sunt transportate în organism prin fluxul sangvin. Colesterolul se împarte în două tipuri principale:
- Cel HDL (bun), caz în care lipoproteinele au densitate crescută;
- Cel LDL (rău), ce se caracterizează prin densitatea redusă a lipoproteinelor.
În ce situații se recomandă electroforeza lipoproteinelor?
Medicul recomandă acest test doar atunci când pacientul este predispus la unele afecțiuni sau complicații. Iată în ce situații poate solicita această analiză:
- Dacă în istoricul familial există cazuri de afecțiuni ale inimii, inclusiv de atac de cord sau accident vascular, mai ales dacă persoanele respective au fost diagnosticate în copilărie sau dacă au decedat subit din cauza acestora;
- Atunci când pacientul a fost diagnosticat cu boli cardiovasculare, chiar dacă alte teste de lipide au arătat valori normale;
- În cazul în care pacientul are o alimentație sănătoasă, dar la analizele standard valorile colesterolului apar crescute.
Ce presupun valorile lipoproteinelor?
Atunci când lipoproteinele au valori mărite, acestea semnalează anumite situații: hipercolesterolemie de tip ereditar sau cu hipertrigliceridemie, hiperprebetalipoproteinemie ereditară, hipertrigliceridemie familială ce este indusă de grăsimi, boala fracției beta largi ereditară.
Valorile scăzute sunt absente în testul de electroforeză a lipoproteinelor.
În concluzie, electroforeza lipoproteinelor este un test particular de sânge cu ajutorul căruia se obțin informații despre structura colesterolului. Medicul recomandă această analiză numai în cazul în care pacientul prezintă risc de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare sau a unor complicații.
Sursă de referință:
1. “Lipoprotein Electrophoresis.” Pathology Tests Explained, pathologytestsexplained.org.au/learning/test-index/lipoprotein-subfraction-testing.