Ai ochi de culori diferite sau ai văzut pe cineva cu o astfel de condiție? Heterocromia este o anomalie rară, prezentă la mai puțin de 1% din populație, potrivit Medical News Today. Află din acest articol prin ce se caracterizează, de câte tipuri poate fi, care sunt cauzele care duc la apariția ei, cum se manifestă și dacă necesită tratament.
Ce este heterocromia?
Heterocromia (heterochromia iridum) este un termen folosit pentru a descrie diferența de culoare între ochi sau în interiorul unuia dintre irisuri. Nu este considerată o afecțiune oculară, ci o anomalie.
Tipuri de heterocromie
Conform Verywell Health, heterocromia este clasificată în funcție de modul în care diferă culoarea ochilor:
- heterocromie totală sau completă – unul dintre irisuri are o culoare complet diferită față de celălalt; spre exemplu, o persoană poate avea un ochi albastru și unul căprui;
- heterocromie sectorială – există mai multe pete sau secțiuni de culori diferite pe unul dintre irisuri;
- heterocromie centrală – inelul periferic al irisului are o culoarea diferită față de partea interioară a acestuia.
De asemenea, heterocromia se poate împărți în funcție de cantitatea de melanină prezentă în irisul anormal. Astfel, ochiul poate fi hipercromic (hiperpigmentat – culoarea este mai închisă decât a ochiului normal) sau hipocromic (hipopigmentat – culoarea este mai deschisă).
Cauzele heterocromiei totale
Această anomalie poate avea cauze genetice, situație în care diferența de culoare a ochilor este prezentă încă de la naștere sau apare la scurt timp după. Totodată, poate fi dobândită pe parcursul vieții, din pricina unor afecțiuni medicale, leziuni sau traumatisme oculare, potrivit Verywell Health.
Heterocromie din naștere
Cele mai citite articole
Majoritatea persoanelor care se nasc cu ochi de culori diferite nu au alte simptome sau o problemă de sănătate. Totuși, în unele cazuri, heterocromia poate fi un semn al unei boli congenitale (prezente din naștere), cum ar fi:
- sindromul Waardenburg;
- Piebaldism – absența locală a pigmentației pielii, părului și irisului;
- sindromul Sturge-Weber;
- sindromul Bourneville (scleroză tuberoasă).
Heterocromie dobândită pe parcursul vieții
Schimbarea culorii unuia dintre ochi pe parcursul vieții poate fi cauzată de o leziune, un traumatism sau o intervenție chirurgicală oculară, precum și de apariția unor boli:
- glaucom – o afecțiune oculară care determină deteriorarea progresivă a nervului optic;
- melanom malign ocular – cancer care se dezvoltă la nivelul celulelor din ochi responsabile de producerea melaninei, pigmentul care colorează irisul, pielea și părul;
- diabet, neuroblastom, sindromul Horner ș.a.
Simptomele heterocromiei totale
Singurul mod în care se manifestă heterocromia totală este prin culori diferite ale ochilor. Cu toate acestea, anomalia poate fi însoțită de alte simptome, dacă este cauzată de o boală congenitală sau dobândită.
Gestionarea heterocromiei totale
Dacă heterocromia nu este cauzată de o afecțiune medicală, nu necesită tratament. În cazul în care te deranjează faptul că irisurile au culori diferite, poți opta pentru purtarea lentilelor de contact colorate, personalizate pentru ochii tăi.
Heterocromia totală este un termen medical folosit pentru a descrie o anomalie rară, în care ochii au culori diferite. Dacă la naștere este însoțită și de alte simptome sau apare pe parcursul vieții, poate indica apariția unei boli și necesită investigare și tratament din partea unui medic.