Aparatele de vidat: un aliat de nădejde în conservarea alimentelor

Aparatul de vidat este un dispozitiv folosit pentru a elimina aerul din ambalajul alimentar, creând astfel un mediu vidat și sigilat. În acest articol, vă prezentăm care sunt cele mai importante beneficii ale utilizării aparatelor de vidat.

Prelungesc durata de păstrare a alimentelor

Există diferite modele de aparate de vidat și accesorii, iar alegerea celui mai potrivit depinde de nevoile dumneavoastră specifice. Vidarea este un proces de conservare ce împiedică dezvoltarea bacteriilor și a altor microorganisme care duc la deteriorarea lor și le păstrează prospețimea și nutrienții, datorită faptului că nu mai există contact cu aerul. 

Comparativ cu alte metode de conservare, cum ar fi păstrarea în frigider sau în congelator, vidarea poate oferi o conservare optimă, fără a afecta calitatea și textura alimentelor pentru o perioadă îndelungată.

Unele aparate videază și lichid, motiv pentru care sunt ideale pentru vidarea murăturilor. Aparatele de vidat pot fi folosite și pentru vidarea fructelor sau legumelor fără nimic altceva, iar durata lor de păstrare se mărește comparativ cu a celor care sunt ținute pur și simplu în frigidere. 

Cele mai citite articole

Alte avantaje ale conservării prin vidare a alimentelor:

  • utilizarea aparatelor de vidat reduce sau elimină riscul de contaminare prin păstrarea alimentelor într-un mediu sigilat și protejat de factorii externi. Astfel, textura, gustul și proprietățile nutritive ale alimentelor sunt menținute intacte;
  • unele aparate de vidat pot fi utilizate și pentru alimentele fragile și delicate, de exemplu, a fructelor moi, datorită funcției de conservare a alimentelor sensibile;
  • unele modele au și funcție de marinare a cărnii și a peștelui – acestea păstrează vidul pentru câteva minute, după care îl eliberează, iar procesul se repetă de câteva ori, cu pauze scurte, ceea ce duce la o marinare mai rapidă, ceea ce economisește considerabil timpul preparării mâncării;
  • utilizarea unui aparat de vidat permite achiziționarea în vrac a alimentelor și depozitarea acestora în porții mai mici, fără a pierde din calitate, ceea ce reduce risipa de alimente. Prin păstrarea alimentelor în condiții optime, se minimizează riscul de a le arunca din cauza deteriorării. 

Sunt compatibile cu diverse accesorii

În ceea ce privește accesoriile, există o gamă largă de opțiuni disponibile pentru aparatele de vidat. Aparatele pot vida alimente în pungi sau caserole, care sunt utile în gestionarea eficientă a spațiului de depozitare.

Pungile de vidare sunt disponibile în diferite dimensiuni. Acestea sunt concepute special pentru a rezista la vidare și a proteja alimentele împotriva pierderii din calitate. Caserolele speciale sunt un alt accesoriu util, în special pentru alimentele lichide sau umede. Acestea au un sistem de etanșare care permite vidarea completă a conținutului și previne scurgerile sau pierderile de lichid.

Unele aparate de vidat premium includ ca accesorii și recipiente speciale din sticlă cu capac, în trei dimensiuni diferite, pe capacele cărora puteți seta ziua și luna. Recipientele respective sunt termorezistente la cuptorul cu microunde, sunt lavabile în mașina de spălat și pot fi depozitate și în congelator. 

După vidare, este important să depozitați corect alimentele pentru a le menține prospețimea și calitatea. Păstrați alimentele vidate într-un loc răcoros și uscat, de preferință în frigider sau în congelator, în funcție de tipul de alimente. Citiți cu atenție manualul de utilizare al aparatului și urmați termenul de valabilitate specificat pentru fiecare aliment vidat. De  asemenea, asigurați-vă că respectați regulile de reîncălzire sau de utilizare a acestora.

Cele mai citite articole

Share your love