Cum să reții angajații valoroși în companie: 5 metode practice

Angajații valoroși din companie reprezintă principalele resurse pe care te poți baza pentru dezvoltarea businessului tău. Însă cum poți să îi păstrezi în companie timp îndelungat? Răspunsul e simplu: îi menții motivați și mulțumiți. Iată cum poți face asta.

  1. Construiește un brand de angajator puternic

Deși este de multe ori trecută cu vederea, construirea unui brand de angajator este o necesitate pentru orice business, având în vedere concurența acerbă de pe piața muncii. Aceasta se referă la reputația pe care o are compania atât în ochii angajaților actuali, cât și în ochii potențialilor salariați și reprezintă o strategie prin care compania își promovează cultura, valorile și angajamentul față de angajați, pentru a atrage și a reține talentele de care are nevoie.

Totuși, construirea unui brand de angajator este un proces complex, care trebuie adaptat și ajustat în mod continuu, în funcție de dinamica mediului de afaceri. De aceea, înainte de a începe acest proces, este important să te documentezi despre ce presupune, mai exact, un brand de angajator, denumit si „employer branding”.

  1. Oferă beneficii competitive

Pentru că e important ca politicile și cultura companiei să respecte ceea ce promovezi prin intermediul brandului de angajator, asigură-te că implementezi o strategie competitivă de beneficii. Aceasta poate include salarii competitive, bonusuri și beneficii suplimentare, cum ar fi asigurarea medicală, zilele suplimentare de concediu, bonusurile de performanță etc.

În acest mod, le arăți angajaților tăi că apreciezi munca zilnică pe care o depun pentru îndeplinirea scopului vostru comun și că faci eforturile necesare pentru a le îndeplini nevoile și pentru a ține cont de ceea ce își doresc.

  1. Oferă oportunități reale de dezvoltare și avansare

Pe lângă un salariu motivant și beneficii competitive, angajații buni își doresc oportunități de dezvoltare. Fiind dedicați locului lor de muncă, aceștia își doresc să avanseze în cadrul companiei, pentru a-și folosi într-un mod cât mai productiv cunoștințele și pentru a aduce valoare companiei.

Cele mai citite articole

De aceea, pentru a reține talentele în compania ta, dezvoltă programe de formare și instruire continuă și promovează mobilitatea internă, pentru a le oferi angajaților oportunități de a-și dezvolta cariera în cadrul organizației.

  1. Ascultă și răspunde la feedback

O altă soluție pe care o poți folosi pentru a te asigura că menții angajații talentați în companie este reprezentată de ascultarea activă. Este important să asculți nevoile individuale ale angajaților și să le demonstrezi că ești dispus să le iei în considerare preocupările. 

În acest sens, organizează sesiuni regulate de feedback și întâlniri individuale, pentru a discuta despre provocările și oportunitățile din cadrul organizației și pentru a găsi soluții împreună. Nu uita că fiecare angajat este diferit, iar nevoile și preocupările pe care le aduc în discuție pot necesita abordări diferite din partea ta.

  1. Încurajează echilibrul între viața profesională și cea personală

Nu în ultimul rând, respectă și promovează echilibrul între viața profesională și cea personală a angajaților. În mod contrar, se pot simți copleșiți de sarcini și, în astfel de situații, un salariu bun și beneficiile competitive pot să nu fie suficiente pentru a-i determina să rămână în companie.

Oferă-le angajaților tăi programe flexibile de lucru și posibilitatea de a lucra într-un mod hibrid, pentru a-i ajuta să-și gestioneze mai bine timpul și responsabilitățile. Astfel, vei reuși să construiești un mediu de lucru sănătos, care ține cont și de nevoile personale ale angajaților tăi, lucru care cu siguranță va fi apreciat de către aceștia.

În concluzie, păstrarea angajaților valoroși în companie este o componentă crucială a strategiei de succes, având un impact direct asupra productivității, stabilității și succesului pe termen lung. De aceea, este important să iei în considerare metodele prezentate în acest articol, să le adaptezi și să le implementezi în funcție de specificul businessului tău.

Sursă foto: Shutterstock

Cele mai citite articole

Share your love