Abcesul dentar: De ce apare și cum se tratează

Abcesul dentar este o afecțiune ce nu ar trebui neglijată, necesitând un tratament imediat. Aceasta poate fi asociată cu simptome deranjante și, în cazul în care nu este tratată la timp, pot apărea probleme și mai grave. De aceea, este important să te informezi cu privire la simptomele abcesului dentar, la cauzele apariției acestuia și la modalitățile de tratament existente. Prezintă-te imediat la medicul stomatolog atunci când te confrunți cu astfel de probleme.

Ce este un abces dentar?

Abcesul dentar este o infecție a dintelui caracterizată de formarea unei pungi de puroi, localizată în diferite regiuni din preajma dintelui. Semnele și simptomele care marchează apariția acestuia pot varia, dar includ în primul rând durere puternică, sensibilitate la temperaturi ridicate sau scăzute, inflamarea gingiilor și a ganglionilor din preajma maxilarelor, febra și apariția unui miros și a unui gust neplăcut în gura.

Continuăm să evidențiem importanța tratării imediate a abceselor dentare deoarece pot apărea complicații serioase dacă problema avansează. Este posibil ca infecția să se răspândească și în alte zone ale capului, precum maxilare, sinusuri, gât și chiar și la creier sau în întregul organism, caz în care riscurile sunt foarte mari. Așadar, este foarte important să mergi la stomatolog periodic, pentru a depista la timp orice fel de probleme.

Tipuri de abcese dentare

În funcție de localizare, abcesele dentare pot fi de trei tipuri. Cele mai frecvente sunt cele periapicale și sunt localizate la vârful rădăcinii dintelui. Dacă abcesul se formează la suprafața gingiei, vorbim despre cel gingival. Însă, dacă vorbim despre o pungă de puroi prezentă în interiorul gingiei, în preajma rădăcinii, similară cu o pungă parodontală, este vorba despre un abces parodontal.

Cauze

Cele mai citite articole

Abcesul dentar poate apărea din mai multe cauze, iar acestea pot include:

  • Cariile dentare netratate, care avansează și pot duce la apariția infecțiilor pulpei dentare, dar și afecțiuni parodontale;
  • Leziuni și traumatisme dentare, precum fracturile sau loviturile, care cauzează deteriorarea smalțului și pot crea o cale de intrare pentru bacterii, care provoacă inflamație și infecție;
  • Lucrări dentare realizate necorespunzător, care facilitează pătrunderea bacteriilor și apariția infecțiilor.

Deși nu reprezintă niște cauze directe, există și câțiva factori de risc ce pot favoriza apariția acestei afecțiuni. Putem vorbi despre o igienă dentară deficitară, dar și consumul excesiv de băuturi acidulate și de alimente bogate în zahăr. Astfel, se favorizează acumularea de bacterii în cavitatea bucală, ceea ce crește riscul de infecții și alte afecțiuni.

Tratament

Pentru a îndepărta infecția și a preveni răspândirea acesteia, medicul stomatolog poate aborda mai multe metode de tratament, în funcție de situația fiecărui pacient. Poate avea loc drenarea puroiului prin realizarea unei mici incizii la nivelul abcesului. Pentru a anihila infecția din interiorul dintelui, se poate realiza obturația de canal, care presupune curățarea țesutului afectat și umplerea spațiului rămas, pentru a preveni acumularea de noi bacterii. Dacă ai nevoie de o astfel de procedură în Timișoara, poți urma cu succes un tratament endodontic la clinica Smilevision.ro.

Pentru a favoriza vindecarea infecției, medicul stomatolog poate recomanda și un tratament medicamentos. Este important să administrezi medicamentele doar la sfatul medicului, conform indicațiilor acestuia. Există și posibilitatea ca dintele afectat să nu mai poată fi salvat, atunci când cazul este unul mai grav. În aceste situații, se va apela la extracția dentară.

Abcesul dentar este o afecțiune ce nu ar trebui neglijată, deoarece complicațiile pot fi extrem de grave. Nu ezita să mergi la stomatolog periodic și să alegi un medic cu experiență, care îți poate oferi servicii de calitate și rezultate durabile.

Cele mai citite articole

Share your love