Tot ce mănânci și bei intra în contact direct cu dinții tăi. Când mănânci, zaharurile din alimente și băuturi hrănesc bacteriile din gură și formează placa dentară. Placa lucrează încet pentru a eroda smalțul dinților, provocând în timp carii dentare.
Însă anumiți compuși chimici din alimentele colorate, care le dau această culoare intensă, pot păta dinții. Acizii totodată pot uza dinții, crescând șansele de a se păta. În general orice pătează hainele sau limba sunt șanse să păteze și dinții. De aceea pe lângă igiena orală zilnică nu uita să mergi la controalele de rutina pentru o curățare în profunzime și detartraj.
Alimente și băuturi care îngălbenesc dinții
-Cafea: conține o substanță chimică numită tanin, care este cauza colorării dinților.
-Ceai negru: similar cu cafeaua, poate păta dinții. Însă ambele dacă sunt consumate cu lapte- poate ajuta la neutralizarea efectului datorită cazeinei din compoziție.
-Vin roșu: chiar și după albire dinti, consumul de vin roșu este acid și deschide porii încât pigmentul pătrunde și îngălbenește dinții.
-Sosurile: soia, curry și altele, sunt acide și fac dinții să se îngălbenească.
-Băuturile acidulate: cum este cola și care conțin zahăr și acid, contribuie la îngălbenirea dinților.
Cum poți preveni îngălbenirea dinților?
Cele mai citite articole
Dinții unor persoane se îngălbenesc mai ușor decât ai altor persoane. Acest lucru poate fi provocat de nivelul de smalț al dinților, de factori genetici și de calitatea de salivă pe care o secretă fiecare persoană. Însă dincolo de toate, igiena orală deficitară este cea care crește riscul colorării dinților. De aceea iată ce măsuri poți lua pentru a îți menține dinții albi și strălucitori:
-Dacă obișnuiești să consumi un anumit aliment sau băutură, încearcă să limitezi consumul sau să cauți alternative. De exemplu în loc de ceai negru, ceai de plante.
-Folosește apă de gură după ce mănânci sau bei ceva care pătează dinții.
-Folosește un pai pentru a bea băuturile care îngălbenesc dinții, cum este sucul sau cola.
-Consumă mere, morcovi sau alte fructe și legume crocante care stimulează saliva și curăță dinții natural.
-Asigură-te că te speli de două ori pe zi pe dinți și că urmezi sfaturile medicului tău dentist.
Albirea dinților
Pentru revigorarea și reîmprospătarea aspectului dinților, albirea este un tratament fantastic, care îți redă încrederea. Pentru petele ușoare, chiar și o curățare profesională poate fi eficientă, iar pentru alte probleme sunt disponibile și alte tratamente cum sunt fațetele.
Dacă îți dorești dinți sănătoși, ai grijă la alimentația și stilul de viață. Acestea au un impact major asupra stării de sănătate dar și asupra igienei orale, dincolo de aspectul mai puțin atractiv al dinților. Însă baza o reprezintă igiena orală zi de zi și vizita la dentist de două ori pe an.