5 strategii pentru alergarea pe nisip

În perioada sezonului cald, îți este mult mai ușor să alegi cadrul în care poți alerga. Chiar și atunci când te afli în vacanță la mare, desfășurarea unei sesiuni de jogging se poate desfășura fără probleme chiar și pe nisip, dacă ai la tine echipamentul potrivit. 

Fă loc în bagajul tău hainelor și pantofilor sport de alergare, stabilește dinainte porțiunea de traseu pe care vrei să alergi, setează alarma telefonului la o oră matinală și continuă să fii activ. Iată o serie de strategii inspirate, pentru o sesiune de alegare pe nisip:

1. Aleargă la primele ore ale dimineții

Dacă ieși să alergi atunci când soarele răsare, faci o alegere foarte bună. Două motive cât se poate de importante stau la baza acestei decizii. În primul rând, la orele dimineții, temperatura atmosferică este mult mai prielnică pentru a realiza acest tip de efort fizic, spre deosebire de orele amiezii. De asemenea, soarele nu este la fel de puternic.

Secundar, pe plajă este mai puțină lume, astfel încât vei putea alerga fără probleme pe nisip, de-a lungul liniei de apă, fără a fi nevoit să tot eviți turiștii care se bucură de soare. Dacă îți este greu să te trezești la o oră matinală, aleargă pe plaja înainte de lăsarea întunericului. Cele doua motive amintite mai sus rămân la fel de valabile și pentru acest interval de timp. 

2. Aplică o soluție cu factor SPF de protecție solară

Alocă 2-3 minute înaintea fiecărei sesiuni de alergare pe nisip, pentru a te da cu o cremă împotriva razelor de soare. Chiar și la primele orele ale dimineții, razele UV pot afecta stratul exterior al pielii, riscând astfel să pierzi una sau mai multe zile de plajă, din cauza arsurilor. 

Dacă ai pielea sensibilă, aplică o cremă cu factor SPF 50 pe suprafața nasului, pe urechi, pe brațe și pe picioare. De asemenea, este important să porți șapca și ochelarii de soare cu lentile polarizate. În privința hainelor purtate atunci când alergi într-un astfel de cadru natural, optează pentru culori deschise și materiale ce permit aerului să circule foarte bine. 

3. Aleargă pe suprafața umedă a nisipului 

Cele mai citite articole

Atunci când alergi pe o suprafață de plajă, asigură-te că te poziționezi cât mai aproape de mal. Suprafața de nisip optimă pentru a realiza acest tip de efort fizic este cea umezită de apă. Pe acest tip de sol, aderența pe care o poți obține este mult mai bună, motiv pentru care te bucuri de o forță de propulsie optimă. 

Menține privirea orientată asupra liniei de apă, astfel încât să poți observa în timp real modul în care se formează valurile la mal. Astfel, îți este mult mai simplu să eviți apa mării, pentru a putea rămâne cât mai uscat la picioare. 

4. Aleargă de fiecare dată cu vântul în spate 

Efortul fizic alert, depus o astfel de suprafață atât de instabilă precum cea de nisip, poate fi mult mai dificil de realizat, în condițiile în care alergi contra direcției vântului. Așadar, deplasează-te de fiecare dată pe sensul de circulație a curenților de aer, astfel încât să poți alerga cu o viteză mult mai bună. 

Atunci când vântul bate din larg perpendicular pe coastă, alege o traiectorie diagonală dinspre linia de apă spre faleză. Pentru a putea ști cu certitudine pe ce direcție circula curenții, ia în mână puțin nisip și dă-i drumul în aer, observând modul în care se împrăștie.  

5. Poartă pantofii sport ideali pentru nisip

Alege din diferitele tipuri de pantofi sport perechea ce are funcții adaptate pentru acest tip de alergare. Poți opta pentru un model ce îmbină caracteristicile încălțămintei pentru asfalt cu cele ale pantofilor sport de trail.  

O astfel de soluție hibrid poate avea o formă ușor aerodinamică, astfel încât frecarea cu aerul să nu încetinească și mai mult viteză obținută pe nisip. De asemenea, talpa modelului cu care alergi trebuie să fie ușor robustă și să aibă un design ce permite o aderență cât mai bună. De asemenea, este important să asigure o fixare excelentă în zona gleznelor. 

Respectarea indicațiilor de mai sus îți permite să fii la fel de eficient, atunci când alergi pe nisip, ținând cont de specificul solului, sau de temperaturile crescute din timpul zilelor de vară. Alege din diferitele tipuri de pantofi sport un produs ce susține efortul tău într-un astfel de mediu, iar sesiunea de alergare poate începe!

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Află tot ce trebuie să știi despre tranzacționarea criptomonedelor

Articolul Urmator

4 obiecte și accesorii necesare în procesul de sudură

Cele mai populare