Aparate dentare metalice: Cum funcționează și ce avantaje oferă?

Aparatul dentar metalic este o soluție eficientă pentru o serie de probleme ortodontice mai ușoare sau mai severe. Descoperă în continuare cum funcționează acest tip de dispozitiv medical, când este recomandat și care sunt avantajele utilizării sale în detrimentul altor soluții!

Ce sunt aparatele dentare metalice și pentru ce sunt utilizate?

Aparatele dentare metalice sunt dispozitive ortodontice utilizate pentru a corecta alinierea și poziția dinților și a maxilarului. Acestea sunt realizate din oțel inoxidabil sau titan și includ brackets, arcuri și fire metalice care se atașează la dinți. Utilizarea aparatelor dentare metalice este recomandată în principal pentru a corecta problemele dentare precum înghesuirea dinților, spațiile mari între dinți, problemele de ocluzie sau suprapunerea dinților [1].

Rolul aparatelor dentare metalice în sănătatea orală este extrem de important. Prin corectarea problemelor de aliniere dentară, acestea pot ajuta la prevenirea unei game largi de probleme de sănătate orală, inclusiv carii, boli ale gingiilor, pierderea dinților, afectarea vorbirii și masticației. De asemenea, aparatele dentare metalice pot îmbunătăți aspectul estetic al zâmbetului și pot crește încrederea pacientului în propria persoană [2].

Deși aparatele dentare metalice sunt adesea asociate cu adolescenții, ele pot fi utilizate de persoanele de toate vârstele, atâta timp cât au dinți și maxilare suficient de sănătoase pentru a suporta tratamentul. Este important de menționat că durata tratamentului cu aparate dentare metalice poate varia în funcție de severitatea problemei dentare și de răspunsul fiecărei persoane la tratament [1].

Cum funcționează aparatele dentare metalice?

Aparatele dentare metalice funcționează prin aplicarea unei presiuni constante asupra dinților pentru a-i muta treptat într-o direcție dorită. Procesul de aliniere a dinților este posibil datorită utilizării unor componente specifice în cadrul aparatului dentar.

Unul dintre elementele cheie ale aparatului dentar metalic sunt bracketurile, care sunt atașate de dinți și servesc ca puncte de ancorare pentru arcuri. Acestea sunt fixate pe fiecare dinte și sunt legate între ele cu ajutorul unor sârme metalice sau elastice numite ligaturi. Arcurile, la rândul lor, exercită presiune asupra dinților și îi împing în direcția dorită. Ligaturile sau elasticele mențin arcul în poziția corectă [3].

Pentru ca aparatul dentar să funcționeze eficient, este necesar ca pacientul să viziteze periodic medicul stomatolog pentru ajustări. Aceste ajustări constau în strângerea sau slăbirea arcurilor pentru a controla presiunea exercitată asupra dinților. Ajustările periodice sunt esențiale în procesul de aliniere a dinților și asigură progresul corect al tratamentului [2].

Pe măsură ce presiunea aplicată persistă, țesutul osos din jurul dintelui se remodelează, permițând acestuia să se miște în poziția dorită. Acest proces poate dura luni sau chiar ani, în funcție de complexitatea cazului și de răspunsul individual al pacientului [4].

Avantajele utilizării aparatelor dentare metalice.

Utilizarea aparatelor dentare metalice are o serie de avantaje incontestabile, printre care amintim:

  • Corectarea eficientă a alinierii dentare: Aparatele dentare metalice sunt extrem de eficiente în corectarea problemelor de aliniere și poziționare a dinților. Ele pot rezolva atât problemele minore cât și pe cele severe, inclusiv înghesuirea dinților, spațiile mari între dinți, suprapunerea dinților și problemele de ocluzie. 
  • Durabilitate și rezistență: Aparatele dentare metalice sunt realizate din materiale robuste și rezistente, cum ar fi oțelul inoxidabil sau titanul, ceea ce le conferă o durabilitate îndelungată. Ele sunt capabile să reziste la presiunea constantă aplicată pentru a muta dinții în poziția corectă, fără a se deteriora sau a se rupe. De asemenea, pot fi ajustate și reparate ușor în cazul în care apar probleme minore.
  • Costuri reduse: Comparativ cu alte tipuri de aparate dentare, cele metalice sunt adesea mai accesibile din punct de vedere financiar. Aceasta este o veste bună pentru pacienții care au nevoie de tratament ortodontic, dar sunt preocupați de costuri.
  • Posibilitatea personalizării: Deși aparatele dentare metalice sunt adesea asociate cu o estetică mai puțin plăcută, multe dintre ele permit acum adăugarea de culori sau modele pe arcurile metalice, oferindu-le pacienților posibilitatea de a-l personaliza [2, 3].

Aparatele dentare metalice reprezintă o soluție eficientă pentru corectarea problemelor dentare, funcționând prin aplicarea unei presiuni constante asupra dinților. Avantajele acestora includ durabilitatea, eficiența și costul redus comparativ cu alte tipuri de aparate dentare. Medicul ortodont este cel mai în măsură să ofere recomandări personalizate în ceea ce privește necesitatea purtării unui aparat dentar.

Cele mai citite articole

Bibliografie

1. “Braces and Orthodontics.” Nhs.uk, 24 Feb. 2022, www.nhs.uk/conditions/braces-and-orthodontics/, accesat la 17.10.2023;

2. “Child Orthodontics.” American Association of Orthodontists, aaoinfo.org/child-orthodontics/, accesat la 17.10.2023;

3. “Default – Stanford Medicine Children’s Health.” Www.stanfordchildrens.orgwww.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=orthodonticsbraces-for-children-90-P01845, accesat la 17.10.2023;

4. Marks, Hedy. “Children and Orthodontics.” WebMD, WebMD, 14 Dec. 2011, www.webmd.com/oral-health/children-and-orthodontics, accesat la 17.10.2023.

Cele mai citite articole

Share your love