Aparatul dentar: TOT ce trebuie sa știi despre tratamentul ortodontic

Tratamentul ortodontic este un proces complex care implică utilizarea unui aparat dentar sau a unor dispozitive ortodontice pentru corectarea poziției dinților, cu scopul obținerii unei danturi perfect funcționale. Câteva aspecte, precum tipul de aparat dentar, durata sau costul tratamentului, pot influența decizia pacienților cu privire la începerea tratamentului. 

Ce tipuri de aparate dentare există?

În prezent, medicii ortodonți pot folosi mai multe tipuri de aparate dentare, alegerea aparatului potrivit fiind influențată de nevoile individuale ale fiecărui pacient și de preferințele sale. În majoritatea cazurilor, tratamentul ortodontic la adulți presupune utilizarea unui aparat dentar fix, în general conceput dintr-un material metalic. Deși sunt mai eficiente în corectarea problemelor dentare complexe, aparatele fixe metalice prezintă dezavantajul de a fi percepute ca fiind inestetice.

Pe de altă parte, un aparat dentar invizibil, fie că este vorba de un aparat lingual (similar cu aparatul dentar metalic clasic, dar cu brackeții fixați pe partea interioară a dinților) sau de un aparat Invisalign (sistem ortodontic care utilizează o serie de gutiere transparente), poate reprezenta o opțiune populară pentru cei care doresc să-și îmbunătățească zâmbetul fără să își afecteze aspectul estetic. 

Cât costă un aparat dentar?

Cele mai citite articole

Costul unui aparat dentar poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de complexitatea problemei dentare și de tipul de aparat dentar ales. În general, aparatul dentar fix metalic este cel mai accesibil din punct de vedere financiar, în timp ce aparatul din safir sau dintr-un alt material transparent este mai scump. 

În plus, pentru un aparat dentar safir pret, cât și pentru a cunoaște prețul altor tipuri de aparate dentare, trebuie luați în calcul și alți factori, precum durata tratamentului, frecvența vizitelor la cabinetul ortodontic și eventualele intervenții suplimentare necesare pentru a obține un rezultat optim. De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că prețul poate varia în funcție de cabinetul stomatologic sau de gradul de complexitate al cazului. 

Cât durează tratamentul ortodontic? 

Durata tratamentului ortodontic poate varia în funcție de complexitatea problemei dentare, de tipul de aparat dentar utilizat, de vârsta pacientului și de alte factori individuali, precum starea de sănătate generală sau gradul de cooperare al pacientului. În general, tratamentul ortodontic poate dura de la câteva luni la câțiva ani.

De ce este necesar tratamentul ortodontic? 

Tratamentul ortodontic este necesar pentru a corecta o serie de probleme dentare și ocluzale, care pot afecta sănătatea dentară, funcția orală și aspectul fizic al unei persoane. Neglijarea unor probleme de aliniere a dinților poate crește semnificativ riscul de apariție a afecțiunilor orale, poate predispune la probleme ale articulației temporomandibulare și poate afecta aspectul estetic.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Bratari de argint versus bratari din aur: diferente si beneficii

Articolul Urmator

Cum să ai grijă de bijuteriile din aur – 3 sfaturi simple

Cele mai populare