Aria trapezului isoscel

Introducere

Aria trapezului isoscel este o subiecta care de obicei se invata la matematica in clasele primare sau gimnaziale. Aceasta poate fi foarte folositoare pentru a determina aria unor diferite forme si figuri. Acest articol va explica mai multe despre aria trapezului isoscel, impartind informatia in cinci sectiuni.

Definitie si formule

Aria trapezului isoscel este suprafata dintre doua laturi paralele si doi unghiuri opuse. Laturile paralele sunt numite bazele trapezului, iar inaltimea sa este distanta intre doua laturi paralele. Forma sa este asemanatoare cu un trapez obisnuit, insa in cazul acestuia, toate laturile sunt egale. Forma sa este asemanatoare cu un paralelogram.

Aria trapezului isoscel poate fi calculata prin formula: A = ((b1 + b2) / 2) . h, unde ‘A’ reprezinta aria, B1 si B2 sunt bazele trapezului, iar ‘h’ este inaltimea.

Exemple

Cele mai citite articole

Un exemplu comun de trapez isoscel poate fi observat in diferite tipuri de structuri. Unele dintre aceste structuri includ poduri, barci, case sau, de asemenea, structuri ale cladirilor. Unele forme ale trapezului isoscel pot fi usor identificate in aceste constructii, prin urmarirea liniilor drepte paralele.

Alte forme de trapeze

In afara de trapezis isoscel, exista si alte forme de trapeze, cum ar fi trapezul obisnuit, trapezul scalen si trapezul dreptunghic. Trapezul obisnuit are patru laturi, dar laturile paralele sunt de diferite lungimi. Trapezul scalen are patru laturi, dar toate patru sunt de diferite lungimi. Trapezul dreptunghic are doua laturi paralele si doua laturi opuse.

Aplicatii

Aria trapezului isoscel are o multime de aplicatii si poate fi folosita in calculul suprafetelor altor forme si figuri geometrica. Acesta poate fi folosit pentru a determina aria unui paralelogram, a unui triunghi, a unei piramide, a unui cub sau a altor forme geometrice. De asemenea, poate fi folosit pentru a calcula suprafata unui cerc sau a unui semicerc.

Concluzie

Aria trapezului isoscel este o subiecta importanta in studiul matematicii si poate fi usor de calculat cu ajutorul formulei mentionate mai sus. Acesta poate fi folosit pentru a determina aria altor forme geometrice, cum ar fi paralelogramul, triunghiul, piramida, cubul sau cercul. Acest articol a explicat mai multe despre aria trapezului isoscel, printre care formule, exemple si aplicatii.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Aria cercului

Articolul Urmator

Aria triunghiului cu sinus

Cele mai populare