Ce tip de cască moto ți se potrivește în funcție de stilul de condus?

Casca moto este componenta cea mai importantă din echipamentul oricărui motociclist. Protecția la nivelul capului nu poate să lipsească indiferent că pleci doar câțiva kilometri prin oraș sau pornești la drum lung, pe o șosea de mare viteză. Dacă ți-ai descoperit recent pasiunea pentru motociclism și ești în căutarea primei tale căști de protecție, probabil, te întrebi cum o alegi pe cea potrivită. Pe piață, există o varietate de designuri și branduri, prețuri, materiale și niveluri de protecție. Ce este esențial? Să optezi pentru casca moto adaptată stilului tău de condus și traseelor pe care intenționezi să le parcurgi. 

Tipuri de căști moto și cum le alegi

În magazinele de specialitate, sunt disponibile mai multe tipuri de căști pentru motocicletă: full-face (integrală), open-face, flip-up (modulară), motocross sau enduro. Principalul criteriu de care trebuie să ții cont în alegerea ta este stilul de condus. Dacă folosești motocicleta în general în oraș, la viteză mică, atunci o cască open-face este potrivită pentru tine. De cealaltă parte, cele integrale sunt ideale pentru drumurile lungi la bordul motocicletei tale. Așadar: 

Casca full-face (integrală)

Conduci pe autostradă, pe drumuri naționale și europene, mulți kilometri și la viteze destul de mari? Alege o cască full-face sau integrală. Așa cum îi spune și denumirea, acest model asigură o protecție foarte bună pentru că acoperă integral capul și bărbia. Prima cască integrală din lume a fost realizată în anii ‘50 de fondatorul companiei moto Bell, Roy Richter. De-a lungul timpului, au fost lansate diferite modele de căști moto Bell care în prezent se remarcă prin performanță, calitate și utilitate. Dar, indiferent de brandul pentru care optezi, în cazul în care vrei protecție sporită atunci când mergi cu motocicleta, optează pentru o cască full-face. 

Casca flip-up (modulară)

Cele mai citite articole

La fel de sigură precum cea integrală, casca flip-up se remarcă prin faptul că partea de jos se ridică, aspect care asigură o funcționalitate mai mare decât în cazul celei full-face. Mult mai practică, ea oferă același nivel de siguranță, protejând capul și bărbia. Este excelentă atât în oraș, cât și la drum lung. Dacă te oprești într-o benzinărie, de exemplu, nici măcar nu trebuie să o scoți de tot de pe cap. E suficient să ridici partea frontală. 

Casca open-face

Căștile open-face sunt destinate folosirii la un stil de condus la viteze mici, în oraș. Ideale în special în sezoanele calde, acestea oferă protecție doar în zona capului, fiind deschise complet în față și în partea de jos. Așadar, bărbia rămâne descoperită. Când ar trebui să optezi pentru o astfel de cască? Dacă ai un chopper sau un scuter cu care te dai pe distanțe relativ scurte. Pentru un plus de siguranță, adaugă o pereche de ochelari pe care-i să-i porți în timp ce te deplasezi. Te vor feri de eventuale impurități și îți vor oferi un plus de confort. 

Casca motocross

Modelele de căști moto de mai sus sunt destinate motocicliștilor pasionați de două roți, dar care nu se pretează a fi utilizate pe trasee off-road. Varianta motocross, în schimb, se adresează riderilor care pornesc în aventuri organizate sub formă de competiții, în zone deluroase și montane. Designul acestora este diferit, oferind un plus de protecție în zona bărbiei. Sunt mai ușoare, au un grad de aerisire mai mare și nu sunt recomandate în oraș sau pe drumuri naționale. 

Alegerea căștii moto se face în funcție de stilul de condus și de traseele pe care le parcurgi. Însă indiferent de modelul pentru care optezi, asigură-te că mărimea este potrivită, că greutatea nu îți provoacă niciun disconfort și că o poți ține câteva ore bune pe cap fără să te incomodeze în vreun fel. 

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Ce tip de lentile de contact ți se potrivește cel mai bine? 5 sfaturi

Articolul Urmator

Ce este HCM și cum îți poate ajuta businessul?

Cele mai populare