Aria triunghiului oarecare

Introducere

Aria triunghiului oarecare reprezinta suprafata triunghiului, formata din trei laturi, un unghi, si o baza. Se poate folosi pentru a calcula aria unui triunghi, indiferent de forma sau dimensiunea acestuia. Descoperirea acestui concept a fost un pas important in domeniul matematicii, deoarece permite aplicarea conceptului la orice forma de triunghi. Acest articol se va concentra asupra conceptului de arie triunghiulara, prin prezentarea unor exemple si metode prin care se poate calcula aceasta.

Definitie

Aria triunghiului oarecare este suprafata triunghiului, definita ca fiind suprafata triunghiului, daca este luata in considerare baza si inaltimea acestuia. Aceasta poate fi calculata atat pentru triunghiuri dreptunghice, cat si pentru triunghiuri obisnuite, folosindu-se aceeasi formula. Formula de calcul a ariei triunghiului oarecare este A = 1/2 bh, unde b reprezinta baza triunghiului, iar h reprezinta inaltimea.

Metode de calcul

Putem calcula aria triunghiului oarecare prin mai multe metode. Prima este folosind formula, mentionata mai sus. Aceasta formula ne permite sa calculam aria triunghiului, indiferent de forma sau dimensiunea acestuia. O alta metoda este sa rupem triunghiul in trei triunghiuri echilaterale si sa calculam aria fiecaruia. Apoi, adunam ariile acestora si vom obtine aria triunghiului oarecare. O alta metoda de calcul a ariei triunghiului oarecare este sa folosim teorema lui Pitagora. Aceasta teorie spune ca in orice triunghi dreptunghic, ipotenuza patrata este egala cu suma patratelor celor doua catete. Deci, cu ajutorul teoremei lui Pitagora, putem calcula aria triunghiului dreptunghic, prin calcularea inaltimii.

Aplicabilitate

Cele mai citite articole

Aria triunghiului oarecare poate fi folosita pentru a calcula aria unui triunghi, intotdeauna si in orice situatie. Acest lucru face ca aceasta arie sa fie foarte utila in domeniul matematicii. De exemplu, poate fi folosita pentru a determina aria unei suprafete triunghiulare, cum ar fi o podea, un zid, sau un plan de lucru. De asemenea, poate fi folosita si pentru a calcula greutatea unei obiecte triunghiulare.

Exemple

Să presupunem că avem un triunghi cu laturile 6 cm, 7 cm și 8 cm. Pentru a calcula aria acestui triunghi, vom folosi formula de mai sus. Primul pas este sa calculam inaltimea. Pentru aceasta, vom folosi teorema lui Pitagora. Aplicand formula, obtinem: h = sqrt(64-49) = 5 cm. Deci, aria triunghiului este A = 1/2 bh = 1/2 x 6 x 5 = 15 cm2.

De asemenea, putem folosi aceasta metoda pentru a calcula aria unui triunghi obisnuit. Sa presupunem ca avem un triunghi cu laturile 8 cm, 10 cm si 12 cm. Pentru a calcula aria acestui triunghi, vom folosi metoda descrisa mai sus. Primul pas este sa impartim triunghiul in trei triunghiuri echilaterale. Acestea sunt triunghiurile cu laturile 4 cm, 5 cm si 6 cm. Aria fiecarui triunghi echilateral este A = sqrt3 / 4 x 42 = 6.9 cm2. Adunand aceste arii, obtinem aria triunghiului oarecare A = 6.9 + 6.9 + 6.9 = 20.7 cm2.

Concluzie

Aria triunghiului oarecare este un concept important in domeniul matematicii. Acesta permite calcularea ariei unui triunghi, indiferent de forma sau dimensiunea acestuia. Acest concept a fost descoperit in urma cu mult timp si poate fi folosit pentru a calcula aria unor suprafete triunghiulare sau a greutatii unor obiecte triunghiulare. In prezent, aceasta arie poate fi calculata folosind mai multe metode, cum ar fi formula, metoda ruperii intr-un triunghi echilateral si teorema lui Pitagora.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Case din lemn la cheie ieftine

Articolul Urmator

Constructie case din lemn

Cele mai populare