Boli frecvente care provoacă dureri ale mâinilor și ce metode de tratament există

Durerile de mâini pot afecta o categorie largă de pacienți. Indiferent de vârstă sau de stilul de viață, aceste dureri pot fi cauzate de diverse condiții, însă iată cele mai frecvente afecțiuni care provoacă dureri ale mâinilor și ce opțiuni de tratament există.  

Trigger finger (deget în resort)

Tenopatiile sunt afecțiuni dureroase care afectează tendoanele care mișcă încheietura mâinii și articulațiile mici ale degetelor. O astfel de afecțiune este trigger finger (deget in resort), caracterizată de blocajul tendoanelor flexoare ale degetelor. Degetul rămâne astfel într-o poziție flectată, asemănătoare unui arc. Trigger finger cauzează durere și dificultăți ale mișcării degetului. Factorii care pot contribui la apariția sa includ activitățile repetitive sau prezența unor afecțiuni medicale precum diabetul.

Tratamentul conservator este prescris în stadiile incipiente ale afecțiunii și include imobilizarea degetului și injectarea de infiltrații locale. În cazuri severe, va fi recomandat tratamentul chirurgical ce implică o incizie mică în apropierea bazei tendonului afectat. Chirurgul va elimina constricția și trata zona care împiedică mișcarea tendonului.   

Sindromul de tunel carpian

Tunelul carpian este formațiunea anatomică aflată la încheietura mâinii, format din oase și de ligamentul carpian transvers. Tunelul carpian este traversat de nouă tendoane și nervul median, cu ajutorul cărora controlăm mișcările mâinii și degetelor. Sindromul de tunel carpian apare atunci când există o presiune excesivă asupra nervul median. Simptomele acestei afecțiuni includ amorțeala, furnicături și durere a mâinilor și degetelor. Uneori, senzația de amorțeală sau furnicături poate iradia și în braț sau în umăr.  

Tratamentul simptomatic al sindromului de tunel carpian include administrarea de antiinflamatoare orale, infiltrații locale, fiziokinetoterapie și purtarea de orteze medicale. În unele cazuri, tratamentul poate include și o intervenție chirurgicală numită „eliberarea tunelului carpian” ce poate fi efectuată într-un cabinet de chirurgie plastica Bucuresti.  

Artrita

Artrita este o cauză frecventă a durerilor de mână. Artrita reprezintă inflamația articulațiilor, fiind de mai multe tipuri cu cauze diferite. Cele două tipuri care afectează încheietura mâinii sunt osteoartrita și artrita reumatoidă.

Osteoartrita (artroza) este cauzată de deteriorarea progresivă a cartilajului articular. Artrita reumatoidă, cunoscută și sub termenul de ”reumatism”, este o boală cronică inflamatorie de natură autoimună care afectează mucoasa articulaților. Principalul simptom al artritei este durerea de la nivelul articulaților.

Cele mai citite articole

Tratamentele includ medicamente antiinflamatoare pentru reducerea durerii, corticoterapia și antireumaticele. Intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru ameliorarea durerii și pentru menținerea sănătății articulației. Dacă articulația nu poate fi reparată, atunci înlocuirea articulației este o opțiune.

Chisturi ganglionare

Chisturile ganglionare sau sinoviale reprezintă acumularea unui lichid gelatinos în țesuturile din jurul unei articulații, de obicei localizat la nivelul dosului palmei sau în alte zone ale mâinii și încheieturii. Chisturile sunt formațiuni benigne, dar pot deveni dureroase atunci când apasă pe nervii mâinii. Tratamentele includ imobilizarea mâinii cu ajutorul unei atele pentru a ajuta chistul să-și reducă dimensiunea, aspirația pentru drenarea lichidului sau excizia chistului.

Sursa foto: Freepik

Bibliografie:

·   www.hopkinsmedicine.org, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hand-pain-and-problems, accesat la 21.03.2024;

·   southshoreorthopedics.com, https://southshoreorthopedics.com/5-common-hand-disorders-their-treatments/, accesat la 21.03.2024;

·   orthopedicspecialistsofseattle.com, https://orthopedicspecialistsofseattle.com/healthcare/symptoms/common-hand-problems/, accesat la 21.03.2024.

Cele mai citite articole

Share your love