Când a apărut factoringul?

Deși nu foarte multă lume cunoaște conceptul de factoring și poate că nu vă vine să credeți, dar acest instrument a apărut cu foarte mult timp înainte. De fapt, primele practici au fost găsite în epoca babiloniană și mesopotamiană.

Factoringul în perioada antică

Primele pietre de temelie pentru crearea factoringului modern au fost puse în Mesopotamia Antică, în urmă cu aproximativ 5.000 de ani. Nu după mult timp, în Egiptul Antic și Grecia, datoriile au fost recunoscute în scris și înregistrate pe papirus. 

Abia în timpul Imperiului Roman, când au apărut primii specialiști în colectarea datoriilor, aceștia au început să primească un comision de până la 1% din banii încasați de la debitor. Romanii au răspândit acest concept în toată Europa pe măsură ce Imperiul lor a crescut. Termenul „Factoring” provine de fapt din cuvântul latin, „Facere”.

Factoringul mai târziu

Conceptul de factoring a sosit împreună cu pelerinii din călătoria Mayflower în secolul al XVII-lea, când a început epoca factoringului de drept comun în America. Această practică a fost mai târziu utilizată intens, când a apărut compania de factoring Del Credere la începutul secolului al XIX-lea. Astfel, începe era factoringului modern odată cu apariția mai multor companii independente de factoring, fără vreo legătură cu o anumită industrie.

În acel moment, serviciile de factoring constau în general din:

  • Posesia fizică a bunurilor la expediere;
  • Depozitarea mărfurilor;
  • Găsirea cumpărătorilor pentru bunuri și livrarea acestora;
  • Colectarea plăților pentru bunuri de la cumpărători.

În schimbul acestor servicii, factorului i se plătea un comision sub forma unui procent din valoarea mărfurilor vândute, pe care îl deducea din plata efectuată vânzătorului.

Factoringul s-a întors în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. La începutul anilor ’60 a apărut un grup de bănci și factori independenți din Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Regatul Unit și Statele Unite care au creat o federație liberă, numită inițial FACTORS CHAIN.

Concluzii

De la apariția conceptului modern de factoring în anii 1960, acest instrument de finanțare a înregistrat o creștere extraordinară, iar organizațiile de factoring (precum Instant Factoring) au devenit astăzi elemente esențiale în comerțului actual și în asigurarea succesului unei afaceri.

Articolul Anterior

Top 3 tratamente cosmetice naturiste cu ulei de cocos

Articolul Urmator

Avantajele angajarii unei firme de catering sunt multiple in 2021

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *