Top 20 Modele de Case din Lemn Anul Acesta

Casele din lemn dobândesc în ultima vreme o tot mai mare popularitate și în țara noastră, deoarece pentru mulți reprezintă un mod economic, mult mai  simplu de a construi o locuință decât una clasică, indiferent dacă vorbim de una pentru locuire provizorie, de vacanță sau chiar de una permanentă.

Casele din lemn care au început ca să fie căutate de către amatori încă de la acest început de an 2020 pot să fie împărțite în 4 categorii principale:

A. Case realizate din grinzi profilate

1.cabane din lemn masiv;

2.pensiuni construite din bârne de lemn masiv;

3.case de vacanță din grinzi chertate;

4.căsuțe de grădină;

5.căsuțe din lemn tip camping;

6.tiny house.

B. Case de lemn din prefabricate (panouri tip sandwich)

7. case în stil american;

8. case speciale cu un consum redus de energie (așa-numitele case pasive);

C. Imobile pe structuri mixte

9. construcții de extindere ale unor imobile deja existente realizate total sau parțial din alte materiale clasice);

10. mansarde de lemn.

D. Case din lemn la modă acum:

11. case din lemn cu un stil mai rustic, dar și cu anumite elemente ultramoderne;

12. case cu fațade din lemn ce pot fi utilizate în centrele urbane;

13. case de vacanță din lemn, cu piscină din fibră și garaj;

14. case din lemn parter plus 1, 2 sau chiar 3 etaje și ferestre mari;

15. case din lemn cu pereții realizați din sticlă specială;

16. case din lemn pentru socializare (tip foișoare închise) cu baze de trunchi de copac;

17. case de joacă pentru copii de montat în grădină;

18. case moderne din lemn cu placare din cărămidă;

19. case de lemn duplex;

20. case de lemn care să respecte stilul tradițional românesc.

Aceste case din lemn nu au nevoie de zidărie (decât dacă sunt mixte) și nici de lucrări complexe pentru edificare.

Dacă este corect realizată, o asemenea casă nu doar că este foarte ieftină din punct de vedere al materialelor și a forței de lucru, dar necesită și o întreținere minimală pe timpul folosirii.

Avantajele unei case de lemn

Printre beneficiile unei astfel de case se pot enumera următoarele:

– durabilitatea;

– izolarea termică îmbunătățită;

– timpul de construcție redus la maxim câteva luni (în funcție de mărime, model și soluția aleasă pentru edificare):

– confortul deosebit pe care îl oferă;

– un stil de construcție eco friendly care garantează că la finalizarea lucrărilor se vor genera mai puține deșeuri de tipul resturi materiale de construcție.

Dezavantajele unei case din lemn

În categoria limitelor pe care le are, pentru că există și așa ceva, în cazul caselor din lemn trebuie amintit faptul că pentru a se evita deteriorarea pereților se recomandă utilizarea unor substanțe speciale la interior măcar din patru în patru ani, la fel și la exterior, spre deosebire de o casă trainică din cărămidă sau din prefabricate din beton unde se pot face lucrări de întreținere și la intervale de timp mai mari (dar și cu niște costuri mai mari). 

În plus, un al dezavantaj al caselor de lemn este acela că de cele mai multe ori ele sunt mai slab izolate fonic.

Construcția unei case din lemn, o aventură frumoasă, incitantă

Majoritatea caselor din lemn sunt realizate în prezent cu mijloace moderne, din elemente prefabricate, adică niște componente de construcție lemnoase care sunt produse anterior în fabrică. Nu se doboară pur și simplu copaci din pădure și se leagă trunchiurile empiric ca odinioară.

Este mult mai ieftin și mai practic să se recurgă la pereți de lemn gata făcuți care  să se îmbine la încheieturi.

Folosind panouri și stâlpi, grinzi din lemn, o echipă de construcție specializată poate ridica rapid o astfel de construcție ecologică.

Dacă se dorește edificarea unei locuințe permanente este bine ca ea să fie realizată din esențe de lemn solid, pentru a fi durabilă și rezistentă la intemperii. Mai exact grosimea pereților trebuie să fie minim între 3,5 cm și 5 cm, dacă nu chiar mai mult.

Firmele care oferă doritorilor astfel de modele de case au în ofertă variante rustice sau moderne, extrem de atractive din punctul de vedere al design-ului. Prețurile variază și ele destul de mult, de la unele foarte convenabile, la unele destul de ridicate rivalizând uneori cu acelea ale construcțiile de lux clasice.

Românii, de regulă, preferă casele rustice, doar că spre deosebire ce casele ce se construiau odinioară în satele noastre, chiar dacă ele  sunt asemănătoare unor locuințe/cabane tradiționale, o construcție din lemn modernă oferă posibilități mai mari creative proiectanților, inclusiv prin îmbinarea mai multor esențe de lemn pentru a se obține niște elemente decorative personalizate în funcție de modelul dorit de client.

Secretul unei case frumoase simple și ieftine din lemn este să investești în decor, în culori și obiecte. Pentru interioare se preferă întotdeauna tonurile luminoase, care dau camerelor un sentiment de spațiozitate, de claritate.

Casele de lemn moderne

Tendința este aceea a întoarcerii spre tradițional, spre retro, dar proiectanții propun doritorilor în prezent și tot felul de modele cu un design foarte la modă care ne duc cu gândul mai degrabă la viitor.

Tăieturile drepte ale acoperișului, prezente și în construcțiile tradiționale, apar și în arhitectura contemporană și sunt o bună opțiune pentru modelele de case de lemn, atât în versiunile duplex, cât și în casele cu un etaj. Iluminatul și sticla decorativă pot să dea un sentiment de confortabil deosebit de plăcut.

Cei care își doresc, pot ca să opteze pentru o casă din lemn cu un design specific caselor tradiționale din satele noastre, dar care să aibă mansardă și coș de fum care duce direct la șemineul din camera principală.

Casele din lemn cu balcon sunt foarte frumoase și ușor de făcut pentru aceea care aleg versiunile din prefabricate.

Există chiar și case în stil cutie, construite gen container. Rezultatul este elegant și foarte modern.

Modele de case prefabricate cu un etaj sunt printre cele mai solicitate variante de locuințe de acest gen de pe piața românească deoarece oferă frumusețe la un preț accesibil. Ele sunt mult solicitate deoarece se pot utiliza atât ca locuință permanentă, cât și ca a doua locuință de vacanță.

Avantajele pe care îl oferă finisajul rustic al unei astfel de construcții din lemn pot fi și mai valoroase dacă și elementele de decor sunt alese cu inteligență.

Cabanele din lemn prefabricat sunt foarte prezente în regiunile muntoase cu clima rece, dar ele pot să fie construite chiar și în zone mai apropiate de orașe și chiar și pe țărmul mării. Important este ca lemnul să fie bine tratat termic și acustic.

Aceste prefabricate din lemn, deși sunt ieftine au un aer sofisticat elegant. O astfel de locuință specială automat iese în evidență prin design-ul pe care îl are. Important este ca proprietatea să fie consolidată pentru a putea susține greutatea unui etaj sau chiar a două etaje, asigurându-se astfel siguranța proiectului.

Combinația de lemn și piatră de râu și zidărie în construcția de case prefabricate este des întâlnită în practică, deoarece în timp ce lemnul oferă o notă rustică deosebită proiectului personalizat, în plus zidăria oferă rezistența și durabilitatea atât de necesare mai ales în zonele umede ale locuinței, precum sunt baia și bucătăria.

Prețul unei astfel de construcții de lemn depinde de esență lemnoasă folosită condițiile terenului unde vor fi realizate lucrările, modelul ales, finisajele.

Elementele care trebuie luate în calcul, atunci când se stabilește prețul final al unei case de lemn sunt:

– esența/esențele de lemn care se utilizează;

– condițiile specifice ale suprafeței unde vor fi realizate lucrările de construcție;

– modelul finisajelor alese.

Valoarea proiectului este de obicei inclusă în costul total al lucrărilor, deoarece casele de prefabricate din lemn sunt vândute în practică gata realizate și se montează ca niște obiecte stil lego, dar dacă se dorește ceva cu totul și cu totul aparte urmează să se plătească de către client un preț suplimentar.

Infrastructura, fundația și și pardoseala sunt esențiale. Suma medie care trebuie investită în infrastructura unei case din lemn poate varia în funcție de materialul ales pentru construcția locuinței, a fundațiilor și a plăcilor.

Impermeabilizarea este foarte importantă la o casă prefabricată din lemn pentru a se preveni problemele legate de umiditate.

Deschiderile locuinței (uși și ferestre) contează și ele, având în vedere că o casă prefabricată din lemn mare are în medie: două uși exterioare, circa cinci – șase uși interioare și șase ferestre.

Finisajele, acoperirea brută, tencuiala, pardoselile, podeaua, compun costul mediu care va depinde de modelul ales și de materiale.

Este greșit să credem că toate proiectele de case prefabricate sunt la fel. Acum există firme care oferă o mare varietate de opțiuni de proiecte dintre care oricine poate să o aleagă pe aceea care se potrivește cel mai bine nevoilor lui. 

Uneori se pot face mici adaptări ale proiectelor inițiale pentru a se personaliza casa conform viselor clienților, deoarece există multiple variante de finisare atunci când se construiește o casă din lemn.

În linii generale prețul unei case din lemn este relativ accesibil față de construcțiile tradiționale. O astfel de construcție interesantă pot fi mai ieftină și cu 30%.

Lemnul este un material extrem de rezistent, dar este important ca să primească un tratament adecvat.

Întreținerea unei astfel de casă constă în aplicarea  periodică a unui strat de lac pe părțile exterioare, deoarece acest lucru va ajuta la protejarea materialului împotriva umidității și acțiunii razelor ultraviolete. Se pot alege versiuni de ulei pentru lemn lucios sau mat, cu sau fără culoare.

Companiile care construiesc case prefabricate din lemn au o serie de proiecte pregătite pentru doritori, dintre care aceștia își pot alege ceea ce li se potrivește cel mai bine.

De obicei proiectele sunt împărțite între case cu un etaj, cabane și case de oraș, iar în cadrul fiecăreia dintre aceste categorii există diverse opțiuni cu un număr diferit de camere distribuții pentru diferite anexe. Uneori se pot opera modificări minore ale proiectelor pentru a satisface mai bine nevoile clienților.

Se știe că în trecut exista credința că o astfel de casă construită din lemn nu va dura foarte mult timp.

Acum această prejudecată a fost depășită datorită noilor tehnologii, așa încât o astfel de locuință de acest gen poate să reziste de cele mai multe ori cât o construcție tradițională. 

Majoritatea companiilor oferă garanții cuprinse între 15 și 20 de ani împotriva atacului insectelor și degradării lemnului, dar per total durabilitatea unei astfel de construcție este mult mai lungă decât perioada de timp menționată.

În calitate de client trebuie să alegeți firma care se va ocupa de construcția casei de lemn cu maximă atenție, să aflați cât mai multe despre reputația acesteia pe piață, să discutați și cu alți clienți care au beneficiat anterior de serviciile firmei în cauză, să aflați dacă există procese împotriva companiei și astfel să luați decizia de a colabora cu ea în cunoștință de cauză, nu „în orb”.

O atenționare importantă a specialiștilor se referă la faptul că atunci când aveți de gând să vă construiți o astfel de casă trebuie să clarificați dacă există o origine legală a lemnului de construcție, să nu fie defrișat clandestin. 

Este important să solicitați companiei responsabile pentru lucrare un certificat de origine legală pentru lemn și să căutați informații despre modul în care a fost procurat materialul lemnos în cauză, pentru a evita neplăcerile ulterioare. 

Share your love