Cauzele deteriorării dinților și ce poți face pentru a-ți menține sănătatea dentară pe termen lung

Dinții sunt expuși zilnic la numeroși factori care pot contribui la uzura și la deteriorarea lor, majoritatea acestor factori fiind fie neglijați, fie subestimați, în general din cauza lipsei de informare sau din cauza programului zilnic aglomerat. Consumul excesiv de dulciuri, băuturi acidulate sau alimente foarte fierbinți sau reci poate duce la erodarea smalțului dinților, formarea cariilor și la apariția sensibilității dentare. Există, însă, multe alte cauze mai puțin evidente ale problemelor dentare, care pot fi neglijate sau abordate eronat. 

Ce cauzează deteriorarea dinților?

Neglijarea igienei orale și a controalelor stomatologice constituie principalele cauze ale deteriorării dinților, alături de alimentația bogată în zaharuri. Fumatul și obiceiul de a mesteca alimente foarte dure pot agrava, de asemenea, eventuale probleme orale preexistente și pot predispune la deteriorarea dinților. De asemenea, ignorarea simptomelor timpurii, cum ar fi sensibilitatea dentară sau sângerarea gingiilor, poate conduce la complicații mai grave, precum parodontoza sau pierderea dinților.

Cauze mai puțin comune ale deteriorării dinților

Deși factorii alimentari sunt printre cele mai comune cauze ale problemelor dentare, există și alte situații care pot contribui la deteriorarea dinților. Erupția într-o poziție incorectă a măselei de minte constituie o altă cauză potențială a deteriorării dinților. Medicii stomatologi recomandă o extractie masea de minte atunci când măseaua de minte crește incorect sau cauzează durere. Amânarea extracției poate duce la complicații, cum ar fi deplasarea altor dinți sau infecții locale. 

O altă problemă comună care poate duce la deteriorarea dinților este bruxismul, o condiție caracterizată prin scrâșnirea involuntară a dinților, în general pe fond nervos. Bruxismul poate determina, printre altele, uzura prematură a smalțului, fracturarea dinților sau dureri de maxilar. Tratamentul pentru bruxism poate include purtarea unei gutiere nocturne sau abordarea cauzelor specifice, precum stresul sau anxietatea. În general, însă, persoanele cu bruxism tind să neglijeze problema, fără a fi conștienți de gravitatea sa, astfel că nu ajung să beneficieze de un tratament bruxism.

Soluții pentru menținerea sănătății dentare

Pentru a preveni deteriorarea dinților și a menține o sănătate orală optimă, este esențial să adoptați pe termen lung următoarele practici:

– periați-vă dinții de două ori pe zi;

Cele mai citite articole

– folosiți ață dentară regulat;

– nu uitați să vă clătiți gura cu apă după consumul de alimente sau băuturi acidulate;

– vizitați dentistul cel puțin o dată pe an pentru un control de rutină 

– evitați alimentele și băuturile cu zahăr;

– consumați alimente bogate în calciu;

– tratați problemele cât mai repede;

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Poate Max Verstappen să devină cel mai bun din toate timpurile? Ce argumente are olandezul

Articolul Urmator

Inspirație pentru decorul din polistiren: modele și texturi impresionante pentru orice stil de interior

Cele mai populare