Construcțiile au menirea de a ne asigura confortul, dar și siguranța, iar acesta este unul dintre motivele pentru care fiecare element al unei construcții este atent calculat în contextul construirii.
Armarea construcțiilor reprezintă o zonă importantă în acest proces, deoarece armătura are rolul de a prelua încărcările și tensiunile, oferind astfel rezistența.
Armarea pereților este un capitol special al construcțiilor, drept pentru care discutăm în cele ce urmează despre nevoia de a izola, materiale și garanții.
Cum se armează pereții unei case?
Pereții sunt legati de stâlpii casei cu ajutorul armăturilor de bază. Aceste armături sunt de fapt bare de oțel, care se conectează de etrierii deja montați.
După ce structura de armătură este creată, se trece la turnarea betonului și monolitizare, urmând ca după uscarea betonului să fie aplicată plasa sudata în vederea cămășuirii suprafețelor.
Plasa sudată este folosită de asemenea nu doar pentru armarea pereților ci și pentru armarea planșeelor, dar și pentru tavane sau elemente de fundații.
Ce este cămășuirea suprafețelor?
Un pas important spre etapele de finisare este cel care presupune cămășuirea. Practic, pe structura peretelui deja turnată (sau montată în cazul elementelor prefabricate) se așează plasa sudată pentru o armare pe suprafață a peretelui.
Aceasta armare are rolul de a dispune în mod egal tensiunile și de a răspunde mai rapid și mai eficient încărcărilor.
Cămășuirea se face în prezent în mod mecanizat, prin folosirea unor utilaje cu aer comprimat care împroșcă mortarul pe suprafață. Acest procedeu poartă denumirea de torcretare.
Care sunt avantajele torcretării?
Torcretarea necesită un utilaj special, o pompă pentru aplicare, dar și un mortar fin, calitativ, care să adere cât mai bine la suprafața peretelui. De cele mai multe ori peretele este stropit cu apă în prealabil, pentru a putea crește aderența mortarului.
Cele mai citite articole
Astfel, avantajele torcretării sunt următoarele.
Pierderi reduse de material
Comparativ cu aplicarea mortarelor manual, torcretarea oferă avantajul unor pierderi reduse de material. Datorită presiunii cu care este aruncat materialul, acesta nu va cădea de pe perete, mai ales că este susținut și de plasa sudată.
Astfel, pierderile sunt extrem de reduse în ceea ce privește materialul, așadar te bucuri de o eficiență sporită a lucrărilor.
Aplicare facilă, chiar și în zone delicate
De cele mai multe ori, în cazul aplicării manuale, pot exista zone care nu sunt perfect acoperite de material. Acele zone pot crea în timp breșe structurale, drept pentru care torcretarea sau cămășuirea prin torcretare poate acoperi chiar și acest inconvenient.
Aplicarea cu presiune a mortarului va face ca acesta să adere mai bine și să lucreze mai eficient, iar suprafețele să fie acoperite în mod economic, chiar și în zonele cele mai puțin accesibile.
Costuri reduse și economie de material
Torcretarea ajută în ceea ce privește economia de material tocmai datorită pierderilor reduse.
Consumul mai mic de material conduce către o economie în ceea ce privește costurile, drept pentru care torcretarea este preferată de către majoritatea beneficiarilor și a firmelor de construcții.
Timp redus de punere în operă a materialelor
Unul dintre cele mai mari avantaje ale torcretării este faptul că lucrările, efectuate mecanizat, se realizează într-un timp foarte scurt. Acest lucru înseamnă o exploatare mai rapidă a imobilului, un timp de uscare mai redus și timp mai mult pentru realizarea altor operațiuni de construcții.
Armarea elementelor de construcții este importantă, indiferent de tipul acestora.
În ciuda unor coeficienți de siguranță, este nevoie de măsuri sporite pentru asigurarea siguranței, iar armarea exact acest lucru îl face.