Cele mai bune metode de gătit atunci când este cald: trucuri și sfaturi

Atunci când temperatura de afară crește simțitor, este normal să vrei să eviți să petreci prea mult timp într-o bucătărie. Acest lucru nu înseamnă, însă, că trebuie să faci un compromis în ceea ce privește calitatea meselor sau să renunți să gătești mâncărurile preferate, chiar dacă durează mai mult timp. Cu metodele de preparare potrivite și câteva trucuri practice, poți pregăti mese gustoase, pentru tine și cei dragi, în pofida temperaturilor ridicate. Iată mai jos câteva sfaturi pentru a face tot acest proces cât mai plăcut.

Alege mese ușoare și proaspete

În zilele foarte calde, optează pentru mese ușoare și răcoritoare, care nu au nevoie de un timp de preparare foarte lung și nu suprasolicită sistemul digestiv. Ai de ales dintre salate pentru felul principal, care conțin, pe lângă legume și sos, și surse de proteine, precum ouăle, brânza, carnea, peștele sau leguminoasele. Poți prepara wrap-uri, respectiv lipii subțiri umplute cu legume, cu sau fără carne, precum și sandvișuri proaspete, alături de o salată din legume colorate, ori mâncăruri din paste reci. Aceste mese sunt rapid de preparat și conțin nutrienții necesari organismului, fiind o alegere excelentă pentru zilele calde de vară.

Pregateste salate de paste, de fasole, năut ori linte, platouri cu brânzeturi și mezeluri, aperitive și deserturi reci, pentru mese ușoare și răcoritoare. Poți servi multe dintre aceste feluri și la o masă în aer liber ori la picnic.

Pregătește mesele în avans

Un alt truc pentru a avea mereu mese gustoase și sănătoase este să le pregătești în avans la aragaz pe gaz. Profită de diminețile răcoroase pentru a găti cantități mai mari din felurile preferate ale familiei. Acestea pot fi porționate și refrigerate sau chiar congelate pentru utilizare ulterioară. Nu numai felurile calde, ci și supele reci, sosurile și marinadele pot fi pregătite în avans și păstrate la frigider pentru a fi folosite în zilele următoare.

Folosește grătarul în aer liber sau pe aragaz

Grătarul este o modalitate foarte bună de a găti preparate gustoase fără a încălzi excesiv bucătăria. Poți prepara carne, pește, legume și chiar fructe la grătar pentru mesele tale delicioase de vară. În plus, gătitul afară îți permite să te bucuri de vremea însorită și să petreci timpul cu familia și cu prietenii în timp ce pregătești un prânz lejer sau o cină delicioasă.

Alege metode de gătit rapide

Cele mai citite articole

Atunci când este cald, alege metode rapide de gătit, care generează cât mai puțină căldură în bucătărie. Gătitul la aburi, la tigaie, la cuptorul electric sau la multicooker ori la oala sub presiune pot fi opțiuni foarte bune. În plus, sunt metode ce permit gătirea rapidă a alimentelor, care își vor păstra cea mai mare parte din nutrienți, pe lângă aromă.

Gătitul la blender este o metodă versatilă de a combina o varietate de ingrediente, pentru a crea sosuri, supe, smoothie-uri, unturi și pateuri din semințe. Folosește blenderul pentru a amesteca ingredientele până obții o consistență fină și omogenă.

Pentru a adăuga aromă mâncărurilor tale fără a fi nevoie să folosești multe condimente, optează pentru ierburi proaspete și citrice. Busuiocul, pătrunjelul și menta adaugă o notă de prospețime oricărui fel de mâncare, în timp ce lămâia și portocala oferă o notă de aciditate subtilă și arome delicioase. Nu ezita să explorezi și condimente cu gust profund, precum turmericul, chimionul, și boiaua, pentru a îmbunătăți gustul preparatelor tale.

Cu ustensilele și aparatele potrivite, ingredientele alese corect și tehnicile adecvate, gătitul poate deveni o experiență plină de satisfacții chiar și atunci când afară e caniculă. Profită de sezonul estival pentru a explora noi rețete rapide și sănătoase, pentru tine și cei dragi.

Sursa foto: Freepik

Cele mai citite articole

Share your love