În Mexic, totul este frumos și puternic colorat, inclusiv preparatele culinare. Așadar, nu este de mirare că mâncărurile mexicane, unele dintre ele pline de o iuțeală divină, au devenit cunoscute și adorate în lumea întreagă. Totuși, pe lângă aspectul lor extraordinar, acestea au și un gust senzaționalși sunt completate de unele dintre cele mai gustoase sosuri de pe mapamond. Porumbul, fasolea, brânza, lipiile tortilla, avocado, roșiile sau tocanele cu carne și legume pregătite în stil mexican încântă papilele gustative ale oamenilor de pretutindeni. Dacă ți se pare că exagerăm, descoperă mai departe unele dintre cele mai populare rețete din gastronomia mexicană pe care le poți încerca și tu.
Tacos
Acesta este principalul fel de mâncare din Mexic și preparatul suprem în ceea ce privește mâncarea stradală. Se poate face din orice tip de carne, pește ori legume, împachetate cu atenție într-o lipie tortilla și servit cu sos, ceapă și pătrunjel.
Ingrediente: ½ piept de pui, 100 grame de boabe de porumb dulce, 2 roșii, 1 avocado, câteva frunze de salată și de pătrunjel, 1 lime, 2 fire de ceapă verde, lipii tortilla, 1 linguriță de chimion, ½ linguriță de boia iute, 1 linguriță de boia dulce, piper, sare, 1 linguriță de usturoi pudră, 1 linguriță de ceapă granulată, 2-3 linguri de ulei.
Mod de preparare: Carnea de pui se asezonează cu condimentele, sucul de la o jumătate de lime și ulei. Se lasă la marinat pentru 30 de minute, apoi se gătește într-o tigaie preîncălzită. Lipiile tortilla se încălzesc pe rând în tigaie, după care se așează pe un platou, una sprijinită de cealaltă. Fiecare dintre ele se umple cu ingredientele tocate mărunt, respectiv fâșii de salată, ceapă verde și frunze de pătrunjel, bucăți de roșii și avocado, boabe de porumb. La final, se stoarce pe deasupra lor zeama de la cealaltă jumătate de lime.
Quesadillas
Un alt preparat esențial din bucătăria mexicană este quesadilla de pui. Se face foarte ușor, iar umpluturile pot fi extrem de diverse, are o savoare deosebită, un gust delicios și se servește alături de sosul mexican favorit și o porție de fasole prăjită.
Ingrediente: Lipii tortilla din porumb, 500 de grame de piept de pui, 200 de grame de cașcaval ras, 1 ceapă, 1 ardei gras, 1 legătură de pătrunjel, 4 linguri de ulei, 1 linguriță de boia iute, 1 linguriță de oregano, 1 linguriță de usturoi granulat, piper, sare.
Mod de preparare: Pieptul de pui se taie în cuburi și se pune la prăjit în ulei. Se adaugă peste el condimentele și se amestecă totul foarte bine. Când este gata se scoate din tigaie, șiîn același recipient se mai pune puțin ulei pentru a căli ceapa împreună cu ardeiul. Pe fiecare lipie se presară, pe jumătatea foii pentru că se va plia la final, cașcaval ras, bucăți de pui, legume călite, puțin pătrunjel tocat, apoi din nou cașcaval ras. Tortilla se pliază și se unge cu puțin ulei pe ambele părți, după care se gătește în tigaie pentru 3-4 minute pe fiecare parte.
Guacamole
Cele mai citite articole
Unul dintre cele mai simple și mai cunoscute sosuri mexicane este guacamole. Acesta se folosește ca dip pentru nachos, garnitură pentru supe ori legume la grătar sau umplutură pentru sandwich-uri. Este un fel de mâncare extrem de versatil și se poate servi și ca atare, pe post de salată, ori adăugat pe tartine, mai ales că numărul de ingrediente este opțional.
Ingrediente: Avocado, ardei iute serrano, zeamă de lime, ceapă, roșii, usturoi, coriandru, chimion măcinat, sare și piper.
Mod de preparare: Toate ingredientele se taie în cuburi cât mai mici și se amestecă cu condimentele menționate. Cei care vor un sos mai fin, pot pisa pulpa de avocado până se transformă într-o pastă, iar după aceea să o amestece cu condimentele și celelalte produse mărunțite.
Enchiladas
În Mexic, enchiladas este un mod foarte gustos de a utiliza resturile de alimente rămase prin frigider, cum ar fi legume sau friptură. Tortillas de porumb se înmoaie într-un sos iute, apoi se umplu cu carne, pește, brânză sau ouă și alte ingrediente preferate și se coc în cuptor.
Ingrediente: Lipii tortillas in porumb, 1 piept de pui, 300 de grame de cașcaval ras, 400 de grame de roșii decojite în sos, 100 de grame de sos iute, 1 conservă cu boabe de porumb, 1 conservă cu boabe de fasole roșie, 3-4 linguri de ulei, 1 linguriță de ceapă granulată, 1 linguriță de pudră de usturoi, 1 ardei iute, 1 linguriță de oregano, sare, chili și piper după gust.
Mod de preparare: Pieptul de pui se taie în bucăți, se asezonează cu condimentele și uleiul, după care se gătește timp de 10 minute. Tortillas se încălzesc puțin într-o tigaie, apoi se înmoaie în sosul iute. Pe fiecare lipie se pune puțin cașcaval ras, bucăți de pui, bucăți de ardei iute, boabe de porumb și de fasole. Lipiile se rulează și se pun într-o tavă, peste ele se pun roșii decojite în sos și cașcaval ras. Preparatul se coace la cuptor pentru 10-15 minute, apoi se servește fierbinte.
Dacă nu ai suficient timp să gătești sau ți se pare totul prea complicat, dar vrei să te bucuri de aceste mâncăruri mexicane, comandă de la Taco Bell prin FoodPanda preparatele favorite. Prin excelență, produsele din gastronomia mexicană oferă o stare de bine și aduc gusturi noi gurmanzilor, așa că nu le omite atunci când vrei să servești ceva delicios.