Cum poți face un upgrade la vechiul tău laptop sau PC?

Laptopul sau PC-ul tău de încredere a început să îmbătrânească și te lasă la greu?  Cunoaștem sentimentul și categoric nu este unul plăcut. Totuși se întâmplă, specificațiile jocurilor și ale programelor evoluând de la o zi la alta. Tot ce putem face este să ne adaptăm.

Evident, prin adaptare ne referim la upgrade-uri. Adevărul este că lucrurile vor sta puțin diferit în funcție de alegerea pe care ai făcut-o în trecut. Dacă un PC poate fi upgradat din aproape toate punctele de vedere, nu același lucru se poate spune despre un laptop. Fiind un aparat mult mai compact, laptopul nu poate suferi la fel de multe modificări. De aceea vom începe cu modificările pe care le poți aduce și laptopului și PC-ului și vom încheia cu cele exclusiv PC.

Modificări pentru laptop și PC

Aceste modificări vor avea efect asupra ambelor sisteme.

Mai multă memorie 

Un laptop obișnuit va avea unul sau două sloturi pentru memorie. Dacă totuși nu ai un slot adițional, va fi nevoie să înlocuiești RAM-ul existent. Ai grijă ca atunci când cauți ram la preț avantajos să cercetezi și tipul de RAM potrivit pentru modelul tău de laptop. S-ar putea să existe anumite limitări. 

Cât RAM să instalezi? Asta depinde de tine. De exemplu, dacă laptopul tău are 4GB sau mai puțin de RAM, un upgrade potrivit ar fi la 8GB. Dacă ai 2GB și nu folosești laptopul pentru chestii complicate, doar e-mailuri și suita microsoft office, te poți descurca și cu 4GB. 

În cazul computerelor, lucrurile vor fi ceva mai simple, deoarece majoritatea au sloturi adiționale pentru memorie. Va fi nevoie doar să scoți carcasa și să instalezi memoria necesară. 

Capacitatea de stocare

Una dintre cele mai rapide căi de a crește performanța unui laptop sau PC este să-i înlocuiești hard drive-ul cu un SSD, care este mult mai rapid. Da, SSD-urile sunt mai scumpe și vor scădea capacitatea de stocare, dar vor crește simțitor performanțele. În cazul laptopurilor vor îmbunătăți de asemenea durata de viață a bateriei și vor păstra componentele mai reci. De asemenea, SSD-urile sunt mai durabile. Poți găsi SSD de la 256GB pînă la 1TB. 

Modificări doar pentru laptop

În cazul laptopurilor mai există un singur component pe care îl poți upgrada: bateria. Acest upgrade nu va îmbunătăți performanțele, dar îți va face laptopul mult mai folositor datorită distanței mărite între încărcări. Înainte să cumperi o baterie nouă asigură-te că se potrivește perfect cu modelul tău de laptop. 

Modificări doar pentru PC

Placa video 

Îți vei da seama că a venit vremea să upgradezi placa video atunci când framerate-ul te va lăsa la greu și nu vei mai face față lagului și imaginilor blocate. Asta dacă ești pasionat de gaming. O altă situație este cea în care te ocupi de modelare 3D. Anumite programe nici măcar nu vor funcționa fără anumite specificații îndeplinite de o placă video de excepție. 

Procesorul 

Da, schimbarea procesorului va face diferența în majoritatea cazurilor, dar adevărul este că acesta este un proces relativ complicat. Vei avea ceva cercetare de făcut. Trebuie să te asiguri că placa de bază și memoria vor fi compatibile cu noul procesor sau vei fi nevoit să înlocuiești și aceste componente. Verifică și compatibilitatea sistemului de răcire cu CPU-ul îmbunătățit. 

Accesorii

Nu în ultimul rând, este mult mai simplu să achiziționezi și să folosești diverse accesorii în cazul PC-ului decât în al laptopului. Un nou monitor, o tastatură și un mouse de gaming sau ergonomice îți pot îmbunătăți masiv experiența. 

Da, toate aceste modificări te vor costa, dar calitatea merită investiția. 

Articolul Anterior

Cele mai populare rețete din bucătăria mexicană

Articolul Urmator

Hrănirea copilului cu preparate pentru sugari

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *