Ți-ai dori ca ochii tăi să aibă o altă culoare? Cu ajutorul lentilelor de contact colorate poți obține foarte ușor o schimbare de look temporară. Iar dacă până acum nu ai mai purtat deloc lentile de contact, iată câteva sfaturi privind purtarea lentilelor într-un mod corect.
Alege lentilele de contact în funcție de culoarea naturală a ochilor
Lentilele de contact colorate te pot ajuta să îți schimbi nuanța irisului mult mai ușor, însă, atunci când alegi un model este important să ții cont și de culoarea naturală a ochilor tăi. Spre exemplu, dacă ai ochii căprui, ar trebui să te orientezi spre o pereche de lentile care să aibă o nuanță caldă – cum ar fi arămiu, brun sau chihlimbar. În schimb, persoanele cu ochii verde deschis, pot alege lentile deschise la culoare, apropiate de culoarea naturală a ochilor – cum ar fi verde-gri sau albastru.
Iar dacă dorești să evidențiezi într-un mod natural culoarea actuală a ochilor tăi, poți alege un set de lentile de contact colorate, care să aibă o nuanță mai închisă cu un ton decât culoarea irisului tău.
Acum există o gamă variată de lentile de contact colorate, așa că va fi extrem de ușor să găsești nuanța potrivită pentru culoarea ochilor tăi. În plus, există și soft-uri care îți permit să testezi diferite nuanțe, astfel încât să alegi lentilele potrivite.
Respectă întotdeauna regulile de igienă
Înainte de aplica lentilele de contact, trebuie să respecți întotdeauna o serie de reguli de igienă extrem de importante, pentru a evita posibilele infecții. Așa că înainte de a atinge lentilele, ar fi indicat să te speli bine pe mâini cu apă și săpun, pentru a îndepărta bacteriile. Încearcă să nu folosești săpunuri pe bază de ulei sau creme, înainte de a aplica lentilele, deoarece pot rămâne reziduuri pe suprafața acestora.
De asemenea, igienizarea lentilelor nu se face cu apă și săpun. Încearcă să optezi pentru soluții speciale, create special pentru dezinfectarea lentilelor.
Respectă perioada de purtare a lentilelor de contact
Întotdeauna înlocuirea lentilelor de contact trebuie să fie făcută în funcție de indicațiile medicului, fie că vorbim despre lentile colorate sau lentile cu dioptrii. În cazul lentilelor de unică folosință, acestea trebuie aruncate după o singură purtare, chiar dacă acestea încă par intacte.
Cele mai citite articole
Atunci când lentilele de contact ajung să fie purtate prea mult timp, există un risc ridicat de apariție a infecțiilor oftalmologice.
De asemenea, pentru a evita iritațiile și senzația de ochi uscați, este indicat să nu porți niciodată lentilele de contact în timpul somnului și să respecți întotdeauna indicațiile medicului oftalmolog.
Întreține corect lentilele de contact
Pentru ca lentilele tale de contact să poată fi purtate fără probleme, acestea necesită o întreținere corectă. Așa că este important să discuți cu mediul oftalmolog și să citești cu atenție prospectul lentilelor. Pe lângă regulile de igienă pe care trebuie să le respecți, este necesar să știi cum să manipulezi corect lentilele. După purtare, lentilele trebuie așezate în suportul lor, astfel încât fiecare lentilă să se afle în spațiul destinat acesteia. Fiecare suport de păstrare trebuie umplut cu o substanță specială, iar lentilele trebuie să fie acoperite în totalitate de această soluție. Este important de reținut faptul că această soluție de întreținere nu se refolosește, așa că după ce ai scos lentilele din suport, soluția rămasă trebuie înlocuită cu una proaspătă.
Nu este deloc indicată curățarea lentilelor de contact cu apă, pentru că aceasta conține microorganisme care pot cauza infecții oculare serioase. Tocmai de aceea, este recomandat să îndepărtezi lentilele de contact colorate în timpul dușului, pentru că particulele de apă pot ajunge în zona ochilor și pot deteriora lentilele.
De asemenea, este indicat ca măcar o dată pe săptămână să dezinfectezi cutia în care păstrezi lentilele de contact. Iar o dată la trei luni ar fi ideal să înlocuiești cutia de păstrare cu una nouă.
Aplică machiajul cu atenție
Dacă îți dorești să porți lentile de contact colorate, nu trebuie să renunți la machiaj. Dimpotrivă, poți continua folosirea cosmeticelor, respectând anumite reguli. Spre exemplu, lentilele moi trebuie aplicate înainte de a te machia, în timp ce lentilele rigide se aplică după finalizarea machiajului. De asemenea, se recomandă folosirea unui machiaj non-alergenic, astfel încât să eviți riscul unor infecții. La rândul lor, fardurile și tușurile metalizate ar trebui să fie evitate, iar creionul dermatograf nu ar trebui aplicat pe mucoasa ochiului sau între rădăcinile genelor.
Așadar, lentilele de contact colorate necesită o îngrijire atentă, la fel ca în cazul lentilelor cu dioptrii. Iar dacă îți dorești să îți schimbi look-ul ocazional, va trebui să ții cont de sfaturile oferite, astfel încât să întreții într-un mod corect lentilele de contact.