Coroanele stomatologice din zirconiu

Zirconiul este folosit în stomatologie încă de acum 50 de ani, iar indicațiile pentru utilizarea acestuia se extind continuu. Toată lumea a auzit acum de coroane zirconiu, elemente extrem de folosite de către medicii dentiști.

Informații despre zirconiu

Zirconiul ca element a fost izolat de Berzelius în 1824. El este un metal alb-argintiu, cu o densitate de 6,5 G pe centimetru cub și cu un punct de topire de 1852 grade Celsius.

Este rezistent la coroziune, nu poate fi atacat de acidul nitric și nici de acidul clorhidric, nu se dizolvă în substanțe alcaline. Zirconiul este solubil doar în acid fluorhidric, acid sulfuric și alte câteva substanțe de acest gen.

El este utilizat în industrie pentru producerea de scule de tăiere de calitate înaltă, motoare cu ardere, scuturi în reactoarele nucleare și scuturi exterioare ale navetelor spațiale.

Acest metal este considerat în prezent unul dintre cele mai estetice, fiind biocompatibil,  prietenos cu organismul uman, de aceea este o combinație perfectă din punct de vedere estetic, cât și funcțional.

Zirconiul are o rezistență ridicată la îndoire și rupere la o presiune normală. În funcție de temperatură, poate lua trei forme de cristalizare. Structura sa tetragonală este cea mai indicată pentru că absoarbe energia generată în timpul tensiunilor înalte. Zirconiul se răcește sub 950 de grade Celsius.

Toată lumea a auzit de coroane zirconiu atunci când a mers la o clinică stomatologică precum Excendent. 

Zirconiul este foarte des utilizat în fundațiile pentru punți și coroane dentare. 

Cele mai citite articole

Există trei tipuri de sisteme ceramice care conțin zirconiu utilizate în stomatologie, oxid de zirconiu cu structură policristaline tetragonală stabilizat cu oxid de litiu, zirconiu stabilizat cu oxid de magneziu, dioxid de aluminiu consolidat cu dioxid de zirconiu.

Avantaje și dezavantaje ale zirconiului

Dioxidul de zirconiu se utilizează pe scară largă în protezele dentare pentru a fabrica baza restaurărilor permanente, fiind unul dintre cele mai folosite materialele stomatologice. Zirconiul are cea mai mare rezistență mecanică, rezistență la rupere, dintre acestea.

Nu s-au găsit efecte negative asupra organismelor vii de natură mutagenă. Zirconiul nu este  cancerigen, iar faptul că este biocompatibil îl face des utilizat în medicină.

Din cauza rezistenței ridicate, în stomatologie a fost utilizat în construcția protezelor permanente mai ales în secțiunile laterale ale arcului dentar, unde forțele sunt ceva mai mari. Prelucrarea zirconiului presupune utilizarea acum a celor mai noi proceduri de laborator, respectiv proiectarea asistată de computer și producția controlată digital.

Coroanele dentare sunt utilizate în mod obișnuit în implanturi pentru a înlocui dinții lipsă sau deteriorați. Ele pot fi utilizate ca ancore pentru punți dentare și proteze parțiale.

Porțelanul și aurul au fost multe materialele tradiționale pentru coronițele dentare, deoarece coroanele din porțelan pot da un aspect mai natural, dar sunt mai predispuse la ciobire.

Coronițele de aur sunt costisitoare, deși au un aspect estetic neplăcut. Mai nou, s-a demonstrat că pot produce și reacții alergice la unii pacienți. Zirconiul, în schimb, are un aspect natural și nu produce efecte secundare.

Singura limitare a utilizării zirconiului este bruxismul. Acest fapt îl face să fie apt de folosirea pe scară largă în stomatologie, pentru că tolerează perfect forțele care apar în timpul actului de masticație, deși are o rezistență limitată la întindere și compresie.

Cele mai citite articole

Share your love