Cum să alegeți o periuță de dinți potrivită

Alegerea unei periuțe de dinți potrivite este un aspect crucial al igienei orale. O periuță de dinți de calitate vă poate ajuta să vă mențineți dinții sănătoși și gingiile în formă bună, în timp ce o periuță inadecvată poate cauza probleme dentare și gingivale. 

Cu atât de multe opțiuni disponibile pe piață, poate fi dificil să știți exact ce să căutați atunci când alegeți o periuță de dinți. 

Tipul de periuță de dinți

Primul lucru pe care trebuie să îl decideți atunci când alegeți o periuță de dinți este tipul de periuță pe care doriți să-l utilizați. Cele trei tipuri principale de periuțe de dinți sunt:

 • Periuțe de dinți manuale: Acestea sunt cele mai comune și cele pe care majoritatea oamenilor le folosesc. Sunt accesibile ca preț și ușor de găsit în aproape orice magazin. Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă să periați dinții corect, deoarece periuțele manuale nu au caracteristici speciale pentru a vă ajuta în acest sens.
 • Periuțe de dinți cu baterii: Aceste periuțe au un motor alimentat de baterie sau acumulator care face mișcarea perilor mai eficientă. Ele pot ajuta la curățarea mai eficientă a dinților și pot fi o opțiune bună pentru cei care au dificultăți în a peria corect sau pentru cei cu probleme de mobilitate.
 • Periuțe de dinți electrice: Acestea sunt cele mai avansate tipuri de periuțe de dinți și sunt alimentate de un motor electric. Ele oferă mișcări de rotație sau oscilante care pot îmbunătăți semnificativ curățarea dinților și a gingiilor. Periuțele de dinți electrice sunt ideale pentru cei care caută o curățare eficientă și comoditate.

Perii periuței de dinți

Alegerea corectă a perilor periuței de dinți este esențială pentru o curățare eficientă și pentru a preveni leziunile gingiilor. Iată câteva aspecte de luat în considerare:

 • Perii moi: Perii moi sunt cea mai bună opțiune pentru majoritatea oamenilor. Aceștia curăță eficient dinții fără a provoca daune gingiilor sau smalțului.
 • Perii medii sau duri: Acești peri pot fi prea aspri și pot provoca leziuni gingiilor sau smalțului. De obicei, sunt recomandați doar de către dentist pentru cazuri specifice.
 • Perii în formă de V: Acești peri sunt concepuți să ajute la curățarea spațiilor dintre dinți, ceea ce îi face o opțiune bună pentru cei care au spații interdentare mari.
 • Perii cu capete rotunjite: Acești peri pot ajuta la prevenirea leziunilor gingiilor și la curățarea eficientă a suprafețelor dinților.

Mărimea și forma periuței de dinți

Cele mai citite articole

Periuțele de dinți vin în diferite mărimi și forme. Este important să alegeți o periuță care se potrivește confortabil în mâna dumneavoastră și se potrivește în gura dumneavoastră. Iată câteva sfaturi pentru alegerea mărimii și formei potrivite:

 • Mărimea mânerului: Asigurați-vă că mânerul periuței este suficient de confortabil pentru a fi ținut și manevrat în mod corespunzător. Un mâner prea mic sau prea mare poate face perierea inconfortabilă.
 • Forma capului periuței: Forma capului periuței poate afecta capacitatea de a ajunge la toate zonele din gură. Optați pentru o formă de cap care vă permite să ajungeți ușor la toate suprafețele dinților.

Caracteristicile suplimentare

Unele periuțe de dinți vin cu caracteristici suplimentare care pot fi utile pentru anumite nevoi. Aceste caracteristici pot include:

 • Temporizator: Un temporizator incorporat vă poate ajuta să știți cât timp ar trebui să vă periați dinții pentru o curățare optimă. Majoritatea stomatologilor recomandă un periaj de cel puțin 2 minute.
 • Presiunea senzorului: Acest senzor vă poate alerta atunci când aplicați prea multă presiune în timpul periajului, ceea ce poate proteja smalțul și gingiile de leziuni.
 • Conectivitate Bluetooth: Unele periuțe de dinți moderne se pot conecta la aplicații mobile pentru a vă oferi feedback în timp real și pentru a vă ajuta să urmăriți obiceiurile de igienă orală.

Bugetul

 • Nu în ultimul rând, bugetul dumneavoastră va juca un rol important în alegerea unei periuțe de dinți. Periuțele de dinți variază în preț, iar opțiunile mai avansate, cum ar fi cele electrice, pot fi mai costisitoare decât cele manuale. 
 • Cu toate acestea, investiția într-o periuță de dinți de calitate poate contribui la prevenirea problemelor dentare costisitoare pe termen lung.

În concluzie, alegerea unei periuțe de dinți potrivite este esențială pentru menținerea unei igiene orale sănătoase. Luați în considerare tipul de periuță, perii, mărimea, forma, manerul, caracteristicile suplimentare și bugetul dumneavoastră atunci când faceți alegerea. 

În plus, nu uitați să vă programați regulat controalele dentare la Dex Clinic (sau o altă clinică din zona dvs.), pentru a vă asigura că sunteți pe drumul cel bun pentru o sănătate orală optimă.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Cum să alegi o clinică stomatologică pentru tratamentele de estetică dentară

Articolul Urmator

Jocul de Canastă – reguli, pași de urmat și trucuri

Cele mai populare