Cum să cureți rapid și eficient murdăria din curte: 5 trucuri utile

Dacă îți dorești să ai întotdeauna o curte și o grădină îngrijite, trebuie să ai grijă în primul rând de curățenie. Atunci când te-ai decis să-ți amenajezi curtea, e bine să știi deja cu ce se spală pavelele, cum se întreține gazonul și multe alte lucruri pe care va trebui să le pui ulterior în aplicare.

Ca să-ți fie mai ușor să faci curățenie în curte, îți oferim câteva ponturi care să te ajute.

Fă-ți un „plan de bătaie”

Înainte de a te apuca de treabă, aruncă o privire de ansamblu în curte, pentru a identifica zonele și modul în care trebuie intervenit. Apoi, stabilește o ordine a operațiunilor, astfel încât o acțiune să nu o anuleze pe o alta. De exemplu, nu e indicat să mături sau să speli pavajul, apoi să te apuci sa văruiești pomii.

Dacă vrei să faci și unele schimbări, mută mai întâi tot ce este de mutat, aranjează lucrurile după cum dorești, și abia apoi apucă-te să le ștergi de praf sau să le lustruiești.

Folosește un furtun cu presiune

Apa e indispensabilă când te apuci să faci curățenie prin curte, așa că trebuie să știi cum s-o folosești mai eficient. În primul rând, ai nevoie de un furtun suficient de lung să ajungă în orice colț din curte. Acestuia trebuie să îi atașezi la capăt un dispozitiv care amplifică presiunea apei, astfel încât jetul să fie mai puternic. În acest fel, apa pătrunde ușor în spațiile mai greu accesibile. Totodată, jetul de apă îndepărtează mai eficient petele de noroi și alte urme de murdărie, fără a mai fi nevoie să freci suprafețele.

Achiziționează un aspirator de frunze

Cele mai citite articole

Dacă ai o curte cu mulți pomi, care îți țin umbră vara, în perioada toamnei este posibil ca aceștia să creeze probleme din cauza  frunzelor care au obiceiul inevitabil să cadă și să umple curtea. La început, decorul autumnal e fermecător, însă frunzele căzute încep să putrezească în câteva zile. Prin urmare, trebuie îndepărtate, iar această activitate poate să semene cu căratul apei în ciur. După ce te-ai chinuit zeci de minute cu mătura sau cu grebla să înlături covorul de frunze, acesta se așterne din nou până a doua zi și trebuie să o iei  de la capăt.

Pentru a-ți ușura munca, achiziționează un aspirator de frunze, care este mult mai eficient decât mătura sau grebla. În plus, operațiunea de strângere a frunzelor nu mai e una obositoare, mulți considerând-o chiar relaxantă.

Compartimentează curtea în mai multe sectoare

E mult mai ușor să cureți curtea „pe bucăți” decât să ataci toată suprafața odată. Ține cont de asta atunci când îți amenajezi curtea și grădina, având grijă cum compartimentezi spațiul util. Fiecare zonă trebuie să aibă un rost anume, astfel încât să poți menține ordinea. Astfel fiecare lucru va fi la locul lui și vei ști mereu unde să-l găsești când ai nevoie de el. De asemenea, procedând astfel, poți să identifici mai ușor zonele care au nevoie de curățenie, acestea fiind cele utilizate mai des.

Scapă rapid de buruieni

Buruienile trebuie eliminate complet imediat ce apar, altfel riști să năpădească toată grădina. De obicei, această operațiune se face la începutul primăverii, iar dacă nu este foarte mult de muncă, poți înlătura buruienile smulgându-le pur și simplu. Mai eficient este însă tratamentul cu erbicide, pentru că atacă atât buruienile, cât și rădăcinile și semințele acestopra, rămase în pământ.

Este recomandat ca, cel puțin de două ori pe an, să faci o curățenie generală în curte și în grădină. Prima curățenie trebuie să aibă loc la începutul primăverii, urmată apoi de curățenia de toamnă. Ținând cont de aceste sfaturi, vei vedea că totul devine mai simplu, iar curățenia nu mai este o activitate atât de solicitantă.  

Cele mai citite articole

Share your love