Cum să faci acasă o baie de șezut. Ghid pas cu pas

Ai făcut o infecție urinară, sau suferi de hemoroizi, fisuri anale, ai iritații în zona genitală ori rectală? În completarea tratamentului recomandat de medic, ți-ar prinde bine să faci băi de șezut . Sunt soluții de tratament naturist acasă, folosite cu succes de sute de ani. Specialiștii Fares îți explică de ce sunt benefice și cum se fac corect, pas cu pas. 

Ce sunt băile de șezut și în ce situații se folosesc

Sunt o formă de terapie care implică scufundarea zonei inferioare a corpului în apă caldă, îmbogățită cu infuzii de plante. Au diferite scopuri și beneficii, fiind folosite la ameliorarea disconfortul dat de hemoroizi, pentru calmarea pruritului și iritațiilor pielii din zona intimă, dar și în prostatite, pentru a reduce inflamația din zona prostatei, la bărbați. Însă cel mai des se folosesc ca tratament adjuvant în infecții urinare.

Ce beneficii au băile de șezut

Căldura apei, alături de proprietățile binefăcătoare ale plantelor folosite, ajută la calmarea spasmelor din zona pelvină, reduc durerea, inflamația, senzația de arsură,  grăbesc vindecarea leziunilor, curăță eficient pielea. De asemenea, baia de șezut relaxează musculatura zonei intime, îmbunătățește, local, circulația sângelui și stimulează imunitatea locală.

Ce pui în apă

Poți folosi infuzii concentrate din diverse plante medicinale, sau câteva picături de ulei esențial din respectivele plante. Mai poți adăuga sare de mare sau bicarbonat de sodiu, pentru efectul lor dezinfectant, respectiv alcalinizant.

Cele mai bune plante medicinale pe care le poți folosi într-o baie de șezut:

–        Coada șoricelului. Are efect antiseptic și antiinflamator, ceea ce ajută la distrugerea bacteriilor și la calmarea pielii iritate.

–        Coada calului se poate folosi în cistite, datorită proprietăților antiseptice și astringente.

–        Mușețelul. Unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru infecție urinară, pe care îl poți adăuga în baia de șezut, este cel de mușețel. Și el are proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene, calmează iritația pielii, cicatrizează și vindecă.

Cele mai citite articole

–        Gălbenelele. Infuzia din această plantă medicinală s-a folosit din cele mai vechi timpuri atât intern, ca remediu pentru gastrită, ulcer, cât și extern, pentru sănătatea pielii și a mucoaselor. Dacă pentru gât și stomac ceaiul de gălbenele este un adevărat balsam, pentru piele e un pansament calmant cu care nu vei da greș.

–        Cimbrul și salvia. Au proprietăți antimicrobiene și pot ajuta la reducerea disconfortului cauzat de infecțiile urinare.

Cum se face o baie de șezut – 3 pași simpli

·       Pasul 1: recipientul folosit

Asigură-te că ai toate cele necesare. De obicei, se folosește un recipient special care se pune pe vasul de toaletă, însă dacă nu ai, poți folosi un lighean. Spală-l și dezinfectează-l foarte bine înainte și după utilizare. Mai poți face baia de șezut direct în cadă, dar în acest caz trebuie să folosești mai multă apă, cât să ajungă la nivelul de 20 de centimetri.

·       Pasul 2: prepararea apei

Apa pe care o folosești la baia de șezut trebuie să fie fără impurități, așa că cel mai bine e să o fierbi în prealabil. După ce dă în clocot, adaugă câteva plicuțele din plantele de mai sus. Sau, dacă planta e la vrac, prepară separat o infuzie concentrată, pe care o vei strecura și adăuga în apă.

Atenție! Apa în care te scufunzi nu trebuie să fie fierbinte, căci va leza și mai mult pielea. Trebuie să fie caldă (39-40 de grade Celsius), plăcută.

·       Pasul 3: baia propriu-zisă

La o baie de șezut pentru infecție urinară, stai scufundată în apa caldă timp de 10-15 minute. E recomandat să faci această baie seara, înainte de culcare, pentru că după ce te-ai ridicat și te-ai șters trebuie să rămâi cu bazinul la căldură. Așa că, pune-ți pantalonul de pijama și bagă-te în pat. Fă băi de șezut timp de 7 seri consecutiv și vei vedea că te vei simți mult mai bine.

Reține că baia de șezut nu este tratament în sine pentru o infecție urinară, ci se folosește în completarea tratamentului medicamentos. Acesta va consta în antibiotice naturale cu uleiuri esențiale și într-un consum mare de lichide. Ideale în această situație sunt ceaiurile din plante cu efect diuretic, antiseptic, remineralizant.

Cele mai citite articole

Share your love