Cum sa surprinzi in mod profesionist imaginea unui cer instelat

De la campurile stelare pana la Calea Lactee, astrofotografia cu camp larg este mai usoara decat ai crede. Fotografia cu cerul de noapte ca tema principala devine foarte populara, iar internetul – in special Instagram – este plin de imagini uimitoare de campuri stelare si Calea Lactee. Acestea pot parea imagini extrem de slefuite, realizate de fotografi cu ani de experienta, dar sunt de fapt avansuri in camerele moderne care sunt principalul motiv al popularitatii subite a genului.

Daca ai o camera cu un control manual bun si un cer senin, fotografierea inedita a unui cer de noapte este mult mai usoara decat ai putea crede. Lucrurile devin si mai usoare atunci cand ai de ales din o mare varietate de camere foto pe care werbo ti le pune la dispozitie pentru a surprinde cadrele pe care ti le-ai propus.

O lentila cu unghi larg iti va oferi imaginea clara a unui cer infinit necesar pentru o imagine inedita.  Desi poti folosi orice camera care iti va permite sa reglezi ISO, diafragma si viteza obturatorului, un compact cu un senzor de un inch sau un DSLR iti va oferi cele mai bune rezultate – si acest lucru este foarte mare in cazul in care vrei sa capturezi Calea Lactee. 

Intrucat va trebui sa mentii pe pozitie camera cat mai mult posibil pentru a avea expuneri indelungate, un trepied robust este o necesitate. Un cablu de eliberare a obturatorului la distanta este de asemenea util, desi majoritatea camerelor pot fi setate sa filmeze la doua sau zece secunde.

Un alt element obligatoriu este lanterna cu un mod de lumina rosie, care te va ajuta sa iti pastrezi activa vederea nocturna (merita sa scazi si luminozitatea pe ecranul LCD pentru a preveni o stralucire orbitoare). Cu toate acestea, arta fotografiei de noapte inseamna in mare masura sa stii cum sa-ti manipulezi camera prin atingere si simtire, mai degraba decat prin vedere. Un mod usor (si cald) de a practica acest lucru este sa stingi luminile acasa si sa vezi daca poti configura camera in intuneric. Nu uitati sa te pregatesti si pentru o noapte rece, invelindu-te cu o patura pufoasa si luandu-ti alaturi o bautura fierbinte, daca este necesar.

Gasirea unei locatii bune

Un parc Dark Sky certificat inseamna ca esti departe de lumina artificiala. Daca vei capta cu succes lumina soarelui indepartat la sute si mii de ani-lumina distanta, vei avea nevoie de doua lucruri: un cer senin si intuneric. Asta nu inseamna ca nu poti captura stelele de deasupra unui oras cu o lumina poluata – de fapt, astfel de imagini au o valoare inedita – dar este mult mai dificil.

Cand incepi, gaseste o locatie departe de lumina artificiala, ceea ce inseamna un singur lucru: mergi intr-un loc unde nu exista oameni. Asociatia Internationala a Cerului Intunecat certifica o retea globala de parcuri Dark Sky, iar la fel de utile pot fi harta on-line a poluarii luminoase si cautatorul de site-uri intunecate.

Articolul Anterior

Ce tip de penar şi ce model de ghiozdan să aleg pentru copilul meu?

Articolul Urmator

Avantajele proiectelor de construcţii tip vs. proiectelor personalizate – ce ţi se potriveşte?

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *