De ce se recomandă extracția molarilor de minte și când trebuie realizată această procedură

Molarul de minte este ultimul dinte care apare în cavitatea orală, de obicei între vârstele de 17 și 25 de ani. Deoarece sunt ultimii care erup, adesea nu există suficient spațiu pentru ei, ceea ce poate cauza o serie de probleme.

Motivele pentru Extracția Molarilor de Minte

  • Lipsa Spațiului

Cel mai comun motiv pentru care se recomandă extracția molarilor de minte este lipsa spațiului. Dacă maxilarul tău nu are suficient loc pentru a-i găzdui, molarii de minte pot împinge ceilalți dinți, provocând înghesuire și deplasându-i din pozițiile lor naturale. Acest lucru nu numai că afectează aspectul zâmbetului, dar poate face și mai dificilă igiena orală adecvată.

  • Impacție

Uneori, molarul de minte nu poate erupe complet sau deloc, rămânând parțial sau complet sub gingie. Acest fenomen se numește impacție și poate duce la durere, infecții și chiar formarea de chisturi sau tumori.

  • Decalcifiere și Carii

Datorită poziției lor în partea din spate a gurii, molarii de minte sunt adesea dificil de curățat corespunzător. Acest lucru îi poate face mai susceptibili la decalcifiere și carii dentare.

Când se Recomandă Extracția Molarilor de Minte?

Extracția molarilor de minte se face de obicei când apar problemele menționate mai sus. Dacă molarul de minte cauzează durere, inflamație, infecții sau dacă provoacă înghesuire a dinților, medicul dentist va recomanda probabil extracția.

Cele mai citite articole

Cu toate acestea, uneori, medicul dentist poate recomanda extracția molarilor de minte ca măsură preventivă. Dacă se estimează că molarul de minte va cauza probleme în viitor, este mai bine să fie extras mai devreme decât mai târziu.

Cum se Realizează Extracția Molarilor de Minte?

Procedura de extracție a molarilor de minte se face de obicei sub anestezie locală, sedare sau anestezie generală, în funcție de complexitatea cazului și de preferințele tale. Medicul dentist sau chirurgul oral va face o incizie în gingie pentru a accesa molarul de minte, îl va extrage, apoi va sutura incizia.

După procedură, este normal să experimentezi o oarecare durere și umflătură. Medicul dentist îți va da instrucțiuni specifice pentru îngrijirea postoperatorie, pentru a minimiza disconfortul și a accelera vindecarea.

Concluzie

Extracția molarilor de minte este o procedură comună și, de multe ori, necesară. Deși poate fi tentant să amâni această intervenție dacă molarul de minte nu îți cauzează probleme imediate, este important să ții cont de sfatul medicului dentist. În unele cazuri, extracția preventivă poate duce la evitarea unor probleme mai grave pe termen lung.

Cu toate acestea, fiecare caz este unic și decizia de a extrage un molar de minte ar trebui să fie luată în funcție de situația ta specifică. Discută cu medicul dentist pentru a înțelege care sunt opțiunile și care este cel mai bun plan de tratament pentru tine. Cu o planificare atentă și o îngrijire corespunzătoare, poți naviga cu succes prin procesul de extracție a molarilor de minte.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Ce trebuie să știi despre ADHD: simptome, diagnostic și tratament

Articolul Urmator

Aparat de aer condiționat sau ventilație: care sunt diferențele?

Cele mai populare