De ce trebuie să porți ochelari de soare iarna? 5 motive

Ochelarii de soare sunt adesea văzuți ca un accesoriu de vară, însă numeroase beneficii sugerează că aceștia sunt la fel de necesari și iarna. Acest articol își propune să evidențieze câteva dintre motivele pentru care ar trebui să-i luăm în considerare și în sezonul rece.

1. Ajută la protecția împotriva razelor ultraviolete

Ochelarii de soare cu protecție 100% UV sunt necesari pentru protejarea ochilor împotriva radiațiilor UV. Aceștia pot bloca atât razele UVA, cât și UVB, protejând ochii de potențialele daune. Este important să ne asigurăm că ochelarii de soare pe care îi cumpărăm oferă această protecție integrală. Explorează gama de modele de ochelari de soare unisex marca Polaroid și alege-le pe cele potrivite pentru tine.

Razele ultraviolete (UV) pot provoca daune grave ochilor dacă nu sunt protejați corespunzător. Aceste raze nocive pot cauza probleme de sănătate precum cataracta, degenerescență maculară și cancer de piele în jurul ochilor. Expunerea prelungită la razele UV poate fi extrem de periculoasă, chiar și în zilele înnorate de iarnă, când soarele nu pare la fel de puternic [1].

2. Reduc reflexia soarelui pe zăpadă

Zăpada poate reflecta până la 80% din razele soarelui, ceea ce poate fi dăunător pentru ochi [2]. Lumina reflectată de zăpadă nu doar că poate cauza disconfort, dar poate și împiedica vederea corectă. Lumina intensă poate cauza orbire temporară, care poate fi periculoasă în anumite situații, cum ar fi condusul sau schiatul. Aceasta poate reduce considerabil vizibilitatea și poate duce la accidente.

Pentru a evita aceste probleme, utilizarea ochelarilor de soare cu protecție UV este esențială. Ochelarii de soare pot filtra razele UV și pot reduce strălucirea, protejând astfel ochii și îmbunătățind vizibilitatea. Alege să porți ochelari de soare care blochează 100% din razele UVA și UVB. În plus, lentilele polarizate pot reduce strălucirea și pot îmbunătăți contrastul, ceea ce poate fi deosebit de util pe zăpadă.

3. Sporesc confortul ochilor

Ochelarii de soare cu lentile polarizate reduc strălucirea și îmbunătățesc vizibilitatea prin blocarea luminii care vine la un anumit unghi. Acest lucru va face ca zăpada să pară mai puțin strălucitoare și va ajuta ochii să se odihnească, reducând riscul de oboseală oculară.

Ochelarii de soare pot spori confortul ochilor în diverse moduri pe timpul iernii. De exemplu, modelul de ochelari de soare unisex Polaroid PLD 6170 S 6LB poate ajuta la ameliorarea oboselii oculare asociate cu expunerea la lumina puternică și pot fi un scut pentru fulgii de zăpadă și alte particule. În plus, îți permite să te bucuri de activitățile de iarnă fără disconfort.

4. Oferă protecție împotriva vântului și prafului

Ochelarii de soare pot proteja ochii împotriva vântului, prevenind uscăciunea și iritarea cauzată de acesta [3]. De asemenea, oferă un scut de protecție împotriva particulelor mici de praf sau alte elemente ridicate de vânt care pot provoca disconfort, lăcrimare și chiar leziuni minore.

Ochelarii de soare pot preveni acest fenomen, formând o barieră între ochi și mediul înconjurător. Este important ca aceștia să aibă lentile de calitate înaltă, care să protejeze împotriva radiațiilor UV, dar și să fie suficient de mari încât să împiedice vântul și praful să ajungă la ochi.

5. Sunt un scut contra părților mici de gheață

Cele mai citite articole

Iarna, micile particule de gheață pot reprezenta un pericol real pentru ochi. În timpul unei ninsoare sau când vântul suflă cu forță, acestea pot fi proiectate în ochi, cauzând iritații și zgârieturi mici pe suprafața oculară. În cazuri extreme, pot contribui la dezvoltarea unor afecțiuni oculare mai grave. Ochelarii de soare, de exemplu, modelul ochelari de soare unisex Polaroid PLD 6170 S J5G, reprezintă o soluție eficientă pentru a ne proteja ochii de astfel de pericole.

Înainte de a alege o pereche de ochelari de soare pentru iarnă, este recomandat să consulți un specialist. Acesta te poate ajuta să alegi modelul de ochelari cel mai potrivit pentru nevoile și activitățile tale de iarnă. Ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu de modă, ci și un instrument important de protecție a ochilor pe tot parcursul anului, inclusiv pe timpul iernii. Așadar, nu uita să-i folosești!

Surse de referință:

1. Backes, C., et al. “Sun Exposure to the Eyes: Predicted UV Protection Effectiveness of Various Sunglasses.” Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, vol. 29, no. 6, 1 Nov. 2019, pp. 753–764, www.nature.com/articles/s41370-018-0087-0, https://doi.org/10.1038/s41370-018-0087-0. Accessed 15 Dec. 2023;

2. “Winter Sun Safety: What to Know about Protecting Yourself during Colder Months.” The Skin Cancer Foundation, www.skincancer.org/press/winter-sun-safety/. Accessed 15 Dec. 2023; 

3. Slater, Marcus. “Why Sunglasses Will Help Keep Eyes Healthy over Winter.” Reynolds Opticians, 20 Nov. 2021, reynoldsopticians.com/why-sunglasses-will-help-keep-eyes-healthy-over-winter/. Accessed 15 Dec. 2023.

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Ten cu tendință acneică? Ce ingrediente să integrezi în rutina ta de îngrijire

Articolul Urmator

Cele mai inovatoare instrumente pentru casă și grădină care îți vor ușura viața

Cele mai populare