Articulația genunchiului este una dintre cele mai solicitate articulații a corpului. Stresul la care sunt supuși genunchii este extrem de mare, ceea ce face să fie predispuși la diferite afecțiuni. Durerea de genunchi poate apărea la orice vârstă, iar identificarea cauzei acesteia este esențială pentru stabilirea tratamentului adecvat.
Durerea de genunchi poate apărea ca urmare a unor mișcări bruște sau după un traumatism (lovitură, căzătură). Printre factorii de risc care predispun la apariția afecțiunilor articulației genunchiului se află:
- suprasolicitarea;
- efortul fizic crescut constant;
- sedentarismul;
- evitarea exercițiilor de încălzire înainte de antrenament.
Leziunile meniscului
Meniscul este un cartilaj care are rolul de a proteja suprafața de articulare a femurului și a tibiei. Acesta contribuie la amortizarea șocurilor mecanice, asigură stabilitate genunchiului și protejează articulația. În cazul unei leziuni a meniscului, durerea de genunchi se poate asocia cu:
- tumefacție (umflare);
- blocarea genunchiului;
- senzația de instabilitate;
- dificultăți la flexia (îndoirea) și extensia (întinderea) genunchiului.
Aceste simptome pot fi precedate de un pocnet la nivelul articulației. Ulterior, activitatea fizică poate fi reluată. Însă, lăsată netratată, o leziune de menisc poate conduce la ruperea cartilajului sau desprinderea unei porțiuni, care se deplasează în interiorul cavității articulare, determinând tulburări de mers. De aceea, este important a merge la un cabinet de ortopedie Bucuresti, unde medicul va stabili diagnosticul și va prescrie tratamentul optim.
Osteoartrita
Osteoartrita este o afecțiune care se caracterizează prin deteriorarea cartilajului articular. La nivelul genunchiului, afecțiunea se numește gonartroză. Pierderea cartilajului de la nivelul articulației genunchiului determină apariția durerii și scăderea mobilității. Apariția simptomelor care creează disconfort este semnul necesității prezentării la medicul ortoped. Acesta recomandă cel mai optim tratament gonartroza. În funcție de stadiul afecțiunii, medicul poate indica:
- antiinflamatoare;
- kinetoterapie;
- fizioterapie;
- infiltrații;
- intervenții chirurgicale (pentru regenerarea cartilajului, protezare).
Tendinita rotuliană
Cele mai citite articole
Tendinita rotuliană face referire la apariția unor leziuni la nivelul tendonului rotulei. Această structură conjunctivă realizează legătura dintre rotulă și tibie și are rol în stabilizarea rotulei. Fibrele tendonului rotulian pot fi deteriorate ca urmare a:
- suprasolicitării articulației;
- mișcărilor bruște;
- traumatismelor (lovituri, căzături).
Bursita genunchiului
Bursita este o afecțiune care se caracterizează prin inflamarea bursei. Aceasta este un sac cu conținut lichidian, ce are un rol important în protejarea articulației genunchiului și realizarea mișcării. Traumatismele minore sau chiar menținerea unei poziții cu genunchii flexați o lungă perioadă de timp reprezintă cauze importante ale bursitei.
Ce faci când te doare genunchiul?
Durerea de genunchi poate afecta activitatea zilnică, iar ignorarea acesteia poate conduce la complicații severe pe termen lung și la afectarea mobilității. Astfel, dacă te confrunți cu disconfort sau durere de genunchi sunt indicate următoarele:
- evitarea suprasolicitării articulației;
- renunțarea la activitățile care agravează durerea;
- repausul în poziții comode;
- aplicarea compreselor reci;
- ridicarea membrului afectat deasupra planului trunchiului;
- administrare medicamentelor (analgezice, antiinflamatoare).
Aceste metode sunt utile pentru ameliorarea durerii până la prezentarea la medicul ortoped. Însă, este de dorit a nu amâna consultul medical, deoarece un tratament precoce asigură o recuperare cât mai completă și cu risc redus de complicații. În funcție de recomandările medicului ortoped, poți include pentru refacerea articulației;
- kinetoterapia;
- fizioterapia;
- o dietă echilibrată nutrițional;
- suplimentele alimentare cu principii nutritive care să stimuleze vindecarea.
Durerea de genunchi este frecvent întâlnită la toate categoriile de vârstă. Cauzele apariției acesteia sunt multiple, iar identificarea acestora se face de către medicul ortoped. Acesta va indica și cea mai potrivită metodă de tratament și va oferi sfaturi esențiale pentru o recuperare optimă. Sănătatea genunchiului poate fi păstrată prin menținerea unei greutăți adecvate înălțimii, efectuarea corectă a exercițiilor fizice și evitarea sedentarismului. Adoptă un stil de viață sănătos și bucură-te de genunchi sănătoși și o mobilitate crescută.