Efectele fumatului asupra sănătății dinților și a gingiilor

Fumatul are un efect negativ asupra sănătății orale, inclusiv asupra dinților, gingiilor, ligamentelor parodontale și asupra tuturor țesuturilor din cavitatea orală. Majoritatea produselor pe bază de tutun au un impact negativ asupra sănătății cavității orale. Totuși, țigările cu tutun încălzit sau țigările electronice (vaping) sunt produse sunt relativ noi. Astfel, studiile disponibile sunt limitate, ceea ce face dificilă evaluarea pe termen lung a efectelor lor asupra sănătății orale. Descoperă în articolul de mai jos mai multe despre efectele fumatului asupra sănătății dinților și a gingiilor.

Parodontoza

Fumatul afectează toate structurile care susțin dinții: gingiile, ligamentele parodontale, cimentul dentar și osul alveolar. Nicotina și alte substanțe din fumul de țigară slăbesc țesuturile în timp. Aceste substanțe reduc cantitatea de oxigen din țesuturi, lucru ce favorizează creșterea bacteriilor anaerobe și contribuie la dezvoltarea bolii parodontale. De asemenea, lipsa oxigenului poate slăbi sistemul imunitar. În acest caz, gingiile nu mai pot combate eficient bacteriile care, în mod normal, nu ar cauza probleme.

Parodontoza se manifestă prin gingii umflate care sângerează și modificări ale formei acestora. Totuși, la fumători, aceste semne pot să nu fie vizibile. Fără simptome clare, parodontoza poate avansa fără a fi detectată, ceea ce poate duce la pierderea dinților dacă nu este tratată la timp.

În acest sens, este recomandat să te programezi pentru un consult stomatologic la un dentist in Bucuresti pentru a detecta din timp eventualele probleme cauzate de fumat.

Pierderea dinților

Cele mai citite articole

Fumatul crește semnificativ riscul de pierdere a dinților comparativ cu nefumătorii. Toxinele din fumul de țigară afectează sistemul vascular al cavității orale, ceea ce reduce circulația sângelui în țesuturi. În plus, fumatul slăbește capacitatea de apărare a cavității orale, făcând-o mai susceptibilă la infecții și inflamații. Un alt efect major al fumatului este distrugerea osului alveolar, cel care susține dinții în maxilar. Această distrugere a osului face dinții mai instabili, ceea ce poate duce în cele din urmă la pierderea acestora.

În cazul în care fumatul a cauzat pierderea dinților, un chirurg stomatolog specializat în implantologie poate ajuta la restabilirea funcționalității și esteticii dentare. Totuși, există anumite precauții și indicații. Este ideal ca pacienții să renunțe la fumat înainte de intervenție. De asemenea, vindecarea este mai dificilă în cazul fumătorilor.

Modificarea culorii dinților

Un efect vizibil al fumatului asupra dinților este colorarea acestora. Fumatul cauzează pete dentare, care pot fi galbene, maronii sau negre. Frecvența apariției acestor pete este de două ori mai mare la fumători comparativ cu nefumătorii. Acest lucru se întâmplă deoarece fumătorii sunt expuși la substanțele din fumul de țigară, care se depun pe dinți. Substanțele se acumulează pe toți dinții, dar sunt mai vizibile în șanțurile și fosetele dinților.  

În plus, dacă fumătorii consumă adesea și băuturi care pot colora dinții, cum ar fi cafeaua, ceaiul sau alte lichide colorate, acest lucru poate agrava problema petelor.

Sursa foto: Unsplash

Cele mai citite articole

Share your love