Hidratare corectă: cum să bei cantitatea recomandată de apă

Toate acele sfaturi pe care le întâlneşti în media despre consumul zilnic de apă de băut au în spate decenii de cercetări la cel mai înalt nivel cu privire la beneficiile hidratării pentru corp. Având în vedere că organismul tău este 70% apă, este logic că atunci când începe să piardă din lichide se degradează. Deşi medicii recomandă să rămâi în permanenţă hidratat, uneori este dificil, mai ales dacă ai momente când nu simţi senzaţia acută de sete. Iată câteva moduri simple de a bea mai multă apă.

Află ce nevoie de apă ai

Consumul zilnic de 2 litri de apă este o recomandare globală, care nu înseamnă că 1.900 sau 2.100 de mililitri pot deveni dăunătoare. Practic, fiecare organism are o anumită nevoie de hidratare în funcţie de condiţiile la care este expus. Temperatura, umiditatea, nivelul de efort şi starea de sănătate a fiecăruia sunt factori determinanţi în stabilirea necesarului zilnic de apă pentru buna funcţionare a corpului. Nu te rezuma la satisfacerea nevoii de apă de băut atunci când îţi este sete. Cu siguranţă că organismul tău are nevoie de o cantitate superioară de lichid vital.

Împarte cantitatea în recipiente mai mici

Dacă luăm drept etalon cei 2 litri de apă recomandaţi, poate fi descurajator să umpli un astfel de bidon şi să aştepţi ca până la finalul zilei să-l goleşti. O chestiune psihologică este să împarţi cantitatea în recipiente de mai mici dimensiuni. Comandă apa minerala la 0.5 l şi bea câte patru în fiecare zi pentru a ajunge la ţinta propusă. Un calcul simplu spune că o dată la patru ore trebuie să începi alta. Păstrarea sticlei la vedere acasă, la birou sau în maşină este un memento pentru a bea mai multă apă. Cu timpul, corpul tău va intra într-o rutină şi îţi va cere apă la un anumit interval.

Alarma de hidratare

Cele mai citite articole

Patru sticle de 0.5 litri înseamnă şi 8 pahare de 0.25 litri consumate la un interval mai scurt. Primul şi ultimul sunt cele mai simple: dimineaţa, la trezire şi seara, înainte de somn, bea câte un pahar cu apă. Mai rămân 6 pe care le poţi împărţi în funcţie de mese, gustări, activitate profesională şi sesiuni de antrenament. Dacă reuşeşti la prânz şi la cină să bei două pahare, unul înainte şi unul după masă, ai trecut de jumătatea necesarului zilnic. Pentru celelalte două pahare poţi seta alarme pe telefon, cel puţin pentru o perioadă. Şi în acest caz corpul se va obişnui cu intervalul clar de hidratare şi nu vei mai avea nevoie de memento.

Profită de tehnologie

Dacă eşti prea ocupat pentru a-ţi aminti că ai nevoie de apă ca să trăieşti, apelează la ajutor inteligent. Există aplicaţii care monitorizează consumul zilnic de apă. Cele mai multe au imaginea unui corp uman care se umple cu lichid pe măsură ce introduci valorile consumate. Scopul tău în fiecare zi este să albăstreşti corpul digital, lucru ce înseamnă că te-ai hidratat suficient. Orice deficienţă va fi reclamată de aplicaţie la finalul zilei. Cu acest prilej, vei putea completa diferenţa de apă de băut în ultimele ore.

Apă nu este numită fără motiv lichid vital. Hidratarea este atât de importantă încât face parte din majoritatea recomandărilor medicilor nu doar în tratamentul unor afecţiuni, ci şi ca măsură de prevenire sau refacere după anumite boli. Dacă propriul tău corp nu te anunţă periodic cu privire la nevoia de hidratare, apelează la strategiile de mai sus pentru a-i oferi necesaru zilnic.

Cele mai citite articole

Share your love