În ce constă examenul alergologic și cum ne pregătim înainte de acesta?

Dacă prezinți semnele și simptomele unei alergii (urticarie, mâncărimi la nivelul nasului, ochilor, gâtului, strănut, rinoree), cel mai probabil ai fost sau vei fi direcționat către clinica de alergologie și imunologie. Alergologia și imunologia reprezintă o specialitate medicală ce se ocupă cu diagnosticarea și tratarea bolilor sistemului imun (cum ar fi imunodeficiențe) și alergiilor – afecțiuni care sunt mediate prin mecanisme imune. În cazul în care ești îngrijorat cu privire la consultația de alergologie, o informare corectă cu privire la ce presupune această consultație te poate face mai încrezător. Iată la ce să te aștepți în timpul consultației de alergologie și cum te pregătești înainte. 

Anamneză și examen clinic

La începutul consultației, medicul îți va adresa o serie de întrebări, cu privire la:

  • Istoricul medical personal (boli de care suferi sau ai suferit, intervenții chirurgicale, sarcini, dacă este cazul)
  • Istoricul medical familial (afecțiuni ale membrilor familiei)
  • Alergie – medicul te va întreba când a debutat, cum se manifestă și ce crezi că ar fi putut declanșa alergia (alergen din mediu, aliment sau medicament).
  • Tratamentul alergiei – de asemenea, este important să menționezi ce medicamente ai utilizat pentru a ameliora simptomele alergiei. 

Medicul va efectua și o examinare fizică a semnelor alergiei, cum ar fi erupția cutanată. Dacă erupția cutanată s-a vindecat, poate fi util să arăți poze cu aceasta (în cazul în care ți-ai fotografiat leziunile). 

De asemenea, dacă ai mai fost la medic înainte pentru investigarea unei alergii, este important să ai la tine documentele medicale aferente.

Teste cutanate și analize de sânge

După anamneză și examenul clinic, medicul îți poate recomanda o serie de investigații care ajută la identificarea alergenului ce a produs reacția alergică. În acest sens, se recomandă teste cutanate și analize de sânge specifice. 

Cele mai citite articole

Testele cutanate presupun contactul pielii cu o serie de alergeni, pentru a stabili care dintre aceștia produc o reacție alergică cutanată. Totuși, pentru a putea efectua teste cutanate, pielea nu trebuie să prezinte erupții cutanate extinse. Cele mai utilizate teste cutanate sunt prick test și patch test:

  • Testul prick constă în împărțirea unei zone cutanate (pielea brațului sau spatelui) în mai multe secțiuni și în aplicarea de soluții care conțin diferiți alergeni (mucegai, praf, polen, alimente, medicamente, plante, insecte). Înroșirea, inflamarea sau mâncărimile apărute la nivelul pielii indică o reacție alergică. Testul este nedureros și durează în jur de 15 minute.   
  • Testul de tip patch presupune aplicarea unor plasturi care conțin diferiți alergeni pe pielea de la nivelul spatelui. Pacientul revine în 48, 72 și 96 de ore pentru interpretarea rezultatelor. 

Dacă rezultatele nu sunt concluzive, medicul poate recomanda un test intradermic, ce presupune injectarea unei cantități mici de alergen în derm. 

De asemenea, medicul îți poate recomanda și un set de analize de sânge. Proba de sânge este testată în laborator. Acest tip de investigații poate fi recomandat atunci când există risc de reacție alergică severă la testarea cutanată. 

Pregătirea pentru consultație

În ceea ce privește pregătirea pentru consultație, trebuie să ai în vedere mai multe lucruri. În cazul în care va fi nevoie de o testare cutanată, este recomandat să întrerupi medicația antialergică cu 5-7 zile înainte. Medicamentele fără rețetă, cum ar fi medicamentele pentru tratarea alergiilor de la Dr. Max, te pot ajuta să ții simptomele sub control, însă acestea pot influența rezultatele investigațiilor. Poate fi nevoie și de întreruperea administrării antidepresivelor, benzodiazepinelor sau medicamentelor pentru pirozis. Bineînțeles, întreruperea medicației prescrise se face doar la recomandarea medicului. 

Un alt lucru important este să te îmbraci în haine lejere, astfel încât brațele și spatele să fie ușor de descoperit. Dacă ai mai fost la medic pentru o alergie înainte, pregătește-ți documentele medicale care să ateste acest lucru (scrisoare medicală, rezultatele analizelor). De asemenea, gândește-te  foarte bine la momentul în care a apărut alergia, semne și simptome, medicamentele administrate, posibili alergeni. Astfel, vei putea răspunde clar la întrebările medicului. Stabilește dinainte întrebările pe care vrei să i le adresezi medicului cu privire la alergie sau la tratamentul acesteia. 

Așadar, examenul alergologic poate fi ușor diferit în funcție de fiecare pacient. În orice caz, consultația de alergologie nu este un lucru pentru care să îți faci griji, mai ales pentru că acum știi la ce să te aștepți.

Cele mai citite articole

Share your love