Iată întrebări pe care mulți investitori și le-au pus măcar o dată în viață: cum ar fi să începi o afacere în străinătate? Cât de dificil ar fi? Aș putea avea succes? Care sunt documentele de care aș avea nevoie? Care sunt cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le știu? În acest articol îți explicăm câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare dacă ești interesat să deschizi o afacere în afara granițelor țării.
Vârsta legală
Cerința legală pentru a deschide o afacere în străinătate este aceea de a avea cel puțin 18 ani. În plus, este nevoie să nu ți se fi interzis practicarea profesiei care va face obiectul afacerii tale.
Stabilitatea antreprenorială
Pentru a nu avea surprize neplăcute pe parcursul activității, este indicat să îți lansezi afacerea într-o țară care oferă un mediu cât mai stabil pentru întreprinzători. În acest fel, tu și afacerea ta veți fi protejați.
Înregistrarea afacerii
Pentru a putea deschide o afacere în străinătate este nevoie s-o întregistrezi (vei avea nevoie de planul de afaceri). Regulile pot să difere în funcție de legislația fiecărei țări, dar în cele mai multe cazuri înregistrarea se face în localitatea unde afacerea va avea sediul.
Autorizația pentru a-ți înregistra afacerea
Este posibil să ai nevoie de o autorizație (pentru servicii de îngrijire, servicii financiare și multe alte profesii). Pentru a intra în posesia acestei autorizații de la autoritățile țării străine vei avea nevoie de următoarele documente:
- pașaport valabil;
- un document de producător (dacă este cazul);
- un document comercial;
- un permis de ședere (care să-ți permită să prestezi o anume activitate);
- este posibil să fie nevoie de o taxă de înregistrare;
- de asemenea, cel mai probabil vei avea nevoie de un cazier;
- este posibil ca pentru unele documente să ai nevoie de traduceri, prin urmare asigură-te că ajungi la un birou de traduceri legalizate înainte de a demara întreaga procedură.
Estimarea venitului
Lansarea unei afaceri (mai ales în străinătate) presupune estimarea veniturilor. Trebuie să știi, măcar cu aproximație, de câți bani vei avea nevoie, măcar pe termen scurt și mediu. Estimările financiare nu trebuie să fie prea optimiste, mai ales dacă vrei să ai succes cu afacerea ta. Este important să știi cîți bani ești dispus să investești și dacă îți poți asigura capitalul necesar. Pregătește-te să investești și banii proprii în afacere, nu numai banii obținuți din împrumuturi, vei avea mai multă credibilitate în acest fel. Și, lucru foarte important pentru tine, nu uita că în cazul unor împrumuturi ai nevoie de garanții. Nu este recomandat să garantezi împrumutul cu casa, sau cu asigurările de viață. Există diverse surse de asistență, în Uniunea Europeană dar nu numai. Asigură-te că ai toate informațiile de care ai nevoie atunci când îți lansezi afacerea în străinătate.
Stabilirea așteptărilor
Cele mai citite articole
Este indicat să optezi pentru țara care îți permite să-ți desfășori afacerea fără a aduce foarte multe modificări la aceasta: În plus, foarte important, trebuie să respecți legislația din țara respectivă.
Realizarea unui plan bine pus la punct
Nu este vorba numai de partea financiară, ci și de resursele umane. Cum îți selectezi colaboratorii, lucrătorii? Vei avea persoane de încredere care să monitorizeze activitatea dacă tu nu vei fi acolo? Cât timp îți propui să stai în țara în care îți lansezi afacerea? Dacă se întâmplă ceva neprevăzut, vei putea lipsi mai mult din țara de reședință? Cu alte cuvinte, ai nevoie de un plan care să răspundă la toate aceste întrebări.
Pașii mici sunt cei mai siguri
Nu te lansa în străinătate pe o scară prea largă, sau cu prea multe produse de la început. Începe cu pași mici. Extinde-ți afacerea atunci când te asiguri că ai înțeles cum funcționează antreprenoriatul în țara respectivă și după ce ți-ai pus la punct o echipă pe care știi că te poți baza.
Creșterea economică
Trăim vremuri complicate, prin urmare creșterea economică este un indicator care poate face diferența dintre o țară sau alta, atunci când iei decizia de a-ți lansa afacerea în străinătate. Optează pentru o țară în care există creștere economică stabilă și o legislație prietenoasă cu mediul de afaceri.
Diferențele culturale
Dacă vrei să ai o bună colaborare cu lucrătorii și partenerii din țara respectivă, ai grijă la diferențele culturale. Există o barieră lingvistică dificilă, ajută foarte mult dacă te poți descurca în limba țării respective. De asemenea, foarte importante sunt și nuanțele comunicării. Trebuie să ai grijă să nu încalci anumite norme culturale, sau religioase.
Cel mai important lucru este acesta: o afacere lansată în străinătate poate fi benefică atât pentru tine (ca experiență și financiar), cât și pentru țara respectivă. Tot ce ai de făcut este să te protejezi de eventualele greșeli de parcurs.