Vrei să-i dai o față nouă casei tale. Te-ai mutat de curând și este mult de lucrat la instalații și finisaje sau stai de ani de zile în același locuință și a venit vremea pentru o renovare a apartamentului. Îți prezentăm în continuare câteva sfaturi utile, ca să cheltuiești banii cumpătat și eficient.
Stabilește de la început planul complet de renovare
Vrei să te încadrezi în buget și să nu te întinzi pe mai multe luni cu renovarea. Îți trebuie un plan pe zile, cu respectarea priorităților și a ordinii de realizare a diferitelor operațiuni de construire, zugrăvire, vopsire, recondiționare, redecorare ș.a.
Planificarea îți aduce mai multe beneficii. Poți să estimezi costul total al proiectului de renovare și să faci un necesar de materiale, ca să le cumperi la prețuri avantajoase, în timp util și fără să faci mai multe drumuri decât este necesar la magazinele de bricolaj și materiale de construcții. Când știi exact ce materiale, echipamente, instalații și accesorii îți sunt necesare, poți să folosești un card de cumpărături, de exemplu card de credit Avantaj, prin care să plătești eșalonat sumele necesare renovării locuinței.
Principalele categorii de articole ce urmează să fie cumpărate pentru renovarea locuinței sunt instalații electrice și obiecte sanitare, materiale de construcții, parchet, gresie și faianță, tâmplărie PVC cu geam termopan, piese de mobilier, aparate electronice și electrocasnice, decorațiuni și accesorii.
Colaborează cu specialiști în lucrări de renovare a locuinței
Primul impuls este să te descurci pe cont propriu și să reduci costurile cu manopera. Ca să nu ai surprize neplăcute la finalul renovării, recunoaște că nu te pricepi la toate și contractează serviciile specialiștilor în lucrări de construcții și amenajări interioare.
Cele mai citite articole
Este în regulă să te implici personal, ca să supervizezi renovarea și să realizezi activitățile simple, dar nu este bine să improvizezi sau să experimentezi proiecte do-it-yourself. Poți să plătești mai mult pentru repararea greșelilor de execuție sau, și mai rău, se poate întâmpla să te accidentezi.
Detaliază activitățile pentru fiecare etapă din planul de renovare
Ca să te asiguri că n-ai uitat niciun detaliu din planul de renovare, realizează pentru fiecare etapă un desfășurător amănunțit cu activitățile pe care urmează să le derulezi și cu resursele de care ai nevoie (unelte, cabluri, vopseluri, uniforme de lucru, scări, schele de interior, bormașină ș.a.).
Grupează diferite activități în funcție de locul din casă unde se desfășoară. De exemplu, în timp ce meșterii zugrăvesc dormitorul poți să lucrezi liniștit la amenajarea balconului sau la schimbarea mobilierului de bucătărie.
Programează renovarea locuinței în anotimpul cald
Ca să renovezi locuința rapid și eficient, programează lucrările la sfârșitul primăverii sau în timpul verii. Riscul de ploi, perioade de umezeală și temperaturi scăzute este mult mai mic, tencuiala și zugrăveala se usucă mai ușor, ai lumină naturală pentru mai multe ore.
Ține seama de faptul că și ceilalți oameni care vor să-și renoveze casa fac același raționament, așa că trebuie să programezi cu grijă lucrările și să vorbești din timp cu meșterii.
Ia în considerare sfaturile prezentate și renovează-ți locuința așa cum îți dorești, ca să te simți confortabil și relaxat la tine acasă.