Cum să introduci alergatul în viața ta și să te pregătești apoi pentru un triatlon

Un scenariu familiar multora dintre noi, atunci când ne gândim la alergat, este următorul: nu ești în formă, așa că decizi să încerci să alergi. Problema este că de fiecare dată când o faci, te descurci pentru o săptămână sau două, apoi te oprești. Planurile de antrenament complicate, cu intervale complexe, sunt intimidante și copleșitoare.

Confortant este faptul că știi că nu ești singur în lupta proprie. Cu toții am fost acolo. Dar alergarea nu trebuie să fie atât de complicată sau grea. Cheia este să o transformi în ceva distractiv și cât se poate de simplu. Când ajungi să practici alergatul în mod regulat, acesta devine un obicei de viață.

Foto

Încălzirea este primul pas. Începe fiecare antrenament de alergare cu cinci minute de mers pe jos, pentru a-ți pregăti corpul pentru cerințele alergării. Realizează un efort ușor și treci apoi la un ritm de mers mai intens până la sfârșitul celor cinci minute. Alternează alergarea cu plimbarea pentru un total de 20 de minute. Fără formule, intervale sau valori de urmărit – doar alergi în concordanță cu respirația și ceea ce îți transmite corpul. În timp, intervalul de alergare va crește exponențial față de cel de plimbare. Păstrează timpul total de antrenament la 20 de minute, până când ajungi la 20 de minute de alergare în total. Permite corpului tău să se adapteze la cerințele alergării, până când poți merge mai departe.

Fii precum o broască țestoasă, nu precum un iepure. Păstrează-ți efortul de alergare la un nivel moderat. Cu alte cuvinte, nu încerca să dobori recordul mondial din prima.

Cele mai citite articole

Dacă perseverezi în această direcție și îți dorești ca mai târziu să participi chiar la competiții, vei reuși să ai performanțe pe măsura așteptărilor. Triatlonul de sprint este al doilea cel mai scurt triatlon, super-sprint-ul fiind cel mai scurt. Odată ce te aliniezi la linia de start, pregătește-te să alergi până la 5 km. Aceasta este o categorie foarte populară, din multe motive. Unul dintre ele este că oferă o oportunitate grozavă de a sări direct în lumea triatlonului. Un altul – și, probabil, cel mai important motiv – este că nu va trebui să îți schimbi dramatic programul zilnic; nici nu va trebui să-ți sacrifici viața personală pentru a lua parte la o astfel de competiție. O rutină de antrenament pentru un triatlon sprint nu îți va ocupa prea mult din timpul liber, în special pentru că este bine structurată. Aceasta îți lasă și timp pentru alte pasiuni și plăceri. O persoană care poate servi drept exemplu bun în acest sens este Sebastian Huber, un jucător profesionist de poker, care a încheiat primul său triatlon 70,3 în Zell am See, în 2021. Jucătoarea de tenis Anna Kournikova este o altă vedetă a lumii sporturilor, căreia nu îi este deloc străină semnificația unui triatlon. Ea se alătură adesea colegilor sportivi pentru triatloane ștafetă din întreaga lume.

Un triatlon de sprint va fi o curbă de învățare destul de abruptă, dar gestionabilă pentru cei care încep. Antrenamentul o dată pe zi, cinci zile pe săptămână este un început excelent. Doar asigură-te că în celelalte două zile te vei odihni, deoarece al tău corp are nevoie de timp pentru a se ajusta și repara.

La un moment dat, vei ajunge și la întrebarea „Ce trebuie să mănânci pentru a concura?”. Ceea ce îi dai corpului tău să asimileze este la fel de important ca și provocările la care îl supui. Când te antrenezi, vei arde în mod activ o mulțime de calorii, iar pierderea în greutate va avea loc pe măsură ce corpul tău se adaptează ritmului nou de mișcare și obiceiurilor din alimentație.

Planurile de nutriție pentru triatlon și sfaturile nutriționale generale sunt ușor de găsit și odată ce identifici tot ceea ce este potrivit pentru tine, vei înțelege de ce ele constituie o parte esențială a antrenamentului.

Alergatul se poate simți uneori ca un sport singuratic, deși îți oferă ocazia de a te simți departe chiar de propriile gânduri și griji. Te face să te simți liber și ușor. Dacă te numeri însă printre persoanele care vor să aibă pe cineva în dreapta sau în stânga sa pe durata antrenamentului, alergarea în cadrul unui grup sau participarea la zilele de antrenament de triatlon pentru a te întâlni cu alți sportivi asemenea ție, poate fi o experiență plină de satisfacții.

Foto

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Renovarea locuinței: Sfaturi și idei ca să te încadrezi în buget

Articolul Urmator

Ti-ai stricat telefonul? Iata cum il poti inlocui rapid!

Cele mai populare