În ultima perioadă, mai ales ținând cont de faptul că trăim vremuri tot mai agitate și stresante, dorința de a ne transforma casele în sanctuare de liniște, relaxare, estetică și înaltă funcționalitate nu a fost niciodată mai mare. De la designul interior, până la cel exterior, tot mai multe persoane își doresc ca fiecare aspect al locuinței să reflecte stilul, confortul și durabilitatea.
În mod evident, aceste cerințe au aplicabilitate și în curte, unde pavelele joacă un rol semnificativ în estetica și utilitatea peisajului. Totuși, să ai pavele nu înseamnă doar să le montezi și cam atât. Întreținerea și prelungirea duratei de viață a acestora poate fi o provocare.
În fiecare anotimp, acestea sunt supuse schimbărilor meteo și uzurii generale de-a lungul timpului. Primul pas în prelungirea duratei de viață a pavelelor este să înțelegem cum acestea se comportă în diverse condiții.
Ce presupune îngrijirea pavelelor?
Curățarea regulată
Un aspect esențial al întreținerii pavajelor este curățarea regulată. Prin îndepărtarea mizeriei, a petelor și a altor contaminanți se previne deteriorarea prematură a pavelelor. Curățarea regulată a pavelelor este mai mult decât o simplă măturare sau spălare.
Una dintre cele mai eficiente metode de curățare este utilizarea jetului cu presiune, excelent pentru îndepărtarea murdăriei încăpățânate, a mușchilor, a algelor și a altor forme de depuneri de pe pavele. Există o serie de produse de curățare pe piață concepute special pentru pavaj, biodegradabile sau detergenți puternici, ce pot fi folosiți în funcție de tipul de murdărie sau pată care trebuie îndepărtată.
Indiferent dacă este vorba de o pată de ulei de la mașină sau de o băutură vărsată trebuie spălată cât mai curând posibil. Când petele sunt lăsate să se întărească, acestea pot lăsa semne permanente pe pavele.
Sigilarea pavelelor
Cele mai citite articole
Un alt pas important în menținerea pavelelor este sigilarea, proces prin care se protejează pavajul împotriva apei, a petelor, a radiațiilor UV și a altor elemente.
Reparațiile
Chiar dacă sunt instalate și întreținute corect, pavelele pot suferi daune de-a lungul timpului. Crăpăturile, ciobiturile și alte deteriorări apar din cauza presiunii fizice, a vremii sau a uzurii generale. Repararea rapidă a acestor probleme previne înrăutățirea daunelor și prelungește durata de viață a pavelelor.
Primul pas în proces este identificarea și evaluarea daunelor: crăpături, ciobituri, desprinderi sau culoare neuniformă. În cazul în care daunele sunt semnificative poate fi necesară înlocuirea pavelelor. Acest proces implică scoaterea pavelei deteriorate și înlocuirea acesteia cu una nouă.
Pentru crăpăturile mai mici este suficient un material de umplere, aplicat în crăpătură și apoi netezit pentru a se integra cu restul suprafeței pavajului. După orice reparații se recomandă aplicarea unui sigilant pentru a proteja zona și pentru a preveni daunele viitoare.
Drenajul
Un sistem de drenaj adecvat este esențial pentru a preveni deteriorarea pavelelor. Apa poate provoca eroziune, decolorare și alte probleme cauzate de creșterea mucegaiului. Înainte de a instala un sistem de drenaj este esențială analiza de teren pentru a înțelege cum și unde se adună apa.
În urma acestui pas se poate alege cea mai bună opțiune de drenaj – șanțuri de drenaj, tuburi de drenaj sau drenuri franceze. Acestea pot fi proiectate pentru a colecta și a redirecționa apa într-un mod care minimizează impactul asupra pavajului.