Soarele și producția de energie electrică prin mijloace nepoluante

Energia solară corespunde energiei produse din lumina și căldura emise de soare. Această sursă de energie poate fi valorificată sub formă fotovoltaică sau termică, generând energie electrică, respectiv termică. 

Energia electrică, o energie cu adevărat eco-friendly

Deoarece este considerată o sursă de energie curată, energia solară este una dintre cele mai promițătoare surse alternative de obținere a energiei pe termen mediu și lung. Captarea acesteia se poate face prin diverse tehnologii, precum panouri fotovoltaice, centrale heliotermice și încălzitoare solare.

Energia solară fotovoltaică nu este altceva decât conversia directă a radiației solare în energie electrică. Această conversie este realizată de așa-numitele celule fotovoltaice, compuse din material semiconductor, de obicei siliciu. La căderea pe celule, lumina soarelui provoacă mișcarea electronilor din materialul conductor, transportându-i prin material până când sunt captați de un câmp electric (format dintr-o diferență de potențial între semiconductori). 

Trecerea la energia solara, o prioritate pentru toate statele lumii

Agențiile de presă au relatat de curând că prim-ministrul și vicepreședintele Emiratelor Arabe Unite a anunțat întocmirea unei strategii pentru producția de energie curată în Dubai. Ea are drept țintă să facă din vestitul oraș un etalon de prim ordin în producția de energie curată și regenerabilă.

Astfel, până în 2030, toate acoperișurile din Dubai ar trebui să aibă instalat măcar un panou fotovoltaic, capabil să transforme energia solară în energie electrică.

Cele mai citite articole

Mai mult decât atât, se va deschide și un centru de studii gratuit (Dubai Green Zone), care va servi drept loc pentru cercetarea și dezvoltarea de noi modalități de producere a energiei curate. 

Scopul final este ca Dubaiul să devină orașul cu cea mai mică amprentă de carbon din lume până în 2050.

În Europa lucrurile stau puțin altfel, iar în România cu atât mai mult. Producerea de energie curată folosind această resursă regenerabilă este încă la început.

Se întâmplă acest lucru deși în ultimele decenii numărul persoanelor cu acces la energie electrică a crescut la 1,7 miliarde, iar pe măsură ce populația globală va continua să crească, la fel va crește și cererea de energie ieftină. 

Vrei să afli mai multe despre energia solară și cum se poate obține și pe meleagurile noastre? Intră pe www.cezinfo.ro chiar acum!

Cele mai citite articole

Articolul Anterior

Produse disponibile in exclusivitate , magazinul care depune eforturi pentru ca toti romanii sa aiba acces la tehnologie de ultima generatie

Articolul Urmator

3 investiții pe care să le faci când îți renovezi apartamentul

Cele mai populare