Odată cu răcirea vremii, începe și sezonul răcelii și gripei. Aceste infecții virale ne dau simptome neplăcute, dar pot aduce și alte probleme. Uneori, pot cauza inflamații la nivelul gâtului. Laringita este comună în sezonul rece și se manifestă prin dureri în interiorul gâtului, răgușeală și tuse. Laringele este organul fonator și se află la baza traheei. Înăuntrul său se află corzile vocale, formate din cartilaje și mușchi acoperiți cu membrane. În mod normal, ele se deschid și închid ușor, dar laringita le inflamează și irită, ceea ce face dificilă producerea corectă a sunetelor. Laringita te poate obliga să iei pauză de folosit vocea și să mergi la medic. Chiar dacă există tratament, este mai bine să încerci să previi afecțiunea. Descoperă în continuare cum poți face acest lucru!
Evită infecțiile respiratorii
Laringita este deseori cauzată de infecții respiratorii virale, ca răceala și gripa. Rareori, pojarul, varicela și oreionul pot produce inflamarea laringelui. Vaccinează-te anual împotriva gripei și evită infectarea! Evită locurile aglomerate sau contactul cu persoane răcite. Poartă mască dacă ai o afecțiune virală și limitează contactul cu ceilalți, pentru a nu-i îmbolnăvi. Spală-te frecvent pe mâini și evită atingerea feței după ce ai atins suprafețe folosite de mulți oameni!
Renunță la fumat
Fumul de țigară conține numeroase substanțe chimice dăunătoare, care irită sistemul respirator și laringele. De asemenea, usucă mucoasele corzilor vocale. Fumatul favorizează apariția laringitei, iar uneori chiar o poate provoca. Fumul de țigară este periculos și dacă ești fumător pasiv. Roagă-i pe apropiați să nu fumeze în apropierea ta sau în spații comune.
Limitează consumul de alcool și cafeină
Alcoolul și cafeina accelerează eliminarea apei și predispun la deshidratare în tot organismul [1]. Uscarea laringelui produce iritații, ceea ce predispune la apariția laringitei. Hidratează-te suficient, pentru a preveni uscarea gâtului. Consumă minim 2 l de apă și chiar mai mult în anotimpul cald.
Nu-ți drege vocea
Gestul dregerii vocii poate părea util pentru vorbirea adecvată sau atragerea atenției. În unele cazuri, dregerea vocii devine un tic. În orice situație, face mai mult rău decât bine. Dregerea vocii produce o vibrație anormală a corzilor vocale, care poate produce inflamație și iritare. Dregerea vocii stimulează și secreția de mucus, ceea ce duce la formarea unui cerc vicios: cu cât îți dregi vocea mai mult, cu atât vei simți mai des disconfort și vei simți nevoia să o dregi mai mult [1]. Așadar, renunță la acest obicei.
Mănâncă sănătos
Cele mai citite articole
Alimentația sănătoasă ajută sistemul imunitar să prevină inflamațiile și infecțiile virale. Mănâncă fructe, legume și cereale integrale, dar și proteine de calitate și grăsimi sănătoase. Vitaminele A, C și E sunt importante pentru sănătatea mucoaselor, dar și pentru alte funcții din corp [3].
Renunță la alimentele picante
Mâncarea picantă poate irita gâtul, esofagul și stomacul, ceea ce poate contribui la apariția refluxului esofagian. Această afecțiune face ca acidul din stomac să urce de-a lungul tractului digestiv și să irite mucoasele [2].
Nu-ți suprasolicita vocea
Poate că îți place să chiui la nuntă, să cânți la duș sau să strigi pe terenul de fotbal, dar suprasolicitarea vocii poate irita laringele. Vei observa afectarea vocii, a rezistenței la vorbit și imposibilitatea de a emite sunete stabile. Suprasolicitarea repetată poate provoca afectarea ireversibilă a corzilor vocale [1].
Evită substanțele iritante
Dacă lucrezi într-un mediu cu substanțe iritante, asigură-te că porți echipament de protecție complet și corect, pentru a evita inhalarea. Substanțele toxice, inclusiv cele din vopsele, diluanți sau produsele de curățenie pe care le folosești acasă, pot irita laringele [3].
Laringita este o problemă de sănătate care îți poate provoca durere și disconfort. Reține și aplică măsurile de prevenție pe care ți le-am prezentat!
Surse:
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/laryngitis/symptoms-causes/syc-20374262;
- https://www.nhs.uk/conditions/laryngitis/;
- https://www.healthline.com/health/laryngitis-2.