Stenoza aortică: Cauze, manifestări și opțiuni de tratament

Stenoza aortică este o problemă caracterizată prin deschiderea incompletă a valvei aortice, determinând îngustarea orificiului și reducând în cele din urmă fluxul de sânge pompat din ventriculul stâng în aortă.

Inima are patru valve care permit sângelui să circule într-o anumită direcție. Acestea au „foițe” care se deschid odată cu fiecare bătaie a inimii. Când valva aortică este îngustată, ventriculul stâng face eforturi adiționale pentru a pompa sângele spre aortă.

În continuarea acestui articol vom discuta despre cauzele, manifestările și tratamentul stenozei aortice, pentru că tu să fi cât mai bine informat despre această problemă. Trebuie menționat însă, că acest articol nu înlocuiește o consultație medicală de specialitate și că orice problemă de sănătate ar trebui prezentată unui medic.

Cauzele stenozei aortice

Cele mai comune cauze ale stenozei aortice includ:

 • Malformații congenitale cardiace – care pot include probleme la nivelul valvelor încă de la naștere. În funcție de malformația prezentă, pot fi necesare consultații regulate pentru monitorizarea funcțiilor valvei și starea generală a acesteia.
 • Acumularea de calciu la nivelul valvei – întrucât calciul este un mineral aflat în sânge, trecerea repetată a fluxul sangvin peste valva aortică ar putea duce la acumularea treptată de calciu și la afectarea funcționării corespunzătoare a acesteia. De cele mai multe ori acumularea de calciu prezintă simptome abia în jurul vârstei de 70 – 80 de ani, însă persoanele afectate de malformații congenitale cardiace ale valvei ar putea prezenta simptome mult mai devreme în viață.
 • Febra reumatică – o potențială complicație a infecției în gât cu streptococ, care nu a fost tratată corespunzător. Este posibil ca febra reumatică să producă țesut cicatricial la nivelul valvei aortice sau să creeze o suprafață care acumulează calciu mult mai rapid.

În funcție de cauză și de severitate, poate fi necesară înlocuirea valvei. Sună la cea mai apropiată clinică de cardiologie pentru a afla prețul înlocuirii valvei aortice și alte informații adiționale, dacă prezinți simptome asociate cu stenoza aortică.

Semnele și simptomele stenozei aortice

Este posibil ca această problemă să fie asimptomatică în stadiile incipiente. Multe persoane tind să prezinte simptome evidente abia atunci când fluxul sangvin este restricționat semnificativ.

Cele mai citite articole

Câteva dintre cele mai comune manifestări ale stenozei aortice includ:

 • Durerea în piept;
 • Ritm cardiac accelerat;
 • Dispnee sau dificultate în respirație;
 • Amețeală sau senzație de leșin;
 • Parcurgerea cu dificultate a distanțelor mici;
 • Reducerea abilității de a efectua activitățile zilnice normale.

În cazul copiilor care prezintă stenoză aortică din cauza malformațiilor congenitale cardiace, este posibil ca aceștia să prezinte următoarele simptome:

 • Oboseală;
 • Incapacitatea de a crește în greutate;
 • Tulburări respiratorii.

Întrucât multe alte afecțiuni și probleme de sănătate pot prezenta simptomele de mai sus, este recomandată o consultație de specialitate pentru a primi diagnosticul exact și tratamentul corespunzător.

Opțiunile terapeutice disponibile pentru stenoza aortică

Tratamentul pentru stenoza aortică depinde de simptomele prezentate și de severitatea afecțiunii. Dacă simptomele sunt ușoare sau inexistente, medicul poate monitoriza problema prin consultații regulate și poate recomanda medicamente și schimbarea stilului de viață pentru a reduce riscul de complicații.

Este posibil că tratamentul chirurgical să fie recomandat pentru repararea sau înlocuirea valvei afectate, chiar și atunci când nu există simptome evidente. Această opțiune terapeutică include mai multe abordări, printre care și unele minim invazive, care au o perioadă de recuperare mult mai mică.

În funcție de fiecare caz în parte, medicul specialist va alege opțiunea terapeutică cea mai sigură și care va oferi rezultatele cele mai bune. Programează-te pentru un consult cardiologic dacă prezinți simptome asociate cu stenoza aortică sau orice alte schimbări îngrijorătoare.

Referinte:

 1. “Aortic Stenosis Overview.” Www.Heart.Org, American Heart Association, 3 iunie 2024, www.heart.org/en/health-topics/heart-valve-problems-and-disease/heart-valve-problems-and-causes/problem-aortic-valve-stenosis. Accesat 01 iulie 2024.
 2. Pujari, Sai Harika. “Aortic Stenosis.” National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine, 16 aprilie 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557628/. Accesat 01 iulie 2024.
 3. “Aortic Valve Stenosis.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 18 august 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/aortic-stenosis/symptoms-causes/syc-20353139. Accesat 01 iulie 2024. 

Cele mai citite articole

Share your love