Vopsirea mobilierului vechi: Ghid de la A la Z pentru rezultate excelente

Dacă ai piese vechi de mobilier la care nu vrei să renunți, trebuie să știi că le poți recondiționa la tine acasă, fără prea mari eforturi. Chiar dacă deții comode sau scaune cu aspect învechit, le poți oferi o nouă șansă prin doar câțiva pași.

Vopsirea reprezintă procedeul optim care poate face ca un obiect de mobilier să arate ca nou. Totuși, până la vopsirea mobilei vechi, sunt alți pași pe care trebuie să-i urmezi. Atâta timp cât folosești produsele și instrumentele corecte de lucru și investești timp și răbdare în recondiționarea mobilei, vei obține rezultate excelente.

Iată cum poți vopsi mobilierul vechi la tine acasă, din rândurile următoare.

Curăță mobilierul vechi

Ai mobilierul vechi lângă tine dar nu știi care este primul pas? Este esențial să cureți cu grijă fiecare obiect de mobilier. Fie că vorbim despre dulapuri, comode sau scaune, suprafețele lor trebuie să fie curate, uscate și fără praf. Toate aceste elemente împiedică aplicarea corectă a vopselei.

Pentru suprafețele din lemn, este important să folosești un săpun lichid care conțin ulei din in și apă caldă. La final, vei lăsa mobilierul la uscat și vei șterge suprafața cu alcool. Ai un obiect de mobilier care are un strat mai gros de murdărie? În acest caz, poți folosi smirghelul pentru șlefuire sau un burete abraziv.

Folosește instrumentele potrivite

Niciun proces de recondiționare a mobilei nu poate începe fără instrumentele și materialele potrivite de lucru. Înainte de a folosi pensula pentru vopsit, ai nevoie de instrumentele ideale pentru pregătirea suprafeței.

Cele mai citite articole

Asigură-te că ai lângă tine o pereche de mănuși din material textil, o cârpă moale și curată, alcool tehnic și săpunul lichid potrivit pentru lemn, cu ulei de in. Dacă mobilierul necesită curățare profundă, investește și într-o rolă abrazivă, care îndepărtează orice impuritate.

Aplică un grund destinat suprafețelor din lemn

Acum că ai mobilierul uscat și perfect curat, te poți ocupa de următorul pas. Acesta constă în aplicarea unui strat de grund, destinat suprafețelor din lemn. Aplicarea grundului face ca vopseaua să adere perfect și să nu lase niciun colțișor neacoperit.

Grundul va intra în lemn, de aceea reprezintă baza ideală pentru următorul pas, al aplicării vopselei. Se aplică cu o pensulă, în mod uniform, iar ulterior, se poate șlefui din nou, dacă ai nevoie de o suprafață din lemn complet uniformă.

Apucă-te de vopsit!

Momentul mult așteptat a sosit! Ai o suprafață curată și fără denivelări, așa că poți aplica vopseaua pe mobilierul vechi. Desigur, îți trebuie vopsea special concepută pentru lemn, pe care o poți aplica în două sau trei straturi, în funcție de efectul pe care îl dorești.

Poți miza pe o vopsea pe bază de apă, fiindcă se usucă ușor sau o vopsea pe bază  de ulei, care lasă în urmă un luciu interesant. Pentru mobilierul de exterior, se recomandă folosirea vopselei pe baza de ulei, fiindcă este rezistentă la umiditate. În acest caz, folosește pensule din păr natural, pentru o finisare excelent. Dacă nu vrei să aplici culoare pe mobilierul din lemn, folosește doar un lac pentru lemn.

Realizează finisajele

Lasă mobilierul la uscat o zi sau două, după care poți aplica finisajul cu ceară sau ulei. Aplicarea este ușoară, în straturi, cu ajutorul unei pensule. Acest proces este important, fiindcă oferă o durată mai lungă de viață pieselor tale de mobilier.

După ce efectuezi toți acești pași, vei fi încântat de modul în care arată piesele vechi de mobilier. Pe lângă procedeul de vopsire, poți alege să înlocuiești și mânere sau butoni de mobilă. Alege butoni mobilă de la concris, pe care îi poți selecta în funcție de material, dimensiune sau culoare, în funcție de preferințe.

Cele mai citite articole

Share your love