Traumatologia sportivă este o ramură a ortopediei care stabilește diagnosticul și tratează problemele ortopedice ale unei persoane, în urma practicării unui sport. Traumatologia nu este o ramura a medicinei dedicată sportivilor de performanță, dimpotrivă, medicii specialiști ortopezi-traumatologi pot trata toate persoanele accidentate în urma practicării diverselor sporturi.
Medicina sportivă este o ramură a medicinei care se ocupă de stabilirea diagnosticului, tratarea și mai ales prevenirea leziunilor rezultate în urma sportului și a exercițiilor fizice. În acest articol îți spunem care sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre traumatologia sportivă.
Leziuni frecvente în traumatologia sportivă
Cele mai frecvente leziuni în traumatologia sportivă sunt:
- glezna luxată;
- entorse;
- „lacrimi musculare”;
- tendinita lui Ahile;
- tendinita patelară;
- epicondilită (cotul jucătorului de tenis, cotul jucătorului de golf);
- fasciita plantară;
- dislocări.
Factorii de risc pentru traumatismele sportive
Oricine se poate confrunta cu o accidentare sportivă, dar există și o serie de factori de risc care pot apărea:
- copilăria: copiii sunt mai expuși riscului de leziuni sportive. Aceștia nu își cunosc limitele fizice, ceea ce înseamnă că se rănesc mai ușor decât adulții sau adolescenții.
- vârstă: cu cât o persoană avansează în vârstă, cu atât este mai probabil să experimenteze o accidentare. Vârsta crește de asemenea șansele de a suferi leziuni sportive care persistă. Leziunile nou apărute pot agrava leziunile deja existente.
- lipsa de îngrijire: unele leziuni care rezultă din suprasolicitare (fracturile de stres, tendinita) pot fi recunoscute din timp de către medic. Dacă sunt lăsate netratate sau ignorate, se pot transforma într-o leziune gravă.
- excesul corporal: grăsimea din jurul abdomenului poate pune un stres inutil pe articulații, genunchi și glezne. Această presiune este amplificată prin exerciții fizice sau sport, ceea ce poate crește riscul de accidentare.
Simptomele traumatologiei sportive
În cazul în care leziunea rezultată în urma practicării unui sport este severă, este recomandat consultul medical, mai ales dacă apar manifestări precum:
- inflamație severă;
- durere;
- deformări;
- sunete care apar la mișcarea articulației;
- instabilitate;
- dificultăți respiratorii;
- amețeli;
- febră.
Stabilirea diagnosticului în traumatologia sportivă
Medicii specialiști stabilesc diagnosticul în funcție de:
- istoricul medical al pacientului;
- istoricul familial;
- istoricul personal;
- istoricul leziunilor;
- istoricul chirurgical.
Cele mai citite articole
Medicul face și un examen fizic pacientului, evaluează postura, mușchiul scheletic, articulațiile, ligamentele și condiția fizică. Pentru a confirma diagnosticul, medicul poate recomanda teste imagistice precum:
- raze X;
- rezonanță magnetică nucleară (RMN);
- ecografii.
Astfel de investigații îi ajută pe medici să identifice leziunea și să confirme diagnosticul de accidentare sportivă.
Cum se tratează leziunile sportive
Leziunile ușoare necesită odihnă, comprese cu gheață în primele 24-36 de ore după accidentare. Odihna și compresele ajută la reducerea inflamațiilor și vânătăilor suplimentare, în primele zile. Există și alte tratamente care se pot face, mai ales în cazul unei leziuni severe. Dintre tratamentele acestei specialități menționăm:
- tehnica cu electroliză galvanică ghidată cu ultrasunete: este o tehnică medicală și fizioterapie inovatoare. Acest tratament permite îngrijirea tendoanelor, mușchilor sau ligamentelor.
- înfiltrații cu plasmă îmbogățită cu trombocite (Platelet-Rich Plasma): reprezintă o opțiune modernă de tratament pentru unele probleme articulare. Acest tratament ajută la stimularea, regenerarea și vindecarea țesuturilor deteriorate: rupturi de tendon, tendinopatie, leziuni ale ligamentelor, leziuni musculare, leziuni ale cartilajului, osteoartrita.
- tratament cu acid hialuronic: injecțiile cu acid hialuronic pot reduce durerea și stimula funcția articulară, datorită efectului lubrifiant. Se recomandă în tratamentele: genunchiului, gleznelor, șoldurilor, umerilor, mâinilor.
Cum previi leziunile sportive
Cea mai bună modalitate de a preveni o accidentare sportivă este să te încălzești în mod corespunzător (și să faci întinderi). Mușchii care nu sunt încălziți îmainte de a practica un sport sunt mai predispuși la suprasolicitare. Spre deosebire, mușchii încălziți sunt flexibili, ceea ce face ca leziunile să fie mai puțin probabile.
Iată ce măsuri poți lua pentru a evita leziunile sportive:
- fă mișcare în mod corect: diferitele tipuri de exerciții necesită poziții diferite. De exemplu, în unele sporturi, îndoirea genunchilor poate ajuta la evitarea unei leziuni a coloanei vertebrale sau a șoldurilor.
- poartă echipament adecvat: poartă pantofi de sport potriviți. Încălțămintea și echipamentul nepotrivit îți poate crește riscul de accidentare.â
- nu exagera cu mișcarea: dacă te rănești, asigură-te că te vindeci înainte de a reîncepe activitatea sportivă.
- odihna excesivă poate întârzia vindecarea.
Este important să știi că medicii ortopezi-traumatologi pot oferi sfaturi de nutriție, suplimente alimentare și exerciții fizice.