Pentru cei care mănâncă și alimente de origine animală, ideile pentru micul dejun sunt mereu la dispoziție. Ouăle, brânza, untul sunt consistente și ușor de procurat. Însă pentru vegani variantele se pot epuiza repede, dacă nu cunosc destule rețete. Micul dejun nu trebuie să fie doar o improvizație, ci o masă bogată în vitamine, minerale și alți nutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului. Din fericire, există numeroase preparate vegane care îndeplinesc standardele nutriționale și care sunt atât de gustoase, încât și carnivorii le îndrăgesc. Descoperă în continuare 3 idei vegane sănătoase și delicioase, pentru ca fiecare mic dejun să fie o bucurie culinară.
Tigaie vegană
Ingrediente
Acest preparat imită micul dejun englezesc. Prin urmare, vei savura cârnați vegani, fasole, ciuperci și tofu gătit ca jumările de ouă. Te vei simți ca în Albion consumându-l, mai ales dacă pui alături și o ceașcă de cafea obținută de la expressoare de sine stătătoare. Pentru a găti o tigaie vegană, ai nevoie de:
- 1 cartof mare, nedecojit;
- 1 ½ lingură de unt de arahide;
- 14 roșii cherry;
- ulei de floarea-soarelui;
- 2 lingurițe de ulei de arțar;
- 1 linguriță de sos de soia;
- ¼ linguriță de paprika afumat;
- 1 ciupercă mare, feliată;
- 350 g tofu;
- ½ linguriță de turmeric;
- 1 cățel de usturoi pisat;
- 4 cârnați vegani;
- 200 g de fasole la conservă.
Mod de preparare
Fierbe cartoful întreg și, după ce se răcește, curăță-l de coajă și dă-l prin răzuitoarea mare. Amestecă-l cu untul de arahide și asezonează-l. Ține-l la frigider până când ai nevoie de el. Încălzește cuptorul la 200 grade. Așează roșiile pe o tavă de copt, stropește-le cu 2 lingurițe de ulei de măsline, asezonează-le și coace-le timp de 30 minute. Gătește cârnații și fasolea conform instrucțiunilor de pe ambalaje, astfel încât să fie gata de servire când termini de gătit tofu.
Amestecă siropul de arțar, sosul de soia și paprika într-un castron mare, adaugă și ciuperca feliată și amestecă. Prăjește feliile de ciuperci în 2 linguri de ulei, cât să se coloreze. Din amestecul pe bază de cartof formează 4 chiftele și prăjește-le într-o tigaie, timp de 3-4 minute pe fiecare parte. Pune și tofu fărâmițat în tigaie și prăjește-l câteva minute. Așează toate elementele micului dejun pe o farfurie și consumă imediat.
Unt de fistic și cardamom
Ingrediente
Cele mai citite articole
Unturile din nuci sunt cunoscute printre vegani, dar acesta este special. Pentru a-l găti, ai nevoie de:
- 10 păstăi de cardamom;
- 400 g sâmburi de fistic;
- 1 lingură de sirop de arțar;
- ½ linguriță de fulgi de sare;
- 2-3 lingurițe de ulei de arahide.
Mod de preparare
Scoate semințele din păstăile de cardamom și pisează-le fin într-un mojar. Pune-le într-un robot de bucătărie, alături de siropul de arțar, sare, și fistic. Amestecă timp de 7-8 minute, până obții un unt gros. Adaugă uleiul pentru a-l subția și amestecă până se omogenizează. Servește cu pâine prăjită sau galete din cereale.
Clătite cu lapte de cocos și banane
Ingrediente
Acest desert savuros și ușor de preparat este perfect pentru micul dejun. Îți trebuie:
- 150 g de făină;
- puțină sare;
- 2 linguri de praf de copt;
- 3 linguri de zahăr bio;
- 400 ml de lapte de cocos;
- ulei vegetal, pentru prăjit;
- 1-2 banane, feliate subțire;
- semințe din 2 fructe ale pasiunii.
Mod de preparare
Cerne făina într-un bol și adaugă praful de copt, 2 linguri de zahăr și puțină sare. Amestecă separat laptele de cocos și adaugă 300 ml treptat în compoziție, amestecând. Adaugă și bananele pisate. Cu un polonic mic toarnă din compoziție într-o tigaie încinsă și gătește clătitele. Într-o tigaie mică pune restul de zahăr și lapte de cocos, amestecă și fierbe până obții un sos. Pune feliile de banane și semințele de fructul pasiunii peste clătite și stropește cu sos.
Cele 3 idei pentru micul dejun sunt gustoase, consistente și sănătoase. Prepară-le pentru a începe ziua cu multă energie.