Top 5 uleiuri esențiale benefice pentru sănătate și cum le folosești corect

Cu siguranță ai auzit măcar o dată de uleiurile esențiale și de potențialele beneficii ale acestora pentru sănătate. Există multe tipuri de uleiuri esențiale în comerț, acestea fiind extrase din diferite plante cu proprietăți medicinale. În funcție de planta din care s-a extras, fiecare are indicații diferite. De asemenea, există mai multe metode de utilizare, pentru a te bucura de beneficiile acestora. Iată care este topul celor 5 uleiuri esențiale și cum le utilizezi corect. 

Ce sunt uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale sunt lichide hidrofobe foarte concentrate, obținute din plante prin metoda distilării, având miros și proprietăți caracteristice plantei din care au fost extrase. Acestea conțin compuși chimici volatili din plante. Pe lângă mirosurile excepționale, compușii din aceste uleiuri, cum ar fi cei fenolici, sunt responsabili de efectele pozitive pentru sănătate. Totuși, pentru a beneficia la maxim de acestea, este important să alegi produse de calitate superioară, cum ar fi uleiuri esențiale bio

Top 5 uleiuri esențiale benefice

Iată care este topul celor 5 uleiuri esențiale benefice pentru sănătate (Emily Cronkleton, “How to Use Essential Oils”):

  1. Uleiul esențial de lavandă: proprietăți sedative, calmante și anxiolitice. Ameliorează stările de neliniște, crampele, congestia sinusurilor, durerile de cap, insomnia.
  2. Uleiul esențial de arbore de ceai: ameliorează acneea, infecțiile fungice cutanate și negii. 
  3. Uleiul esențial de mentă: ameliorează congestia sinusurilor și îmbunătățește  respirația în timpul infecțiilor respiratorii.
  4. Uleiul esențial de portocală: ameliorează stresul și anxietatea, îmbunătățește circulația limfatică. 
  5. Uleiul esențial de lămâie: stimulează circulația sangvină și limfatică, stimulează imunitatea și are proprietăți antibacteriene și antivirale. Poate ameliora unele afecțiuni ale pielii, cum ar fi înțepăturile de insecte. 

Bineînțeles, mai există o mulțime de alte uleiuri esențiale cu diferite beneficii, cum ar fi cel de cimbru, rozmarin, busuioc, eucalipt, mușețel, trandafir, vetiver, ylang ylang și altele.

Cum le utilizezi?

Uleiurile esențiale pot fi utilizate în multiple moduri. Cea mai întrebuințată metodă este inhalarea. Acestea nu se inhalează direct din sticlă, pentru a evita arsurile căilor respiratorii. În schimb, ele se diluează în apă și pot fi folosite într-un difuzor de aromaterapie sau într-un umidificator. 

Cele mai citite articole

De asemenea, uleiurile esențiale pot fi adăugate într-o oală cu apă fierbinte și inhalate astfel, ținând un prosop deasupra capului. Câteva picături pot fi adăugate și în cada cu apă caldă. 

Uleiurile esențiale pot fi aplicate și pe piele, însă inițial acestea trebuie diluate într-un ulei vegetal, cum ar fi cel de cocos. Se adaugă 15 până la 60 de picături ulei esențial  în 6 lingurițe de ulei vegetal (Annette McDermott, “How to Use Carrier Oils”). O altă metodă de a le aplica pe piele este prin adăugarea lor în gelul de duș (Emily Cronkleton, “How to Use Essential Oils”).

Precauții 

Uleiurile esențiale nu se aplică pe zonele sensibile, cum ar fi tenul. De asemenea, dacă prezinți probleme dermatologice (afecțiuni, iritații, răni), evită aplicarea topică a acestora. Pentru că sunt foarte concentrate, acestea pot provoca simptome alergice cutanate. De aceea, trebuie testate pe o zonă mică a pielii, înainte de utilizare. De asemenea, acestea NU se administrează pe cale orală. 

Copiii sub 12 ani, femeile însărcinate și cele care alăptează, persoanele vârstnice și cele cu boli cronice trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a utiliza uleiurile esențiale. 

Așadar, poți include uleiurile esențiale în stilul tău de viață în diferite moduri, în funcție de ceea ce ți se potrivește. 

Referințe: 

  1. Cronkleton, Emily. “How to Use Essential Oils.” Healthline, Healthline Media, 9 Aug. 2019, www.healthline.com/health/how-to-use-essential-oils#bath-and-shower. Accessed 25 Apr. 2022.
  2. McDermott, Annette. “How to Use Carrier Oils.” Healthline, Healthline Media, 15 Aug. 2017, www.healthline.com/health/carrier-oil#:~:text=When%20diluting%20essential%20oils%20with,per%206%20teaspoons%20carrier%20oil. Accessed 25 Apr. 2022.

Cele mai citite articole

Share your love