3 metode eficiente de a limita riscul de infecții virale la copii

Unele dintre cele mai frecvente boli care afectează atât adulții, cât și copiii sunt infecțiile virale. Ele apar în contextul unui dezechilibru, cel mai adesea temporar, al sistemului imunitar. Cel mai frecvent, infecțiile sunt banale și trec după o anumită perioadă fără a afecta organismul foarte mult. Însă, în cazul copiilor, care nu au un sistem imunitar pe deplin dezvoltat, infecțiile virale pot să îi epuizeze. Un motiv în plus pentru a lua o serie de măsuri pentru a limita riscul de îmbolnăvire. Descoperă mai jos trei dintre cele mai eficiente metode de a limita riscul de infecții virale la copii.

Ce sunt virusurile

Virusurile sunt microorganisme ce constau într-un nucleu cu material genetic și un înveliș protector. Având o structură simplă, virusurile nu se pot reproduce singure, iar pentru a realiza acest lucru, trebuie să pătrundă într-o celulă gazdă. Există câteva sute de specii de virusuri capabile să infecteze oamenii, însă nu toate duc la boli neapărat. 

Oamenii sunt purtători permanenți de virusuri, în special pe mucoasele respiratorii și digestive, organismul uman tolerând un număr mare dintre ele. O parte dintre ele, însă, acționează distrugând celulele gazdă, inhibând creșterea celor noi sau formând tumori. 

Un agent patogen poate deveni dăunător doar dacă reușește să aibă acces la țesuturile corpului, dar, înainte de a face asta, trebuie să treacă de sistemul imunitar. Însă, în cazul copiilor mici și foarte mici, răspunsul imun este adesea mai slab. Acesta este motivul pentru care este foarte important ca imunitatea lor să fie stimulată, mai ales în perioadele în care afecțiunile virale sunt foarte frecvente, de exemplu, sezonul rece. 

O poți face oferindu-le vitamine, minerale și alți compuși esențiali printr-o alimentație echilibrată, dar și prin suplimente alimentare, precum Viusid sirop, prin vaccinare, precum și învățându-i să respecte regulile de igienă. 

Prevenția prin alimentație

Cele mai citite articole

Alimentația echilibrată este esențială pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Mai multe studii au arătat că persoanele care au un deficit de anumite vitamine (A, complexul B, C, D și E) și minerale, printre care se numără fierul, magneziul și seleniul, prezintă mai mari probabilități de a fi vulnerabile la infecții. Deficitul provoacă disfuncții ale sistemului imunitar, dar poate favoriza și inflamația în organism, care, la rândul ei, afectează răspunsul imun. În practică, dieta unui copil ar trebui să includă:

  • Fructe și legume – pentru vitamine, minerale, dar mai ales polifenoli. Aceștia din urmă sunt antioxidanți benefici pentru flora intestinală, acolo unde se află concentrat mare parte din sistemul imunitar. Alege fructe și legume cât mai colorate și oferă-le la fiecare masă. 
  • Prebiotice – 70% din sistemul imunitar se găsește în intestine, deci este important ca microbiota de acolo să fie protejată. Prebioticele sunt fibre care se găsesc în fructe, legume, leguminoase, cereale integrale și care sunt combustibilul pentru bacteriile benefice din microbiotă.
  • Probiotice – bacteriile bune ale microbiotei reprezintă o barieră împotriva agenților patogeni. Microbiota poate fi îmbogățită prin consumul de probiotice. Cele mai potrivite alimente în acest sens sunt cele fermentate, ca brânza, iaurtul, varza murată, chefirul, kombucha etc.
  • Produse animale – acestea au un conținut bun de fier, cupru (crustacee, carne de vită) și vitamina A (ulei de ficat de cod, gălbenuș de ou, unt), necesare bunei funcționări a sistemului imunitar.

Prevenția prin vaccinare

Infecțiile virale nu pot să fie tratate cu ajutorul antibioticelor. Medicul poate să prescrie însă aceste medicamente dacă infecția virală duce la apariția unor complicații. Vaccinurile, acolo unde există, fac posibilă prevenirea anumitor boli virale, prin stimularea apărării organismului. 

Principalul ingredient al majorității vaccinurilor este chiar virusul – atenuat ori o parte a sa – care stimulează sistemul imunitar, astfel încât acesta să poată recunoaște și preveni bolile respective în viitor.

Prevenția prin igienă

Una dintre cele mai simple metode de a preveni infecțiile virale este o bună igienă, de aceea este foarte important ca cel mic să cunoască regulile în acest sens:

  • Să se spele bine pe mâini cu apă și săpun, mai ales când vine de afară, după ce a folosit toaleta și înainte de masă, dar și la contactul cu obiecte murdare;
  • Să strănute/ tușească într-un șervețel de unică folosință sau în pliul cotului;
  • Să-și sufle nasul folosind șervețele de unică folosință.

Nu în ultimul rând, odihna suficientă și exercițiile fizice practicate regulat pot ajuta la întărirea sistemului imunitar al celor mici și, implicit, la prevenirea infecțiilor virale.

Sursa foto: Shutterstock

Cele mai citite articole

Share your love