Chiar dacă iei măsuri inteligente pentru a te proteja de cele mai mari și mai îngrijorătoare efecte secundare ale sexului – cum ar fi contractarea unei infecții cu transmitere sexuală sau rămânerea însărcinată – pot apărea și altele, mult mai puțin grave, dar totuși enervante. Fie pentru că tu și iubitul tău fierbinte nu v-ați mai săturat unul de celălalt, fie pentru că ai avut un orgasm nebunește de intens, strigător la cer, s-ar putea să nu te simți așa cum te așteptai să te simți după ce toată emoția fierbinte s-a terminat.
1. O durere de cap legată de sex
Ați auzit, fără îndoială, celebra scuză: „Nu în seara asta, dragă. Am o durere de cap”, totuși multe femei care simt asta aleg să folosească un dildo în locul partenerului, dar știai că durerile de cap pot fi declanșate în timpul sexului? Este adevărat. Durerile de cap, de la cele de tip tensiune până la migrene, pot apărea în timpul actului sexual sau al orgasmului. Există două moduri principale în care se poate întâmpla acest lucru, potrivit Fundației Naționale pentru Dureri de Cap: Dacă vă excitați în timpul actului sexual, puteți avea contracții musculare la nivelul capului și al gâtului care pot duce la dureri de cap; sau ați putea avea o durere de cap intensă chiar înainte de a avea un orgasm, posibil ca răspuns la o creștere rapidă a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.
Pentru majoritatea oamenilor, durerile de cap legate de sex, așa cum sunt descrise de Fundația Națională pentru Migrenă, sunt o formă temporară de disconfort care s-ar putea să nu se mai repete. Pentru alții, „durerile de cap reapar adesea în timpul întâlnirilor sexuale pentru o perioadă scurtă de timp și nu se mai întorc niciodată, în timp ce alții le experimentează la intervale rare pe parcursul vieții”, spune Brian Grosberg, MD, director al Hartford Healthcare Headache Center și profesor de neurologie la University of Connecticut School of Medicine din Farmington.
2. Crize de astm postcoital
Cele mai citite articole
Dacă astmul nu este bine controlat, actul sexual ar putea declanșa o criză de astm, la fel ca și exercițiile fizice, deoarece „sexul este ca mersul pe jos”, explică Sandra Gawchik, DO, codirector al Asthma and Allergy Associates din Chester, Pennsylvania. „În timpul actului sexual, simptome precum o strângere a pieptului, probleme de respirație, tuse sau respirație șuierătoare pot apărea din senin.” De fapt, un mic studiu publicat în februarie 2019 în BMJ Open Respiratory Research a constatat că astmul sever poate avea un impact semnificativ asupra intimității fizice și emoționale în relațiile sexuale, în parte din cauza epuizării copleșitoare și în parte din cauza anxietății că a avea un orgasm ar putea induce bronhospasme severe și un atac de astm.
Cum să evitați episoadele de astm legate de sex
Pentru a preveni apariția unei crize de astm în timpul sexului, asigurați-vă că astmul dumneavoastră este controlat cu medicamente care funcționează pentru dumneavoastră și luați măsuri pentru a reduce anxietatea legată de sex, prin biofeedback sau antrenament de mindfulness, spune Dr. Gawchik. „Dacă nu tratați anxietatea, sunteți deja pregătiți să aveți o problemă”. Folosirea unui inhalator bronhodilatator adrenergic (cum ar fi Albuterol) înainte de a face sex poate fi de ajutor, iar modificarea poziției poate face diferența. „A fi în partea de jos poate fi problematic pentru că veți avea presiune pe piept; încercați să fiți deasupra sau pe o parte”, sugerează Gawchik. Dacă nu știți că aveți astm și aveți probleme de respirație în timpul sau după sex, mergeți la Urgențe.
3. Tristețe după sex sau schimbări de dispoziție
V-ați simțit vreodată trist, plâns sau anxios după ce ați făcut sex? Dacă da, nu ești străină de disforia postcoitală (cunoscută și ca tristețea de după sex, conform Societății Internaționale pentru Medicină Sexuală). Este un fenomen surprinzător de comun: În cadrul unei cercetări publicate în decembrie 2015 revista Sexual Medicine, cercetătorii au analizat 230 de femei și au descoperit că 46% au experimentat disforia postcoitală la un moment dat și 5% au făcut-o frecvent. „Tristețea, anxietatea sau agitația postsexuală pot fi derutante și inconfortabile, mai ales pentru cei care sunt obișnuiți să experimenteze plăcerea și apropierea de partenerii lor în urma activității sexuale”, notează Elizabeth A. Grill, PsyD, profesor asociat de psihologie la Weill Cornell Medicine și la New York-Presbyterian Hospital din New York City.
Cum să gestionezi schimbările de dispoziție legate de sex
Din fericire, de obicei, este relativ de scurtă durată și puteți lua măsuri pentru a ușura acest disconfort emoțional cât durează, angajându-vă în tehnici de respirație profundă liniștitoare, distragându-vă atenția cu o activitate plăcută, cum ar fi ascultarea de muzică, sau vorbind cu partenerul dvs. despre sentimentele dvs. (presupunând că aveți o relație apropiată și o bună comunicare). Cheile pentru a gestiona corect această din urmă situație sunt să vă însușiți sentimentele folosind afirmații care încep cu „eu” (cum ar fi „M-am simțit tristă când nu m-ai îmbrățișat după ce am terminat de făcut sex”) și să cereți ceea ce aveți nevoie (spunând: „Nu am nevoie să mă înveselești; vreau doar să mă asculți sau să mă îmbrățișezi”), sfătuiește Dr. Grill. Dacă sentimentele de disforie post-sex persistă sau se repetă des, este o idee bună să discutați cu un consilier sau un terapeut despre motivul pentru care s-ar putea întâmpla – și ce puteți face pentru a le gestiona.