Dezvoltarea personală începe cu o cunoaștere aprofundată de sine, mai exact prin conștientizarea anumitor tipare comportamentale. Odată ce ai început să le identifici și să le recunoști, poți modifica în favoarea ta aceste patternuri formate de timpuriu în minte, patternuri care îți influențează comportamentul fără să realizezi. Primul pas în această călătorie către tine îl constituie deci clarificarea mentală.
Iată ce soluții, sfaturi sau cărți poți folosi pentru a iniția acest proces complex de dezvoltare personală.
Caută informații prin intermediul cărților
Primul pas spre o schimbare constructivă a comportamentelor prin care simți că te autosabotezi este să începi să cauți informațiile potrivite, în locurile potrivite. În acest sens, poți achiziționa cărți sau cursuri care oferă sfaturi eficiente și testate, cu impact pozitiv, asupra a milioane de oameni.
De exemplu, Wayne Dyer este unul dintre cei mai iubiți maeștri spirituali din ultimele decenii. Prin intermediul multor cărți pentru dezvoltarea personală el oferă, pe un ton prietenos și apropiat față de cititor, sfaturi și recomandări concrete, aplicabile cu ușurință, pentru a dobândi succesul sau pacea interioară.
La fel, poți începe să cauți orice carte a lui Daniel Goleman, un alt autor la fel de respectat. Acesta se concentrează pe importanța inteligenței emoționale asupra comportamentului uman și a felului în care o poți utiliza în favoarea ta în mod pozitiv.
Pentru a te dedica așa cum trebuie procesului de dezvoltare este nevoie să-ți dedici timp și efort! Profită deci de orice moment liber pe care îl ai la dispoziție, fie că ești acasă sau în metrou, pentru a te documenta intens și a primi informațiile corecte de care ai nevoie.
Aplică tot ceea ce citești în mode consecvent
Cele mai citite articole
În cărțile care au ca temă dezvoltarea personală vei găsi o mulțime de sfaturi și recomandări pe temele principale care te interesează, de exemplu gestionarea corectă a emoțiilor sau abilitatea de a dezvolta relații sănătoase cu cei din jur. Pentru ca aceste informații să nu rămână însă doar la stadiul de lectură, este deosebit de important să și aplici ceea ce afli din cărți.
Orice autor sau coach de dezvoltare personală îți poate explica foarte clar că este nevoie de o anumită perioadă pentru a reuși să implementezi un obicei în viața ta. Intervalul de timp agreat de cercetători, de care are nevoie cineva pentru o schimbare benefică, este de obicei de 21 de zile.
De exemplu, dr. Dyer îți va explica prin intermediul cărților sale mecanismele prin care poți să identifici aptitudinile utile pe care le ai și cu care poți să lucrezi în mod eficient pentru transformarea ta în bine. Apoi, într-un interval de 21 de zile, va trebui să începi să aplici recomandările și sfaturile oferite cu consecvență, astfel încât acestea să devină obiceiuri.
Dorești să-ți dezvolți abilitățile de leadership sau de comunicare? Aplică, fără a te abate de la drum, ceea ce ai aflat din cărți, pe temele de interes pentru tine. Vei vedea cum aceste obiceiuri implementate în acest timp scurt vor fi cu tine pe termen lung!
Consultă un coach sau caută-i cursurile
Nu în ultimul rând, un sfat de care poți să ții cont pentru a accelera procesul de dezvoltare personală este să apelezi la un trainer sau coach. Vei găsi și în România mulți consilieri sau psihologi care susțin cursuri sau traininguri pe teme utile. Documentează-te pentru a afla cine este cel mai potrivit pentru nișa pe care vrei să o aprofundezi mai întâi și acționează.
Stabilește care sunt schimbările pe care le dorești în viața ta, începe să te documentezi și apoi aplică sfaturile de mai sus consecvent, pentru o schimbare pozitivă în viața ta!