Dezinfecţia spațiilor unde fluxul de oameni este permanent a fost necesară dintotdeauna, însă odată cu apariţia unei pandemii de care este vinovat un virus foarte contagios, acest aspect a devenit extrem de important. Astfel, toți oamenii au început să manifeste preocupare pentru dezinfectarea aerului și suprafeţelor cu care intrau în contact.
Prin urmare, primul producător din România de dispozitive biocide, care utilizează lumina ultravioletă UV-C pentru dezinfectare, BIOCOMP, a dezvoltat o gamă foarte variată de astfel de produse, destinate unui număr variat de domenii (alimentar, casnic, domeniul medical sau business).
Totodată, pe buzele oamenilor au apărut mai multe întrebări, legate în principal de eficiența și siguranța utilizării acestor dispozitive.
1. Care sunt cele mai indicate tipuri de lămpi UV, cele cu leduri sau cu tub fluorescent?
Pentru ca dezinfecţia să se realizeze eficient, rapid și cu un buget redus, cea mai potrivită alegere pentru eliminarea pericolului prezentat de bacterii, viruşi, mucegai sau alte micro-organisme, este reprezentată de lămpile cu tub fluorescent. În plus, acestea au și avantajul unei durate de utilizare mult mai mare.
2. Cât de sigure sunt lămpile UV?
Cele mai citite articole
Lămpile UV pentru dezinfecția aerului nu prezintă vreun pericol asupra sănătății oamenilor, acestea fiind folosite în siguranță în prezența lor. Cu toate acestea, dacă se stă în preajma lămpilor UV pentru dezinfectarea suprafețelor în timp ce acestea funcționează, acestea pot provoca reacții negative. Dar odată ce aceasta și-a făcut treaba, după ce lampa s-a oprit, nu va mai prezenta nici un fel de risc pentru oricine ar intra în încăperea dezinfectată.
3. Cum funcționează lămpile UV?
Lămpile UV utilizează radiațiile UV-C pentru dezinfectare, iar dacă sunt utilizate într-o doză mai mare, chiar pentru sterilizare. Aceste radiații pătrund în ADN-ul celulei, distrugându-l, fără a produce reacţii chimice. În acest sens, microorganismele dăunătoare nu sunt îndepărtate din spațiul dezinfectat, dar nu mai sunt active și deci nu prezintă vreun risc pentru oameni.
4. Cât de eficiente sunt aceste lămpi UV-C?
S-a dovedit că lămpile care utilizează radiațiile UV-C pentru dezinfecţie au o eficiență de 99,99%. De aceea, ele reprezintă cea mai bună soluție de dezinfectare atât a aerului, cât și a suprafeţelor.
Între cele două tipuri de lampi UV, pentru aer și pentru suprafeţe, există însă o diferență importantă, aceea de a putea sau nu fi utilizate în prezenţa oamenilor. Lămpile bactericide pentru suprafețe provoacă reacții negative dacă în timpul funcţionării se află oameni în raza lor de acțiune.