Insomnia reprezintă o tulburare a somnului ce afectează tot mai mulți oameni în această eră modernă. Factorii care contribuie la insomnia cronică sunt, de cele mai multe ori, stresul, anxietatea, consumul crescut de cafea și/sau alcool, anumite medicamente și boli cronice. În timp, insomniile netratate pot impacta activitatea de zi cu zi și pot, astfel, conduce la afecțiuni organice, precum și emoționale și de concentrare.
Din fericire, există o serie de remedii naturale ce pot ajuta prin relaxarea corpului și a minții, redresând ritmul circadian, astfel încât somnul profund să redevină un obiectiv tangibil. Prin urmare, deși nu înlocuiesc consultația medicală, câteva dintre următoarele remedii merită încercate înainte de a apela la tratamente mai puternice.
- Suplimentele cu melatonină
Melatonina este un hormon produs în mod natural de creier. Aceasta reglează ritmul circadian și induce senzația de somnolență. Un aport suplimentar de 1-3 mg de melatonină, cu administrare pe cale sublinguală sau orală, cu 30 de minute înainte de culcare, poate ajuta la o sincronizare a bioritmului, poate favoriza adormirea mai rapidă și poate menține un somn neîntrerupt.
Suplimentarea cu melatonină mimează bine procesul natural de eliberare a acestui hormon, contribuind la instalarea somnului. Nu provoacă dependență sau efecte secundare.
- Ceaiul de tei
Ceaiul de tei este bogat într-o substanță numită apigenină, care are proprietăți calmante, anxiolitice și ușor sedative. Tocmai de aceea, ceaiul de tei a fost folosit încă din istorie ca remediu natural pentru insomnie.
Pentru a susține cele de mai sus, cercetările curente arată că apigenina din ceaiul de tei contribuie semnificativ la scăderea anxietății, a tensiunii arteriale și inducerea somnului.
De asemenea, ceaiul de tei conține tanini care contribuie la vasodilatație, relaxare musculară și, astfel, pregătește corpul pentru somn. Flavonoidele din ceaiul de tei stimulează producția de serotonină, fapt care îmbunătățește starea de spirit per total și reduce anxietatea.
Se recomandă să bei o cană mare de ceai de tei (neîndulcit) cu 30-45 de minute înainte de culcare pentru un somn odihnitor.
- Ceaiul de mușețel
Cele mai citite articole
La fel ca și teiul, mușețelul este o plantă cu efecte sedative ușoare datorate componentei active apigenină.
De-a lungul timpului, ceaiul de mușețel s-a bucurat de reputația de leac pentru combaterea insomniei și instalarea unui somn odihnitor. Studiile de specialitate au confirmat și în acest caz că apigenina din mușețel are efecte anxiolitice și ușor sedative, fiind utilă în tratamentul natural al tulburărilor de somn.
Prin urmare, se recomandă consumul unei cești de ceai de mușețel (neîndulcit) cu 30 de minute înainte de culcare. Acesta va calma sistemul nervos și va pregăti organismul pentru un somn profund și neîntrerupt.
Nu în ultimul rând, asocierea mușețelului cu valeriana officinalis potențează considerabil efectele benefice.
- Valeriana officinalis
Rădăcina de valeriană a fost folosită încă din antichitate drept un sedativ potent, calmant și, totodată, un adevărat ajutor pentru insomnie. Valeriana conține compuși activi precum acizii valerenic și izovalerianic, care reduc nivelul de activitate neuronală și transmit semnale creierului cu privire la apropierea somnului.
Suplimentele pe bază de extract standardizat din rădăcină de valeriană sunt considerate unele dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru insomnie, anxietate și tulburări de somn. Dozele obișnuite variază de la 300 la 900 mg și se administrează cu 30 de minute înainte de culcare.
Valeriana acționează lent, astfel că efectul se instalează (și se resimte) după 2-4 săptămâni de suplimentare continuă.
În concluzie, remediile naturale precum suplimentarea cu melatonină, ceaiul de tei, ceaiul de mușețel și administrarea de valeriană au dovedit efecte pozitive în tratarea insomniei și instalarea unor rutini de somn sănătoase. Toate acestea reduc anxietatea și stresul și interferează într-un mod pozitiv cu sistemul de reglare a somnului. Astfel, înainte de a apela la medicamente mai puternice, cu efecte adverse, ia în considerare aceste remedii naturale pentru a-ți redobândi somnul odihnitor.
Sursa foto: Shutterstock